Seime – galutinis sprendimas, ar atlaisvinti kanapių sėklų įvežimą į Lietuvą

  • Teksto dydis:

Seimas antradienį galutinai apsispręs, ar supaprastinti reikalavimus kanapių produktų ir jų gaminių tiekėjams. Teigiama, kad įteisinus naują tvarką daugiausia šio augalo sėklų būtų įvežama iš Ukrainos.

Jeigu Seimas tokias pataisas priims, mokslo ir studijų institucijos iš trečiųjų šalių be importo licencijos galės įvežti ribotą kiekį – ne daugiau kaip 6 kilogramus – Europos Sąjungoje (ES) neįteisintų pluoštinių kanapių veislių sėklų moksliniais ar selekcijos tikslais. 

Tokiu būdu Lietuvoje būtų leidžiama auginti daugiau pluoštinių kanapių veislių, plečiamos jų panaudojimo galimybės.

Grupės valdančiųjų registruotomis Pluoštinių kanapių įstatymo pataisomis siekiama panaikinti reikalavimą įmonėms, tiekiančioms Lietuvos rinkai pluoštinių kanapių produkciją, turėti pažymą, patvirtinančią, kad kitose ES šalyse pagaminti produktai ir jų gaminiai gauti ar pagaminti iš pluoštinių kanapių, kuriose psichiką veikiančio tetrahidrokanabinolio (THC) kiekis neviršija leidžiamos 0,3 proc. ribos.

Anot iniciatorių, šie pakeitimai ypač reikalingi mokslinių tyrimų įmonėms, daugiausia gaminančioms sveikatos ir kosmetikos gaminius.

Buvęs žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas yra sakęs, kad pataisos svarbios Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centrui, siekiant auginti ir tirti naujas kanapių veisles.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių