Radijo stočiai „Spindulys“ skirta bauda už dezinformaciją

  • Teksto dydis:

Lietuvos radijo ir televizijos komisija radijo stočiai „Spindulys“ skyrė 500 eurų baudą už dezinformacijos skleidimą.

Kaip pranešė komisija, bauda skirta už pažeidimus laidose „Įdomu gyventi“, transliuotose šių metų sausio 6 dieną ir vasario 4 dieną.

„Atlikus minėtų programų stebėseną akivaizdžiai matyti, kad programos „Spindulys“ dalyvis Vaidas Lekstutis Žemaitis stengiasi informaciją pateikti taip, kad būtų formuojama palanki nuomonė Rusijos Federacijos vykdomos užsienio politikos atžvilgiu, diskredituojant Lietuvos valdžios institucijas, jų teisėtumą, nepriklausomumą ir demokratiškumą“, – teigiama pranešime.

Pasak komisijos, laidoje akcentuota, kad Lietuvoje vyksta informacinės sklaidos stabdymas, menkinama ir niekingai atsiliepiama apie Sausio 13-osios įvykius.

Taip pat šališkai atsiliepiama apie įvykius Donbase ir Luhanske, iš esmės kvestionuojant Ukrainos suverenitetą ir jos teritorinį vientisumą, pateisinant Rusijos karinę agresiją minėtose srityse.

„Klausytojams sudaromas įspūdis, jog kariniame konflikte su Rusijos Federacija Ukraina yra agresorė, kuri kryptingai naudoja karinius veiksmus prieš civilius gyventojus. Aptarinėjant Lietuvos užsienio politiką, netiesiogiai siūloma plėtoti ekonominius santykius su Rusija ir Baltarusija, neatsižvelgiant į minėtų valstybių vykdomus žmogaus teisių ir kitus pažeidimus bei joms paskelbtas sankcijas“, – sakoma komisijos pranešime.

Tuo pačiu pabrėžiamas Lietuvos priklausomumas kitų valstybių atžvilgiu bei savarankiškumo stoka. NATO šalių vyriausybių užsienio politika ir veiksmai pateikiami kaip galimai kurstantys karą ir nesantaiką Rytų Europoje.

Nustačiusi pažeidimus, komisija kreipėsi į radijo stotį valdančią bendrovę „Plunsta“, prašydama pateikti paaiškinimus dėl paskleistos informacijos.

Bendrovės paaiškinime buvo nurodyta, kad ne bendrovė, o programos dalyviai patys atsako už išsakytas mintis, taip pat buvo reiškiamas nepasitenkinimas komisijos daromu spaudimu žodžio laisvei.

Komisija su tokiais bendrovės paaiškinimais nesutiko, nes, pasak jos, įstatymais garantuojama žodžio laisvė nėra absoliuti. Žodžio laisvė gali būti ribojama siekiant užtikrinti informacinį saugumą bei siekiant apsaugoti visuomenę nuo draudžiamos informacijos.

„Atsižvelgiant į laidose „Įdomu gyventi“ paskleistą informaciją, galima teigti, kad jose išsakyti teiginiai yra selektyvūs, šališki, tyčia nuslepiantys dalį informacijos ar jos šaltinius, o pats turinys priskiriamas pilkosios prokremliškosios propagandos tipui – sąmoningai klaidintis ir yra žalingas Lietuvos piliečiams“, – teigia komisija.

Bauda turi būti sumokėta į vieną iš Valstybinės mokesčių inspekcijos biudžeto pajamų surenkamąją sąskaitą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

A tai

A tai portretas
Putlerio pakirkšnutis dar tebedirba, tarnybos dar neapdirbo ?

O kaip

O kaip portretas
Moi adres sovetskij sojuz, balalaika birbinęs, Krymo, Ukrainos okupaciją palaikęs jremliaus invazas, bra zaucko ministras be diplomo, kada jo veikla, prieš Lietuvą bus įvertinta ?

Jonas

Jonas portretas
Manau, stotis turėtų pati nutraukti veiklą, o jei ne, atimti licenziją. Viena šalis užpuolė kitą-kur čia dar kyla klausimas. O jei ne NATO, raudonos vėlevytės plazdėtų ir dundėtų vagonai į rytus...
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių