Interjere – kroviniams skirtų padėklų transformacija

Neįmantrią karkasinę konstrukciją kroviniams gabenti kadaise pritaikę transportuotojai vargiai galėjo pagalvoti, kad po daugelio metų ji taps patrauklia žaliava originaliems interjero sprendimams.

Suteikti naują šansą

Šis plačiai naudojamas logistikos elementas universaliomis pritaikymo galimybėmis šiandien masina ne tik profesionalius interjero projektuotojus.

Kaip pripažino klaipėdietė dizainerė Eglė Rekašienė, krovinių gabenimui ir sandėliavimui skirtus medinius padėklus, tiksliau, galimybę iš jų sukonstruoti įvairius baldus, dekoro elementus ar buities rakandus, lietuviai atrado palyginti neseniai.

„Lietuvoje tai būtų galima pavadinti naujove. Pati pirmą kartą apie vadinamųjų europadėklų panaudojimo galimybes sužinojau senokai, maždaug prieš ketverius metus, viešėdama vienoje parodoje Stokholme“, – pasakojo pašnekovė.

E.Rekašienės pastebėjimu, pastaraisiais metais ekologijos, ekonomijos tema ypač aktuali, ir ne tik Lietuvoje. Šios idėjos skverbiasi ir į baldų madas diktuojančių parodų ekspozicijas.

„Apskritai populiarėja daiktai, kurie prikeliami antram gyvenimui, yra atnaujinami. Galime kalbėti ne tik apie europadėklus, bet ir kopėčias, visokias dėžes ir panašius daiktus.“

Skirtos specialios instrukcijos

Pasak interjero dizainerės, dėkinga medinių padėklų faktūra, paprasta forma ir universalumas bet kuriam, mėgstančiam bent kiek pameistrauti, suteiks kūrybos džiaugsmą. „Reikia tik noro ir laiko, tai superpaprasta medžiaga“, – pripažino pašnekovė.

Iš tokių lentų konstrukcijų populiariausia gaminti įvairius stalus, prie kurių galima prisukti ratukus bei paviršių dekoruoti stiklu, suolus, gultus, batų, indų, knygų lentynas, lovų karkasus. Tarp originalesnių idėjų – gėlių sienelės, laiptai, šviestuvai ar net paviršių apdailos priemonė.

Medines padėklų lentas rekomenduojama bet minimaliai pašlifuoti, jas galima nubeicuoti, padengti alyva ar nulakuoti, nudažyti norimu atspalviu.

O internetu netgi galima įsigyti specializuotų instrukcijų, kaip reikėtų pasigaminti vieną ar kitą daiktą.

Statistika byloja, jog transportavimo padėklai visame pasaulyje ganėtinai išplitę gaminiai. Štai Prancūzijoje jų kasmet išleidžiama maždaug 65 mln. vienetų.

Nors pagal nustatytus standartus pagamintų europadėklų tarnavimo laikas siekia nuo 3 iki 5 metus, dalis jų panaudojama vos kartą.

Vertybė – išskirtinumas

Tačiau, pašnekovės teigimu, nereikėtų puoselėti iliuzijų, jog panaudoti europadėklai mėtosi šalia šiukšlių konteinerių ar statybvietėse.

Esą nebent tai būtų kokia paprasta platforma iš plonų medinių lentų, kurios klaipysis, bet tikrai ne europadėklai, kurie yra ne tik tvirti, bet dizaineriškai išvaizdūs, su specialiais įspaudais.

„Anksčiau tokius būdavo galima gauti nemokamai, o šiandien jau reikia pirkti, nes niekas už dyką nebedalija. Net kai statybininkai iš tiekėjų išsiveža prekes, turi palikti užstatus, kad padėklus tikrai grąžins“, – tvirtino pašnekovė

E.Rekašienės žiniomis, įsigyti europadėklą kainuotų beveik 100 litų.

„O dar kur papildomos priemonės? Tad šiandien, ko gero, labiau vertinama ne tai, kad iš tokios medžiagos kažką galima pasigaminti pigiau, o tai, kad bus įdomiau, originaliau, interjerą bus galima pateikti kitaip. Juk daug lengviau nuvažiuoti į kokį nors baldų saloną ir už lygiavertę sumą nusipirkti kad ir tą patį žurnalinį staliuką“, – teigė E.Rekašienė.

* Paskirtis – gabenti ir sandėliuoti

Padėklas – krovinių gabenimo ir sandėliavimo įtaisas. Tai standi plokščia platforma, pritaikyta kilnoti ir vežioti krautuvais, taip pat vežimėliais, bei skirta įvairiems kroviniams sandėliuoti ar gabenti.

Iki atsirandant padėklams ir konteineriams, prekės būdavo kraunamos į dėžes ar statines, kai kurios – gabenamos ryšuliuose. Dalis šiuolaikinių padėklų yra dėžių formos ar taip sukonstruoti, kad tinka birioms medžiagoms, skysčiams ar kitiems specialiems kroviniams pervežti.

Dažniausiai padėklai būna mediniai, tačiau nemažai jų gaminama ir iš metalo ar plastiko. Daugelis padėklų skirti sunkiems kroviniams (1000 kg dažnai yra normali apkrova).

Pirmieji ir patys paprasčiausi padėklai atsirado XX a. pradžioje.

Dažnai kompanijos ir organizacijos turi savus standartinius padėklų dydžius, nors egzistuoja ir atitinkami standartai. Europoje plačiai naudojami vadinamieji europadėklai, kurių matmenys 80x120x12 cm.

Europinių padėklų gamintojai turi specialios asociacijos leidimą, ši organizacija taip pat prižiūri, kokia mediena bei vinys naudojamos jų gamyboje. Pagal standartą mediena turi būti apdorota vienu iš nurodytų būdų.

Apdoroti karščiu padėklai turi HT žymą prie IPPC logotipo. Apdorojant cheminiu būdu mediena aprūkoma metilo bromidu. Tokie padėklai turi MB žymą prie IPPC logotipo.

* Traukia dizainerių žvilgsnį

Nestandartinė medžiaga nepalieka nuošalyje ir vis naujų įkvėpimo šaltinių besidairančių garsių dizainerių. Štai tarptautinio pripažinimo pakuočių dizaino srityje sulaukęs prancūzas Fabrice‘as Peltier, kuris kovoja už atsakingas bei ekologiškas pakuotes, iš transportavimo padėklų sukūrė seriją stilingų baldų. Kai kurios dizaino studijos siūlo įsigyti jau serijiniu būdu iš europadėklų gaminamus originalius ir ergonomiškus baldus.

 


Šiame straipsnyje: interjeras

NAUJAUSI KOMENTARAI

aš portretas
šitą jau mačiau Digma.lt ir keliuose žurnaluose. net foto tos pačios.

noretusi pamatyti

noretusi pamatyti portretas
kiek ta E.Rekašienė savo namuose turi euro padeklu.... bijokit žmones tokiu dizaineriu kaip E.Rekašienė

lulu

lulu portretas
labai sauni ideja
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių