Su apykoje vartai į laisvę atsiveria anksčiau

Pernai liepą įsigaliojo Probacijos įstatymas: nauja lygtinai paleistų nuteistųjų intensyvi priežiūra – ant kojos uždėta speciali apykojė. Ją pasirinkusiesiems zonos vartai atsiveria pusmečiu anksčiau. Vis dėlto per metus "dirbo" tik 41 apykojė.

Svarbiausia norėti

Beveik metus Pravieniškių pataisos namuose-atvirojoje kolonijoje praleidęs kaunietis, nenorėjęs skelbti savo pavardės, skaičiuoja paskutines dienas, kai jo koją vis dar juosia pilkos spalvos apykojė. Ar laiką, praleistą gyvenant intensyvios priežiūros ritmu, nepilnametę dukrą auginantis vyras laiko kalėjimu namuose? "Nepalyginamas dalykas: kur su šeima esi, o kur ten (pataisos namuose – red. past.)", – intensyvios priežiūros pranašumus vertino kaunietis.

Vyras galėjo jau būti laisvas nuo apykojės, tačiau dėl keleto užfiksuotų pažeidimų pateiktas nuteistojo pasiteisinimas neįtikino Probacijos tarnybos specialistų. "Šiokių tokių nesusipratimų su ta apykoje yra. Matyt įranga nėra tobula. Jos veikimo laukas ribotas ir greičiausiai nesiekia nurodyto atstumo. Mano namas ir sklypas dideli, tai taip ir išėjo, kad pažeidžiau", – pasakojo nuteistasis.

Jis neslėpė, kad prireikė laiko apsiprasti su naujuoju kojos papuošalu. "Nesuprantu, ko baimintis ir nesidėti tos apykojės. Jeigu bijai, vadinasi, pataisos namuose tau ir vieta. O jeigu ryžtiesi, turi nusiteikti griežtai darbotvarkei ir kontrolei. Tie probacijos specialistai nežiūri pro pirštus", – patirtimi dalijosi už sukčiavimą teistas kaunietis. Vis dėlto galimybę pasinaudoti Probacijos įstatymo pranašumais vyras vertino palankiai.

Prisigalvoja baimių

Bene daugiausia asmenų, lygtinai paleistų į laisvę ir pasiryžusių elektroninei kontrolei, buvo Kauno apygardos Probacijos skyriaus kontroliuojamoje teritorijoje – trylika. Dabar su elektroniniais stebėjimo įtaisais ant kojų vaikšto šeši nuteistieji Kauno apygardoje, iš jų vienas Kaune ir dar vienas Kauno rajone.

"Tai tarsi kalėjimas namuose. Tokias sąlygas visoje Lietuvoje šiuo metu yra pasirinkę 14 nuteistųjų. Kiti įsivaizduoja, kad bus sekami, per apykojes bus pasiklausomi. Jų atsisakydami prisigalvoja fantastinius filmus primenančių argumentų", – pastebėjo Kalėjimų departamento Probacijos skyriaus viršininkas Saulius Lauraitis.

Sutikę su intensyvia priežiūra, nuteistieji laisvę pajusti gali dar pusmečiu anksčiau nei numatyti lygtinio paleidimo terminai. Deja, tai ne visada būna pakankamas motyvas. Kalėjimų departamentas yra išsinuomojęs 100 elektroninio stebėjimo įtaisų. Per metus nė pusės jų neprireikė.

Tiriama aplinka

Daliai nuteistųjų nebuvo galima taikyti intensyvios priežiūros. Tiksliau, jų socialinė aplinka neatitiko reikalavimų. Pataisos namų administracija nuteistojo prašymą dėl intensyvios priežiūros taikymo siunčia Probacijos tarnybai. "Mes atliekame tyrimą. Kitam gal atjungta elektra už skolas, tai kaip reikės prijungti aparatūrą. Kitą kartą matai, kad socialinė aplinka tokia, kurioje vargu ar būtų pasiekti probacijos tikslai", – aiškino Kauno apygardos probacijos tarnybos vadovo pareigas laikinai einanti Violeta Lukavičienė.

Intensyvios priežiūros pradžia dažniausiai būna įtempta. Nuteistasis turi susitaikyti ir nusiteikti, kad jam privalu laikytis individualiai sudarytos dienotvarkės. Menkiausias nukrypimas gali sugrąžinti atgal į pataisos namus. Tiesa, tokių atvejų Kaune nuo Probacijos įstatymo įsigaliojimo nebuvo.

Fiksuoja pažeidimus

Kauno apygardos probacijos tarnyboje "Kauno dienos" žurnalistams buvo pademonstruota vieniems laisvę, kitiems kalėjimą namuose simbolizuojanti įranga. Asmens atpažinimo įtaisas užsegamas paprastai, nenaudojant jokių įrankių nuteistojo namuose. Jis lengvas ir nevaržo nuteistojo judesių, apykojė atspari vandeniui ir pasižymi ilga elementų veikimo trukme.

Nuteistajam uždėtas įtaisas skleidžia koduotą radijo signalą. Jis veikia iki 100 m spinduliu. Nuteistojo namuose būna sumontuota speciali aparatūra, kuri signalais kontaktuoja su elektronine apykoje ir duomenis perduoda Probacijos tarnybos stebėjimo centrui.

Pareigūnai kompiuterio ekrane mato, ar probuojamas asmuo būna toje vietoje ir tuo metu, kur jis yra įpareigotas būti. "Žmonės, kurie ryžtasi tokiai priežiūrai, būna pakankamai motyvuoti ir stengiasi", – tvirtino V.Lukavičienė. Kauno apygardoje tik vienas asmuo pažeidė intensyvios priežiūros tvarką.

Skeptikai nuvilti

Probacijos įstatymo kritikai prognozavo, kad, ėmus veikti šiai sistemai, pataisos įstaigos liks kone pustuštės. Esant tokiam nedarbui ir ekonominei situacija,i esą tai gali neigiamai atsiliepti visai visuomenei. Tačiau jų skepticizmą apmalšino Kalėjimų departamento statistika.

Per metus lygtinio paleidimo komisijos gavo 3761 nuteistojo prašymą dėl lygtinio paleidimo. Šios komisijos priėmė 2048 sprendimus nuteistiesiems taikyti lygtinį paleidimą. Teismai skaičių dar pamažino ir patvirtino 1144 komisijų nutarimus dėl lygtinio paleidimo.

Išryškėjo trūkumai

Pasak V.Lauraičio, ne iš gero gyvenimo buvo pasirinktas pigesnis intensyvios priežiūros aparatūros nuomos variantas, pagal kurį stebėjimo zona tesiekė 100 metrų. Probacijos įstatymo šalininkai įvertino, kad vis dėlto reikėtų brangesnio, tačiau didesnę kontrolės zoną apimančios intensyvios priežiūros mechanizmo.

"Artimiausiu metu planuojama pasirašyti sutartį ir taikyti tokią kontrolę, pagal kurią per GPS būtų matomas visas nuteistojo judėjimas", – planus dėstė S.Lauraitis. Esą tai padėtų stebėti atvejus, kai draudžiama prisiartinti prie tam tikro asmens, gastroliuoti bare.

Pareigūnai tvirtina, jei nuteistasis pasiryžęs keistis, o ne grįžti į įkalinimo įstaigą, intensyvią priežiūrą priima kaip šansą ir labai stengiasi. Jei nuteistajam patinka kalėjime, nes gauna pavalgyti ir nuveda į pirtį, tokiam esą jokia priežiūra nepadės.

Įstatymo pranašumai

Probacijos įstatymo šalininkai įžvelgia ne tik socialinę, bet ir ekonominę naudą. Kalėjimų departamento Probacijos skyriaus viršininkas S.Lauraitis palygino, kad vieno nuteistojo išlaikymas per dieną valstybei kainuoja 50 litų, o apykojė atsieina – 14 litų.

"Neskaičiuojama, kiek sutaupoma, kai namie būnant nuteistajam jo šeimai neskaičiuojamos lengvatos už šildymą, vaikams nereikia skirti valstybės apmokamo maitinimo. Svarbiausia – žmogus būna su šeima", – pranašumus vardijo S.Lauraitis.

Viršininkas pabrėžė, kad su intensyvia priežiūra sutikę nuteistieji išvengia netikėtų Probacijos tarnybų patikrinimų. Neretai patikrinimai atliekami naktį. Tai sukelia stresą šeimos nariams, pravirkdo vaikus. Probacijos įstatymas savo griežtumu leidžia nuteistajam lengviau sugrįžti į tiesų kelią.

Komentaras

Milda Bliumenzonienė

Lietuvos kalinių globos draugijos Reabilitacijos centro vadovė, Vilniaus pataisos namų lygtinio paleidimo komisijos narė

Probacijos įstatymas pasiteisino ir labai džiaugiuosi, kad jis veikia. Tačiau dėl intensyvios priežiūros abejočiau. Man neatrodo labai gerai. Vis dėlto nėra tos priežiūros, apie kurią kalbame. Uždedama ta apykojė, sudaroma intensyvi dienotvarkė, bet juk nefiksuojama ištisai, kur žmogus juda. Žinant kontingentą, su kuriuo dirbame, tai sunkiai pritaikoma priežiūra. Tą žmogų seka tik tam tikrame lokaliame plote, ir jei yra 25 kv. m kambarys, tai gali vaikščioti nuo vieno taško iki kito. Bet jeigu nuteistasis išdykauja namuose, vartoja alkoholį, kurį tuo metu draudžiama vartoti, tai nieko tas aparatas nefiksuoja. Aš dirbau Vilniaus pataisos namų komisijoje. Jeigu būčiau komisijoje, kuri svarsto pirmą kartą baustų asmenų prašymus, taikyčiau šį įstatymą. Tokių žmonių paprastai dar nebūna nutrūkę socialiniai ryšiai, jie turi namus. O daugybė žmonių iš įkalinimo vietų ar lygtinai, ar ne lygtinai išeina į niekur. Tuose pataisos namuose, kuriuose bausmę atlieka ne pirmą, o kartais ir ne antrą kartą teisti, tai kartais net baisu taikyti tą lygtinį paleidimą, nes išeina ir net probacija jų nesugaudo. Jie neturi namų. Probacijos tarnybos, bendraudamos tik su savivaldybėmis, mažai kuo gali padėti nuteistiesiems, išėjusiems į laisvę. Į šią veiklą reikėtų įtraukti seniūnijas, bažnytines ir kitas visuomenines organizacijas. Gal tada žmonės geriau reabilituotųsi visuomenėje.

Sugrąžintas atgal

Per metus vienas nuteistasis, kuriam buvo pritaikyta intensyvi priežiūra, sugrąžintas atgal į įkalinimo įstaigą. Pareigūnų duomenimis, garbaus amžiaus vyras dabar gailisi. Tam nuteistajam buvo skirtos vos ne išimtinės sąlygos. Intensyvaus stebėjimo aparatūra sumontuota valdiškuose nakvynės namuose. Pradžioje žmogui neblogais sekėsi. Jis susirado darbą. Laikėsi jam sudarytos individualios dienotvarkės. Vyras buvo vienišas. Šv. Kalėdų nuotaikos ir galbūt nostalgijos neatlaikęs vyras suklupo. Jis buvo pastebėtas išgėręs. Pagal intensyvios priežiūros taisykles negalima vartoti alkoholio, narkotikų ir kitų psichiką veikiančių priemonių. Į nakvynės namus jis negrįžo. Po dviejų dienų užgėręs nuteistasis buvo rastas ir sugrąžintas atgal. Specialistai tvirtina, kad sugrąžinimas žmogų stipriai sugniuždo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

baisu

baisu portretas
Diana Krapavickaitė, pirmiausia ismok rasyt

tomka

tomka portretas
pasikarkite su sawo apykaklem ar apyrankem.jos skyrtos balwonams.mes kalejime gywenom,geriau nei daug kas laisweje.wogem/wagiam ir wogsime...

Zuzana

Zuzana portretas
Net pavadinimas su klaida...
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių