Žodžiai „invalidas“ ir „senas“ – įžeidžiantys?

  • Teksto dydis:

Žodžius „invalidas“ ir „senatvė“ lietuviams norima uždrausti. Seime netgi siūloma dėl to keisti ir Konstituciją, praneša LNK.

Plačiau situaciją komentavo Seimo narė (LP) Monika Ošmianskienė. 

– „Invalidumo“ termino diskusijos vyksta jau senai ir ieškoma tam geresnių atitikmenų. Apie tai kalba tiek žmogaus teisių ekspertai, tiek asociacijos, organizacijos, dirbančios žmonių su negalia srityje. Kurį laiką buvo vartojamas „neįgalumo“ terminas, tačiau šiuo metu yra prieita bendros pozicijos, kad geriausias yra būtent „negalios“ terminas. 

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kaip suprantu, pats terminas būtų keičiamas dėl to, kad tai mažiau žeistų žmones, kurie turi negalią.  

– Šiandien terminą „invalidas“ galime vartoti tik norėdami ką nors įžeisti, pasakyti „tu moralinis invalidas“. Pats įstatymo pokytis ateina iš žmogaus teisių apsaugos ir orumo apsaugos pirmiausia. Tai nėra, jokiu būdu, terminijos pasikeitimas, kaip norima kartais pasakyti.

Žodis „invalidumas“ ar „invalidas“ klasifikuoja žmogų, kaip netinkamas, atėjęs istoriškai iš pokario, kada kareiviai grįždavo suluošinti, jie buvo klasifikuojami kaip nebetinkami tarnybai. Šis terminas yra skaitomas ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje, nebetinkamu vartoti. Jis Lietuvių kalbos žodyne yra pažymėtas kaip nevartotinas ir pasenęs, todėl tikrai laikas jį pakeisti ir pagrindiniame mūsų šalies įstatyme.  

Jis Lietuvių kalbos žodyne yra pažymėtas kaip nevartotinas ir pasenęs, todėl tikrai laikas jį pakeisti ir pagrindiniame mūsų šalies įstatyme.

– Konstitucijoje. Tai užtrunka pakeisti, reikia labai daug Seimo narių palaikymo. Ką girdite iš kolegų, ar jie palaikytų tokį siūlymą? 

– Taip. Vien įstatymo pataisai įregistruoti reikia labai didelio kiekio parlamentarų palaikymo. Jis yra, manau, kad judėsime sklandžiai ir tą pakeitimą dar šioje kadencijoje spėsime priimti. 

– Išgirdę, kad bus teikiamas toks pasiūlymas, sukruto ir kiti Seimo nariai. Galiu paminėti buvusį Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį. Jis teigia, kad žodis „senatvė“ galėtų kažkaip įžeisti ir terminą „senatvės pensija“ reikėtų keisti kitu, galbūt išbraukti žodį „senatvė“ ir palikti tiesiog „pensija“. Galbūt prie jūsų teikiamo siūlymo būtų galima pridėti ir kitus terminus? 

– Kai yra kalbama apie Konstitucijos pakeitimus, jokių kitų pakeitimų pridėti, deja, negalima, vien jau iš teisėkūros pusės, toks yra procesas. Kalbant apie „senatvės“ terminą, man asmeniškai jis neatrodo nei įžeidus, nei žeminantis orumą. Senatvė yra labai natūralus žmogaus gyvenimo procesas. Galbūt vieniems žmonės sunkiau susitaikyti su ta realybe, kad ateina senatvė, kitiems lengviau, bet aš asmeniškai čia lygybės tikrai nedėčiau. Neigiamos konotacijos termine „senatvė“ nematau, bet tos diskusijos gali būti, tegul diskutuoja ir vyresnio amžiaus žmonės. Jeigu paaiškėtų, kad žmonėms tai yra labai įžeidu, būtų galima mąstyti galbūt ir apie pakeitimus. 

– Žodis „nėščia“, kiek galėtų būti įžeidus? Ar galima būtų keisti mūsų šalies įstatymus, terminiją? Jeigu mūsų visuomenei negražiai skamba žodžiai? 

– Žodis „nėščia“, tiesą sakant, pirmą karta girdžiu, kad kažkam yra nepagarbus, įžeidus. Aš pati asmeniškai kažkokios neigiamos asociacijos neturiu, bet gal tiesiog nesu susidūrusi. Tarkime, kai buvo kalbos apie „narkomanus“, „alkoholikus“, kažkada irgi atrodė labai normalus terminas. 

– O kokia praktika yra kitose užsienio šalyse? 

– Kalbant apie anglų kalbą, pavyzdžiui, anksčiau žmonės su negalia buvo vadinami „handicapped“. Tačiau tiek Jungtinių Tautų, tiek žmogaus teisių iniciatyva, šiai dienai visuomet stengiamės pirmiausia matyti žmogų ir vadinti „žmogus su negalia“, šiai dienai yra priimtinas terminas „person with disability“. Ši tendencija tikrai yra matoma visose pasaulio šalyse, netgi toje pačioje Ukrainoje. Prezidento žmonos iniciatyva terminai yra atnaujinami. Ji taip pat dirba labai stipriai šioje srityje. Visi, kurie žiūri į Vakarus, tuos terminus atsinaujina, taip pasakyčiau. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jo,seną žmogų dabar reikia

Jo,seną žmogų dabar reikia portretas
vadinti ispanų "senjoru" .Nesąmonės ,kliedesiai ir nupindėjimas.

Taip

Taip portretas
Iš didelio rašto išeina iš krašto. Laukiu, kada bus uždrausta - kgb agentas pvz.... Tiek problemų, o jie- imituoja darbą...

Petras

Petras  portretas
Kažkaip šviečiasi, kad po truputį einama link to, kad tuoj visa lietuvių kalba taps įžeidžiančio pobūdžio. Įdomu kuom ją pasiūlys pakeisti, gal anglų, o gal rusų ?
VISI KOMENTARAI 29

Galerijos

Daugiau straipsnių