Seimas neskuba „nuvainikuoti“ R.Pakso

Kadenciją baigiantys Seimo nariai neskuba patvirtinti įstatymo, kuris iš Rolando Pakso atimtų teisę iki gyvos galvos vadintis Prezidentu.
 
Parlamentarai iš pirmadienio plenarinių posėdžių darbotvarkės išbraukė balsavimą, kuriuo turėjo spręsti, ar buvusiam šalies vadovui R.Paksui bus uždrausta vadintis Prezidentu.
 
Seimas ketino imtis keleto Prezidento įstatymo pataisų dėl šalies vadovo darbo užmokesčio, mokesčių, garantijų jo sutuoktiniui. Viena iš pataisų taip pat numato, kad Prezidento vardo netenka per apkaltą iš šalies vadovo posto pašalintas asmuo. Šią pataisą pateikęs Tėvynės sąjungos frakcijos narys Saulius Pečeliūnas pasiūlymą argumentavo tuo, kad „Prezidento vardo palikimas iki gyvos galvos yra ypatingos pagarbos asmeniui ženklas“, o per apkaltą pašalintas šalies vadovas „tokios pagarbos nenusipelno“. Todėl, pasak konservatoriaus, „palikti jam teisę vadintis Prezidentu atrodo absurdiškai“.
 
Tačiau parlamentarai nusprendė nepriiminėti pasiūlyto įstatymo bent kol visiškai pasibaigs Seimo rinkimai. Antrasis rinkimų turas bus ateinantį sekmadienį, po jo ir paaiškės visa naujojo Seimo sudėtis.
 
Iškart po rinkimų Seimas į posėdį susirinks spalio 28 dieną. Tądien ir gali būti balsuojama dėl S.Pečeliūno pasiūlytos pataisos.
 
Per Europoje pirmą Prezidento apkaltą 2004 metų balandžio 6 dieną iš Lietuvos vadovo posto pašalintas R.Paksas šiuo metu aktyviai dalyvauja savo vadovaujamos partijos Tvarka ir teisingumas veikloje. Jis nebegali siekti nei Prezidento, nei Seimo nario postų, taip pat visų kitų pareigų, kurias pradedant eiti reikia duoti Konstitucijoje numatytą priesaiką.
 
Partiečiai nevengia R.Pakso vadinti Prezidentu. Tvarkos ir teisingumo būstinėje lyderio kabinete puikuojasi valstybės vadovo vėliava ir herbas.
 
Dėl to, kad buvo pašalintas apkaltos keliu, R.Paksas jau anksčiau neteko valstybinės rentos, kitų privilegijų, tačiau įstatymiškai iki šiol išsaugojo teisę vadintis Prezidentu.
 
Kita vertus, iš R.Pakso neatimtas priesaikos dieną jam kaip valstybės vadovui įteiktas aukščiausias apdovanojimas – Vytauto Didžiojo ordinas su aukso grandine. Jis taip pat yra pakabintas Tvarkos ir teisingumo partijos būstinėje.


Šiame straipsnyje: paksas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių