Teismas buvusio SAM kanclerio G. Aleksonio atleidimą pripažino neteisėtu

Vilniaus apygardos administracinis teismas buvusio Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) kanclerio Gedemino Aleksonio atleidimą pripažino neteisėtu.

Teismas pirmadienį pranešė iš dalies tenkinęs G. Aleksonio skundą, kuriame jis prašė panaikinti buvusio sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos įsakymą dėl atleidimo ir grąžinti jį į ankstesnes pareigas.

G. Aleksonis 2017 metais buvo atleistas iš pareigų kaip padaręs šiurkštų tarnybinį nusižengimą. Teismai yra panaikinę šią nuobaudą, todėl Vilniaus apygardos administracinis teismas konstatavo, kad atleidimas iš pareigų yra nepagrįstas ir minimas įsakymas turi būti panaikintas.

Tačiau teismas pažymėjo, kad 2019 metais įsigaliojusi Valstybės tarnybos įstatymo redakcija nustatė, kad į kanclerio pareigas skiriamas politinio pasitikėjimo tarnautojas, todėl nėra teisinio pagrindo įpareigoti SAM grąžinti G. Aleksonį į eitas kanclerio pareigas.

G. Aleksoniui iš SAM priteista 45,7 tūkst. eurų neatskaičius mokesčių vidutinio darbo užmokesčio kompensacija už priverstinės pravaikštos laiką nuo atleidimo iš pareigų dienos už vienus metus, taip pat 7,6 tūkst. eurų neatskaičius mokesčių kompensacija ir 1 tūkst. eurų neturtinei žalai atlyginti.

Šis sprendimas per 30 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

A. Veryga griežtą papeikimą G. Aleksoniui skyrė ministerijos komisijai konstatavus, kad jis piktnaudžiavo tarnybine padėtimi siekdamas ne konkurso būdu išnuomoti valstybės turtą bendrovei „Dussmann service“.

Ši bendrovė 2016 metų rugpjūtį laimėjo Santaros klinikų organizuojamą viešą maitinimo paslaugų pirkimą. „Dussmann service“ maitinimo paslaugas ligoninės darbuotojams ir kitiems lankytojams teikė nuo 2005 metų.

Komisija nurodė, kad buvo sudarytos sąlygos išvengti ligoninės patalpų nuomos viešo konkurso, taip užtikrinant maitinimo paslaugas teikiančiai įmonei itin mažą patalpų nuomos mokesčio dydį.

Teismas yra konstatavęs, kad 2017 metais skirta tarnybinė nuobauda paskirta praleidus terminą, nes tarnybinė nuobauda turėjo būti paskirta per 6 mėnesius nuo nusižengimo padarymo dienos.

Taip pat teismas konstatavo, kad SAM neįrodė, jog buvęs kancleris darė neteisėtą įtaką ministrui priimi neteisėtą sprendimą dėl patalpų nuomos neskelbiant viešo konkurso ir sudarant sutartį su jau maitinimo paslaugas laimėjusia įmone.

G. Aleksonis ministerijos kanclerio pareigas ėjo nuo 2015 metų balandžio iki 2017 metų gruodžio. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pasipiktinusi

Pasipiktinusi portretas
O is kieno kisenes dabar bus mokama uz priverstines pravaikstas? Tik ne is biudzeto! Ta turi apmoketi buv.ministras A.Veryga. Kodel uz jo klaidas turetu moketi visi?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių