Baigtas restauruoti seniausias paveikslas Lietuvoje

Taikomosios dailės muziejuje antradienį bus pristatytas ką tik restauruotas seniausias mūsų laikus pasiekęs molbertinės tapybos kūrinys Lietuvoje - Lukiškių Dievo Motinos ikona.

Šis XV-XVI amžių sandūroje nutapytas paveikslas iki restauravimo laikytas sukurtu vėliau, teigiama Lietuvos dailės muziejus pranešime.

Pertapant daug kartų, ikona buvo gerokai pakeista, tad kelis šimtmečius jos atvaizdas Vilniaus šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčioje atrodė kitaip.

Po penkerių metų tyrimų ir restauravimo atidengta pirminė, autentiška Lukiškių Dievo Motinos ikonos tapyba, nustatyta jos kilmė ir patikslintas ikonos sukūrimo laikas.

„Jei seniausiu dailės kūriniu Lietuvoje tituluojame Vilniaus katedroje esančią Jėzaus nukryžiavimo scenos freską (XIV a. pab. – XV a. pr.), tai Lukiškių Dievo Motinos ikoną turime pagrindo laikyti seniausiu Lietuvoje esančiu istoriniu paveikslu“, - teigiama pranešime.

Dievo Motinos ikoną iš Maskvos karų XVII amžiuje atsivežė Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės artilerijos generolas, Lazdijų seniūnas Motiejus Korvinas Gosievskis. Po šio mirties jo sūnus Vincentas Dumblių dvare buvusį atvaizdą atidavė Seinų dominikonams. Vienuoliai jau turėjo stebuklais garsėjančią Marijos statulėlę, todėl ikoną 1684 metais dovanojo Vilniaus šv. Pilypo ir Jokūbo dominikonų vienuolynui.

Lukiškių Dievo Motina kabojo prieš Didįjį altorių įtaisytoje ikonos nišoje, papuošta aptaisais ir votais. Atnaujinant atvaizdą atviros nuo aptaisų vietos būdavo pertapomos pagal vakarietiškos tapybos pavyzdžius, Dievo Motinos veidas kito.

Technologiniai tyrimai leido padaryti išvadą, jog senoji autentiška tapyba yra išlikusi, tai patvirtino ir restauratorės atlikti valymo bei užtapymų nuėmimo žvalgomieji zondavimai. Restauruojant sluoksnis po sluoksnio buvo pašalinti visi užtapymai ir atidengta autentiška tapyba. Visi restauravimo darbai atlikti kartu su menotyriniais, fizikiniais ir cheminiais tyrimais, užtikrinusiais autentiškos tapybos išsaugojimą.

Lietuvos dailės muziejaus Prano Gudyno restauravimo centre nustatyta, kad Lukiškių Dievo Motinos ikona yra XV amžiaus pabaigoje Rusijoje labai išplitusio Smolensko Hodegetrijos ikonografinio tipo. Atidengtos ikonos kompozicija, piešinys, tapybos pobūdis ir technika leidžia ją sieti su XV amžiaus pabaigos – XVI amžiaus pradžios vidurio ir šiaurės Rusijoje žymiausia Maskvos, arba Dionisijaus ir jo aplinkos, mokykla, vadinamuoju dionisiškuoju stiliumi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

manau

manau portretas
tokią vertingą ikoną reiktų laikyti ne kalėjimo koplyčioje, o viešai kad ir Vilniaus katedroje, kad galėtų jai melstis visi žmonės.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių