A. Sacharovo konferencijoje – ekspertų įžvalgos apie hibridines grėsmes

Vilniuje šią savaitę Andrejaus Sacharovo konferencijoje analitikai, kibernetinio saugumo ekspertai aptars hibridinio karo grėsmes.

Rusijos disidento vardu pavadintoje konferencijoje „Nuo Šaltojo karo iki hibridinio karo“ keliolika pranešėjų iš Estijos, Suomijos, Nyderlandų, Ukrainos, Jungtinės Karalystės, Jungtinių Valstijų antradienį ir trečiadienį kalbės apie įvairius hibridinio karo aspektus, taip pat vyks mokymai, kaip atpažinti ir analizuoti grėsmes.

Tarp konferencijos dalyvių – kelių Europos analitinių centrų atstovas Markas Galeottis, britų žurnalistas Edwardas Lucasas (Edvardas Lukasas), A. Sacharovo anūkė Marina Sacharov-Liberman, jo podukra mokslininkė Tatjana Jankelevič, NATO bendros kibernetinės gynybos kompetencijos centro vadovė Aino Lepik von Wiren (Aino Lepik fon Viren) ir kiti.

Konferenciją organizuoja Vilniuje veikiantis A. Sacharovo demokratijos plėtros tyrimų centras kartu su Užsienio reikalų ministerija ir Vytauto Didžiojo universitetu.

Anot A. Sacharovo centro vadovo Roberto van Voreno, be kitų pranešėjų, renginyje dalyvaus du olandų tiriamosios žurnalistikos atstovai, išanalizavę apie devynis milijonus „Twitterio“ žinučių iš Rusijos – jie ketina pristatyti prieš savaitę paskelbtą ataskaitą apie vadinamąjį trolių fabriką Sankt Peterburge. Jis buvo įsteigtas 2014-aisiais, praėjus vos kelioms dienoms po Malaizijos oro linijų lėktuvo numušimo virš Rytų Ukrainos.

„Buvo išplatinta per 65 tūkst. žinučių kuriant istoriją, kad už šio lėktuvo numušimą atsakinga Ukraina“, – sakė R. van Vorenas.

Žurnalistai ves seminarus Vilniuje ir Kaune, kaip atpažinti trolių veiklą, skiriant didžiausią dėmesį Lietuvai.

Pasak R. van Voreno, renginiu norima pristatyti būdus, „kuriais siekiama paveikti viešąjį diskursą“. Vienas tokių efektyvių būdų, pasak eksperto, yra pateikti daugybę įvairių versijų apie tam tikrus įvykius, pavyzdžiui, minėtą Malaizijos lėktuvo katastrofą.

„Vienas pagrindinių tikslų – užsitikrinti, kad niekas nepatikėtų, net jei tai yra teisėto Nyderlandų komiteto išvada, sakanti, kad tai – rusai. Niekas tuo nepatikės, nes kai yra tiek daug versijų, vadinasi, kažkas šioje informacijoje turi būti neteisinga“, – tvirtino ekspertas.

Konferencijoje, jo teigimu, taip pat siekiama „grąžinti Andrejaus Sacharovo figūrą į viešąją erdvę“ bei atkurti moralines normas ir vertybes“, kurias praėjusio amžiaus 8-9 dešimtmečiais puoselėjo.

Kartu jis pastebi, jog šiuo metu Rusijos opozicija yra „per silpna, per įvairi ir pernelyg susiskaldžiusi, stokojanti moralinio lyderio“, kad šalis imtų keistis. Ekspertas taip pat pabrėžia, kad šaliai kenkia Vakaruose gajus mitas, esą vienintelė Rusija yra prezidento Vladimiro Putino Rusija.

„Tai - nesąmonė. Tai yra hibridinio karo dalis: Putinas tvirtina, kad rusų kalba yra jo ir todėl jis turi teisę „ginti“ žmones, kurie šneka šia kalba Latvijoje ar kitur. Tarsi britai sakytų, kad turime ginti visus anglakalbius, taigi, gelbėti amerikiečius nuo Donaldo Trumpo“, – kalbėjo ekspertas.

A. Sacharovo centro valdybos pirmininko Šarūno Liekio nuomone, siekiant suvokti Rusijoje vykstančius procesus, Lietuvai taip pat itin svarbu kaupti kompetencija, taip pat ir iš arti stebėti Rusijos informacinę erdvę, kuria gyvena šalies žmonės.

Užsienio reikalų ministerijos ambasadorius ypatingiems pavedimams Eitvydas Bajarūnas tikisi, kad atsparumo hibridinės grėsmės Vakaruose bus imtos suvokti ne kaip priemonės prieš Lietuvą ir kitas Rytų Europos regiono valstybes, bet kaip kovą „prieš Vakarų demokratiją“.

„Jei mūsų demokratija bus nugalėta tokiomis hibridiniais metodais, mūsų neapgins nei tankai, nei raketos“, – sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių