Eidamas 97-uosius metus mirė režisierius J. Mekas

  • Teksto dydis:

Savo namuose eidamas 97-uosius Niujorke trečiadienio rytą mirė žinomas menininkas, filmų kūrėjas Jonas Mekas.

Apie jo mirtį BNS patvirtino jo bičiulis, buvęs Vilniaus meras Artūras Zuokas.

Pastaruoju metu Jonas Mekas gyveno ir dirbo Niujorke.

2007 m. spalį Jonui Mekui prezidentas Valdas Adamkus išimties tvarka suteikė Lietuvos Respublikos pilietybę.

Jonas Mekas gimė 1922 m. gruodžio 24 d. Biržų apskrityje, Semeniškiuose.

1943 metais baigė Biržų gimnaziją. 1944 m. traukėsi į Vakarus, bet pateko į karo belaisvių lagerį. 1946-1948 m. Mainco universitete studijavo filosofiją ir romanistiką. 1949 m. pabaigoje su broliu emigravo į JAV, Niujorką. Įsigijęs filmavimo kamerą pradėjo fiksuoti gyvenimo akimirkas, o 1956 m. pradėjo kurti filmus. Tapo viena pagrindinių Amerikos avangardinio filmo kūrimo asmenybių.

J. Mekas – ir Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, apdovanotas ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Didžiuoju kryžiumi.

Kino kūrėjas bendravo ir dirbo su Jurgiu Mačiūnu, Andy Warholu, Johnu Lennonu, Yoko Ono, Salvadoru Dali.

2007 m. Vilniuje įkurtas Jono Meko vizualiųjų menų centras.

Šalies vadovai reiškia užuojautą

Šalies vadovai trečiadienį pareiškė užuojautą mirus žinomam menininkui, filmų kūrėjui Jonui Mekui.

Pasak prezidentės Dalios Grybauskaitės, laisvos dvasios asmenybė J. Mekas net ir toli būdamas nuo gimtinės visada buvo artimas Lietuvai ir nuolat kūrė ypatingą, savitą avangardinio meno pasaulį, kuriame atsispindėjo „nepaprasta gyvenimiška ir kultūrinė patirtis bei didelis jautrumas ir atvirumas“.

Prezidentė pabrėžė, kad menininko kūryba tapo įkvėpimo šaltiniu daugeliui įvairių kartų kūrėjų. Tai buvo nuolat girdimas ir pasaulyje atpažįstamas lietuviškas balsas, kuris visiems laikams išliks meno istorijoje.

Dėl šios skaudžios netekties valstybės vadovė nuoširdžiai užjautė J. Meko artimuosius, draugus, mokinius visą Lietuvos kultūros bendruomenę. 

„Jonas Mekas sugebėdavo paprastuose dalykuose įžvelgti daugiau nei kiti, išvysti juose kažką išskirtinai gražaus ir ypatingo. Tuo jis dalindavosi su mumis visais. Visą gyvenimą jis mus stebino, skatino žavėtis, atrasti ir pažinti kitaip. Viso to mums labai trūks, kaip ir paties nuostabaus kūrėjo bei menininko, palikusio tik gražiausius prisiminimus“, - rašoma premjero Sauliaus Skvernelio užuojautoje.

Jis J. Meko artimiesiems, bičiuliams, bendražygiams ir talento gerbėjams linki didžiausios stiprybės ir susitelkimo.

Pasak Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio, J. Mekas kine priversdavo kiekvieną pamatyti pasaulį kitaip.

„Jo žvilgsnis ne be reikalo tapo laisvės simboliu tiek iš sovietų jungo laisvėjančiai Lietuvai, tiek kiekvienam susiduriančiam su primetamomis ribomis. Tikiu, kad Jono Meko atminimas palaimins lietuvius visame pasaulyje ir nuoširdžiai užjaučiu jo artimuosius bei talento gerbėjus,“ – sako jis.

Pasak Seimo pirmininko, pasaulis neteko unikalios asmenybės, dovanojusios savitus ir ypatingai aukštos meninės vertės kūrinius.

Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, poetas ir publicistas J. Mekas mirė trečiadienio rytą savo namuose Niujorke, eidamas 97-uosius.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

........

........ portretas
nytimes.com/2019/01/23/obituaries/jonas-mekas-dead.html theguardian.com/film/2019/jan/23/jonas-mekas-titan-of-underground-filmmaking-dies-aged-96

/*/

/*/ portretas
jis flux'us-jis visur

Rolandas

Rolandas portretas
Nuostabus žmogus buvo. Tik keistai skamba frazė "pastaruoju metu gyveno ir dirbo NY." Jis ten gyveno ir dirbo nuo 1949 metų.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių