Kalbama vis garsiau: už neatvykimą pas gydytoją – bauda?

  • Teksto dydis:

Gyventojai nesiliauja skųstis didžiulėmis eilėmis pas gydytojus. Kai kurių specialistų konsultacijos tenka laukti ir pusę metų. Tačiau prie ilgų eilių prisideda ir patys pacientai. Net apie 30 proc. užsiregistravusių pas gydytoją neatvyksta ir apie tai nepraneša. Todėl Seime pasigirdo svarstymų, ar nevertėtų tokių pacientų bausti ir priversti susimokėti už neatvykimą, praneša LNK.

Poliklinikose ir ligoninėse trūksta beveik 700 specialistų. Visiems pacientams padėti iš karto tiesiog neužtenka darbuotojų. Laukti tenka ne vieną mėnesį. Pasitaiko atvejų, kai laukęs du mėnesius, pacientas į vizitą neatvyksta. Tokių Respublikinėje Šiaulių ligoninėje – apie 20 proc.

Ligoninė apie būsimą vizitą primena žinutėmis ir prašo paciento įspėti, jei negalės atvykti. Tačiau ne visi atsako. Seimo Sveikatos reikalų komitete pasigirdo siūlymų tokius pacientus bausti.

„Kai kurie žmonės pradeda reaguoti tik tada, kai pajunta grėsmę, pavyzdžiui, finansinę“, – teigė Seimo sveikatos reikalų komiteto narys Linas Slušnys.

Prancūzijoje dar pavasarį pradėta kalbėti apie penkių eurų baudą. Kai kurios šalys ėmėsi kitų priemonių, pavyzdžiui, taiko išankstinį mokestį. Užsakant paslaugą, nuo kortelės rezervuojama tam tikra suma, kuri grąžinama atvykus į konsultaciją. Jei neatvykstama, pinigai negrąžinami.

Bausti ar nebausti – gyventojų nuomonės skiriasi.

„Aš prieš baudas, manau, reikėtų geriau organizuoti sistemą. Ar žmonės gauna priminimus? Jei reikia laukti pas gydytoją 2-3 mėnesius, pacientas gali tiesiog pamiršti. Būna ir po pusę metų eilės“, – kalbėjo praeivis.

„Jei taip nutinka pirmą ar antrą kartą – gal nieko, bet jei tai kartojasi dažnai, gal ir reikėtų bausti“, – teigė moteris.

„Dėl laiko stokos ar tiesiog užmiršimo gal tai padaryti. Tikrai tam nepritariu“, – sakė vyriškis.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Prezidentūra kritikuoja siūlymą taikyti baudas. Pasak jų, baudos nėra tinkama priemonė spręsti eilių problemą.

„Valstybė nėra iki galo atlikusi savo namų darbų ir nori atsakomybę perkelti žmonėms, kas yra neteisinga“, – tvirtino prezidento vyriausioji patarėja Irena Segalovičienė.

Pasak prezidento patarėjos, pirmiausia reikėtų užtikrinti sklandžią registracijos sistemą.

„Kai kurios įstaigos skambina pacientams ir pasiteirauja, ar jie tikrai atvyks. Jei pacientas negali atvykti, vizitas pasiūlomas kitam žmogui“, – akcentavo I. Segalovičienė.

Anksčiau buvo kalbėta apie simbolinę vieno euro baudą Lietuvoje. Tačiau Seimo narė Jurgita Sejonienė sako, kad tai nelogiška.

„Vieno ar dviejų eurų administravimo kaštai būtų didesni nei pati bauda ir pacientas to nepajustų“, – tikino J. Sejonienė.

Valstybė nėra iki galo atlikusi savo namų darbų ir nori atsakomybę perkelti žmonėms, kas yra neteisinga.

Gydymo įstaigos siūlo didesnes baudas – bent 10, 20 ar net 30 eurų.

„Bent 50 eurų, nežinau. Nes dėl 5–10 eurų… Kažkam ir 50 eurų gal juokinga suma, bet gal jau kažkas pagalvotų“, – sakė praeivė, paklausta, kokia suma atgrasytų neateiti į vizitą.

„Vienam žmogui 10 eurų gali būti didelė suma, kitam – 50 ar 100 eurų gali būti visai nedaug“, – teigė moteris.

Baudos klausimas greičiausiai bus svarstomas ateityje, tačiau Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas teigia, kad bus svarstoma ir galimybė uždrausti vienu metu registruotis pas kelis tos pačios srities specialistus. Tai dažnai daro pacientai, ieškantys greitesnės galimybės patekti pas gydytoją.

Sveikatos apsaugos ministerijos teigimu, bauda yra kraštutinė priemonė, o šiuo metu eiles mažinti siekia kitais būdais, pavyzdžiui, suteikiant kuo daugiau paslaugų vieno vizito metu.

„Ne tik atlikti apžiūrą, bet ir ištirti. Sakykim, jeigu pas kardiologą, tai ar echoskopiją, ar kitus diagnostikos veiksmus, kad vieno vizito metu pacientas galėtų gauti kuo daugiau paslaugų“, – aiškino SAM asmens sveikatos departamento direktorė Odeta Vitkūnienė

Be to, metų pabaigoje ministerija planuoja pristatyti mobiliąją programėlę, kuri turėtų padėti efektyviau planuoti vizitą pas gydytoją ir prireikus jį atšaukti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dija

Dija portretas
Dar vienas valdžios sprendimas pasipinigauti. Neseniai norėjau užsiregistruoti konsultacijai pas gydytoją LSMU. Paskambinau ir mėginau savo kantrybę. Pusantros valandos klausiau muzikėlės su trumpais komentarais kad visi registratorius užimti, prašome palaukti. Pagaliau po pusantros valandos ragelyje išgirdau komentarą, kad jūsų skambutis užregistruotas ir esant galimybei jums perskambins. Taip ir neperskambino. Tai norint atidėti registraciją, kažin ar daugeliui užteks kantrybės sulaukti kol kas atsilieps? Tegul valdžia pirma sutvarko kad būtų galima greitai, be ilgo laukimo išgirsti registratorės balsą ir gauti norimą paslaugą

Žilvinas Ručys

Žilvinas Ručys portretas
Tai galėjo būti ligoninės , poliklinikos , darbo vietos , operatyvus aptarnavimas , išgelbėtos gyvybės : aferos : dainų slėnis 10 mln., mokslo sala kaina 40 milijonų , afera su tiltu ''kėdainių'' 115 mln pradinė , mero asmeninė afera su kūdikių kraiteliu kauniečiams kasmet iki 740ooo e, afera su dariaus girėno stadionu - pabrangimas apie 10 mln.; afera su deimantiniai vagies mero tualetais ažuolyne pradinė su priežiūra 300ooo eurų ir didės; tiltas kuris ne duos pajamų ir naikins miesto pajamas jungtis iš Nemuno salos link Aleksoto 14.4 mln-pradinė ( nemunaičiu kvartalas tai pagrinde to kvartalo savininkui kad rastu pirkėjų , nieks juk nenori lakstyti ratais į akropolį už tokius kvadratūros pinigus), Troleibusų pirkimas iš užsienio ir kontaktinių laidų pertiesimas 50 mln , kurie galėjo likti Lietuvoje perkant Lietuviškus elektrinius autobusus ir maršrutinius , tokiu būdu gautusi ir pigiau ir sutaupytu milijonus , duotu pajamų milijonus . Ir dar daug daug aferų kurias vykdo krysa meras

kaunietis

kaunietis portretas
Kokios baudos? Jei nuejau Kaune klinikuose pas kraujagisliu chirurga buvo paskirtas laikas. Uz duru prasedejom 3 pacientai buvo 1val laiko o jis telefonu bazarino. Tai gal ir jam baudele reiktu kad laiku nepriima?
VISI KOMENTARAI 24

Galerijos

Daugiau straipsnių