Tauragėje pristatyta instaliacija – kaukolės formos skulptūra apie šiukšlinimą ir tvarumą

  • Teksto dydis:

Aplinkos ministerijos iniciatyva penktadienį Tauragės krašto muziejuje pristatyta menininkės Jolitos Vaitkutės instaliacija „(Ne)amžinos vertybės“ .

Tris mėnesius iš sąvartyno šiukšlių kurta žmogaus kaukolės formos skulptūra simboliškai kalba apie augančią šiukšlinimo problemą ir asmeninę atsakomybę gyventi tvariau, rašoma ministerijos pranešime.

Aplinkos ministerijos duomenimis, vienas Lietuvos gyventojas per metus sugeneruoja beveik 500 kilogramų komunalinių atliekų, o didžiausią atliekų dalį sudaro plastikas ir stiklas. Kasmet šis kiekis didėja maždaug 10-čia kilogramų, tad nekeičiant vartojimo įpročių atliekų gali daugėti.

Menų festivalio „Kvadratu” programoje pristatydama net tris mėnesius iš sąvartyno žemės kurtą instaliaciją, menininkė pasakojo, kad ją įkvėpė ne tik matomos šiandieninės ekologinės problemos, bet ir pirmieji vaikystės apmąstymai.

„Dar vaikystėje, vis pravažiuodama vieną apleistą sąvartyną, pradėjau galvoti, kad tos šiukšlės, kurias sukaupiame, atsiduria sąvartyne ir pradeda gyventi savo atskirą gyvenimą. Kas buvo vertinga labai trumpai, tampa šiukšle amžiams“, – pranešime sakė menininkė J. Vaitkutė.

Beveik dviejų metrų aukščio kaukolę dengia žemėje įsiterpusios plastiko, tekstilės ir elektronikos atliekų liekanos, jos simboliškai primena ne tik apie šiukšlių ilgaamžiškumą, besikuriančią „plastikosferą“, bet ir apie žmonių atsakomybę.

Menininkė savo kūriniu skatina žiūrovus visoje Lietuvoje ne tik daugiau kalbėti apie ekologines problemas, bet ir sparčiau judėti tvarumo link.

„Džiaugiuosi, kad instaliacija, jau aplankiusi tiek Vilnių, tiek Kauną, atkeliavo į šiųmetę Lietuvos kultūros sostinę – Tauragę. Kultūra, menas padeda suprantamiau visuomenei kalbėti net ir sudėtingiausiomis temomis. Tad kurdama iš atliekų materijos ir keliaujant po skirtingus miestus su svarbia žinute, lyg perduodu tvarumo estafetę skirtingiems žmonėms. Siekiu, kad mano kūrinys paskatintų kiekvieną žmogų rimtai apmąstyti, ar šiukšlės yra tai, ką ateities kartoms norime palikti po savęs?“, – sakė menininkė.

Kelionę atsakingesnio gyvenimo link kiekvienas tauragiškis gali pradėti nuo prisilietimo prie kaukolės kaktos. Joje įmontuota delno formos plokštelė, kurią galima paliesti ranka. Tai simbolinis raginimas palikti savo įspaudą Žemėje tvariomis mintimis ir idėjomis.

Per instaliacijos pristatymą aplinkos ministras Simonas Gentvilas sakė, kad  Tauragė, kaip Lietuvos kultūros sostinė, gali rodyti pavyzdį, kad kultūra gali padėti visuomenei judėti tvaresnio gyvenimo link.

„Didžioji dalis mūsų atliekų atsiranda kuriant, gaminant ir jos, deja, kaupiasi vis didėjančiais kiekiais. Ši problema yra tapusi didele mūsų visuomenės yda. Aplinkos ministerija metai iš metų tai bando priminti, tačiau tai kartais visuomenėje sukelia frustraciją. Šiandien džiaugiamės atkeliavę į miestą, kuris tapo ne tik kultūros sostine, bet ir yra vienas iš puikių tvaraus miesto pavyzdžių, rodančių lyderystę aplinkosaugos srityje“, – teigė ministras S. Gentvilas.

Renginyje savo asmenine patirtimi dalijęsis visuomenininkas Gediminas Tamulynas taip pat ragino tauragiškius nelikti abejingiems ekologinėms problemoms ir savo kasdienybėje pritaikyti tvaresnius sprendimus.

„Prisiminkime laikus, kai mūsų protėviai mokėjo gyventi darniai, o kaimuose nebūdavo net šiukšliadėžių. Kas atsitiko, kad per kelias kartas mes atitolome nuo gamtos ir net sugebame nenaudojamas padangas išmesti į upę? Visgi, nors Lietuvoje dar neturime tokios prastos situacijos, ši kaukolės instaliacija puikiai parodo, kad situacija gali būti tikrai bloga, jei savo kasdienybėje nieko nekeisime“, – savo mintimis dalijosi G. Tamulynas.

Instaliaciją „(Ne)amžinos vertybės“ Tauragės krašto muziejuje „Santaka“, Gamtos ekspozicijoje, žiūrovai galės išvysti iki birželio 29 dienos.

Liepos mėnesį kūrinys keliaus į Palangą, o rugpjūčio pabaigoje – į Šiaulius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių