Ruošiasi gaminti plaučių ventiliatorius

  • Teksto dydis:

Elektronikos prekių gamyba užsiimanti įmonė koronaviruso pandemijai ruošėsi iš anksto. Dar prieš paskelbiant karantiną bendrovė apsirūpino apsaugos priemonėmis, įsigijo termokameras, darbuotojus padalino į pamainas, o gamybą išskirstė po skirtingas patalpas, praneša LNK žinių tarnyba.

Julius Švagždys, „Teltonika“ atstovas

- Visi darbuotojai tikrinami termokameromis. Darbuotojams papildomai ir transportas organizuojamas, kad jiems nereiktų naudotis viešuoju transportu, sumažinti rizikas. Įmonė yra užsakiusi didelį kiekį kaukių.

Kaip įmonė rūpinasi darbuotojų sauga, apžiūrėjo ir prezidentas Gitanas Nausėda.

Įmonei darbuotojų sauga kaip niekad svarbi, nes čia greitu metu bus gaminami Lietuvai taip reikalingi plaučių ventiliatoriai. Gegužės mėnesį įmonės inžinieriai planuoja pristatyti jau pirmąjį ventiliatoriaus prototipą. Įmonės atstovas sako, jog įsibėgėjus gamybai, per mėnesį bus galima pagaminti tūkstančius plaučių ventiliatorių. Tiesa, kokia bus jų kaina, dar neaišku.

Julius Švagždys, „Teltonika“ atstovas

- Taip, gali būti, kad to prietaiso tą akimirką nereikės, galbūt tokio kiekio nereikės tą akimirką, bet matom, kad pandemija kartojasi, suserga ir pasveikę. Nenoriu gąsdinti, ar nuteikinėti, bet manau, kad tų prietaisų tikrai reikės.

Kad Lietuvai bus aktualu gaminti plaučių ventiliatorius ir gegužę sutinka ir šalies vadovas.

Per trumpą laiką pagaminti modernią dirbtinės plaučių ventiliacijos įrangą išties sunku.

Robertas Samalavičius, Santaros klinikų anesteziologas-reanimatologas

- Manau, kad sukurti gerą ventiliatorių per kelias savaites ar mėnesius yra misija neįmanoma. Jų pagaminimai turi būti aukštos kokybės medžiagos, bet kokios detalės gedimas gali vesti prie dirbtinės ventiliacijos funkcijos nutrūkimo, kas gali sąlygoti labai blogas pasekmes.

Sveikatos apsaugos ministras sako, kad plaučių ventiliatorių ir anestezijos aparatų Lietuvoje yra virš 1000. Tačiau šiuo metu realiai jų naudojama tik 6 procentai.

Aurelijus Veryga, Sveikatos apsaugos ministras

- Yra perkama naujos papildomai įrangos, aš tik skaičiaus nepasakysiu, nes ligoninės pačios perkasi. Ir ministerija perka, ir esam prisijungę prie ES pirkimų.

Europoje pusei intensyvios terapijos skyriaus ligonių prireikia dirbtinių plaučių ventiliavimo aparatų.

Robertas Samalavičius, Santaros klinikų anesteziologas-reanimatologas

- Pas mus šitie ligoniai santaros klinikose yra 7 ar 8 ir didžioji jų dalis prijungti prie dirbtinės plaučių ventiliacijos.

Plaučių ventiliatorių kainos rinkoje šiuo metu siekia nuo 30 iki 150 tūkstančių eurų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vaistu tai nera

Vaistu tai nera portretas
Agonijai pratest?

Kokia nepriklausoma LAB patikrins

Kokia nepriklausoma LAB patikrins portretas
Zinot, gaminti galima ka nori. Bet su lietuvisku tokiu aparatu mes nekvepuotumeme. Kol tie aparatai nebus patikrinti Vokietijoj ar Svedijoj , tol NO GO tokiems bandymams. Tik su nepriklausomos pasaulines firmos certificate mes galetumem patiketi.

>>> Partizanas

>>> Partizanas portretas
tu esi Vania caro xalujus
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių