Valstybinės šventės: kas bus, jei neiškelsite trispalvės?

  • Teksto dydis:

Vasario 16-tąją ant daugiabučių, individualių namų ir kitų pastatų suplevėsuos trispalvių jūra. Tačiau tie, kurie vėliavos neiškels, rizikuoja gauti baudą, mat taip pažeidžia įstatymą. Nors ne visi pripažįsta per valstybines šventes iškeliantys trispalvę, žmonėms ji simbolizuoja meilę Lietuvai. O pati vėliava sukurta ne pagal heraldikos taisykles.

Šiaulių rajone dar prie reto namo plazda trispalvė. Tačiau Vasario 16-ąją vaizdas turėtų pasikeisti. 

Net ir pagal įstatymą per valstybines šventes vėliavą šalia namų privalu iškelti.

O žmones galima skirti į tris kategorijas: tie, kurie trispalvę kelia visada; tie, kurie tai darys pirmą kartą; ir tie, kurie įstatymą pažeidžia. 

Įmonių ir institucijų vadovai, daugiabučių administratoriai ar individualių namų savininkai, per valstybines šventes neiškeliantys vėliavos, rizikuoja gauti nuo 12 iki 16 eurų baudą. Jei pažeidimas pakartotinis, gali tekti sumokėti ir 30 eurų.

Policija sako, kad jų tikslas nėra nubausti, todėl dažniausiai stengiasi tiesiog įspėti pažeidusius įstatymą. 

Gyventojai teigia, kad jiems Lietuvos vėliava - pasididžiavimo ir meilės šaliai simbolis. 

Visgi pernai dėl neiškeltos vėliavos policija surašė apie 150 protokolų. Pasiteisinimai dėl pažeisto įstatymo dažniausiai panašūs. 

Atkūręs ir sukūręs virš 100 miestų ir miestelių herbų, vėliavų ir spaudų projektų, taip pat istorinę valstybės vėliavą, dailininkas Arvydas Každailis sako, kad lietuviška trispalvė išsiskiria iš kitų europiniame kontekste. Ji yra sukurta ne pagal heraldikos taisykles, kai vėliavos spalvos panašios į šalies herbo. Menininkas sako, kad lietuvių meilė trispalvei matoma plika akimi. 

Vėliavą taip pat privalu iškelti Kovo 11-ąją ir Liepos 6-ąją. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

LIETUVIS

LIETUVIS portretas
musu gatveje virs 20 namu,bet veliava iskelia=tik keletas-nuo pat nepriklausoybes pradzios!....nei tie nei anie ar svencia,mini=KITAIP,nepastebejom,o tamsta-----"lietuve",AMZINAI burnojanti!

Lietuvaitė

Lietuvaitė portretas
Mes nekabiname vėliavos, nes jos neturim. Gal ir būtų galima nusipirkti, bet mes Lietuvą mylim ir neiškėlę vėliavos. Išeiname į renginius, pasivaikščioti į gamtą. O kaimynai kelia vėliavą, bet visą dieną "švenčia" su arielkos buteliais, o pirmadienį barška konteineris nuo stiklo. Ir 2 trečdaliai kaimynų giminės Norvegijon išvažiavę. Ir gyvena iš pašalpų visą gyvenimėlį kiek save atsimenu. Tai kas labiau myli Lietuvą?

Trispalve

Trispalve portretas
tai kad 141 mieliau renkasi Briuselio veliava, jiems dzin Tautos ateitis,jie ziuri tik savo geroves ateities.
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių