Prezidentūra apie NVSC darbą: vieno žmogaus klausimas – ne pagrindinis

Būtina stiprinti Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) veiklą, tačiau centro vadovo Roberto Petraičio atsakomybės klausimas nėra pagrindinis, sako prezidento vyriausiasis patarėjas Simonas Krėpšta.

„Turbūt visiems akivaizdu, kad šios institucijos vykdomos funkcijos galėtų ir turėtų būti vykdomos geriau“, – po prezidento Gitano Nausėdos susitikimo su sveikatos apsaugos ministru Arūnu Dulkiu sakė S. Krėpšta.

Jo teigimu, šalies vadovas A. Dulkiu aptarė būtinybę stiprinti NVSC veiklą „ir kitas įstaigas, kurios yra kertinės“.

Kalbėdamas apie NVSC vadovo R. Petraičio atsakomybę, S. Krėpšta taip pat pabrėžė, kad „vieno žmogaus klausimas“ šiuo atveju nėra pagrindinis.

A. Dulkys po susitikimo su G. Nausėda sakė planuojantis dar vieną pokalbį su NVSC vadovu apie tai, „kaip jis matytų savo atsakomybę šioje situacijoje“.

Turbūt visiems akivaizdu, kad šios institucijos vykdomos funkcijos galėtų ir turėtų būti vykdomos geriau.

Ministras taip pat patvirtino sulaukęs R. Petraičio atsakymų į praėjusią savaitę užduotus klausimus bei teigė, kad sprendimą dėl tolimesnių veiksmų jis priims ir pagal tai, kaip šiuos atsakymus įvertins Sveikatos apsaugos ministerijos specialistai.

„Jeigu neklystu, sausio 7 dieną mano komandos specialistai įvertins tuos atsakymus ir aš pagal jų įvertinimą priimsiu sprendimą dėl tolimesnių veiksmų – ar mums reikia kažkokių kitų labiau formalizuotų aiškinimųsi“, – teigė A. Dulkys.

„Mano komandos nariai taip pat dirba ir prie pasiūlymų šitam centrui, kaip tobulinti jo veiklą. Dirbame įtemptai, stengiamės ir mūsų tikslas yra suteikti įrankius, suteikti šio centro darbuotojams motyvaciją ir matymą, kaip padaryti šią instituciją labiau efektyvia“, – kalbėdamas apie NVSC veiklos stiprinimą sakė ministras.

Sveikatos apsaugos ministerija praėjusią savaitę pranešė, kad vykdant NVSC veiklos skaitmenizavimą, buvo aptiktos 804 neapskaitytos mirtys, susijusios su koronavirusu.

A. Dulkys praėjusį antradienį su Robertu Petraičiu aptarė susidariusią situaciją, tačiau teigė, kad NVSC vadovo atsakymai jo neįtikino, todėl paprašė juos pateikti raštu.

Tuo metu premjerė Ingrida Šimonytė sureagavo griežčiau – ji teigė, kad NVSC vadovybė turi prisiimti atsakomybę.

Antradienį kalbėdama su žurnalistais Seime premjerė dar kartą pabrėžė, kad darbo organizavimas yra įstaigos vadovo atsakomybė.

„Tai, kad vadovas turėdamas gana didelę instituciją, kai pasikeitė institucijos veiklos fokusas į pandemijos valdymą nuo rutininės higienos reikalavimų laikymosi kontrolės, nesugebėjo pertvarkyti darbo taip, kad tais ištekliais būtų galima remtis labiau, ir atrodo, kad institucija laikosi ne savo jėgomis, o savanorių ir kitų pagalbininkų jėgomis, mano vertinimu, tai nemažai ką pasako apie vadovą“, – teigė I. Šimonytė.

Ji taip pat sakė mananti, kad sprendimą dėl R. Petraičio atsakomybės turėtų priimti A. Dulkys, įvertinęs gautus paaiškinimus ir visą informaciją.

NVSC vadovas R. Petraitis sekmadienį surengtoje spaudos konferencijoje pranešė, kad neapskaitytų mirčių yra gerokai daugiau – 1171, tačiau tikino, kad situacija susidarė ne dėl jo vadovaujamos įstaigos kaltės, o dėl ligoninių laiku nepateikiamos informacijos.

Dabartiniai karantino reikalavimai – adekvatūs

Dabar šalyje galiojantys karantino reikalavimai, prezidento nuomone, yra adekvatūs, sako S. Krėpšta.

„Prezidento nuomone jie (karantino reikalavimai – BNS) yra adekvatūs. Jie yra griežti, bet ir situacija Lietuvoje pandemine prasme yra prasta“, – po Gitano Nausėdos susitikimo su sveikatos apsaugos ministru Arūnu Dulkiu sakė patarėjas.

Šis režimas turėtų būti gyvas ir peržiūrimas nuolatos.

„Panašias priemones siūlė ir prezidento suburta sveikatos ekspertų taryba jau gruodžio pradžioje, deja, buvo tos priemonės įvestos su pavėlavimu, praradome brangaus laiko, bet šiai dienai matome ir galvojame, kad karantino režimas yra pakankamas“, – teigė jis.

S. Krėpšta taip pat pabrėžė, kad situacija šalyje turi būti vertinama „kiekvieną dieną ir kiekvieną savaitę“ o, pagal gautus duomenis, ribojimai griežtinami arba lengvinami.

„Šis režimas turėtų būti gyvas ir peržiūrimas nuolatos“, – pažymėjo prezidento vyriausiasis patarėjas.

Lapkričio pradžioje įvestas karantino režimas gruodžio viduryje buvo sugriežtintas ir pratęstas iki sausio 31 dienos, jo metu uždarytos daugelis parduotuvių, kirpyklos, apribotas žmonių judėjimas ir susirinkimai tiek namuose, tiek viešose vietose.

Spręs dėl Sveikatos ekspertų tarybos veiklos

Prezidentūra teigia, kad trečiadienį bus sprendžiama, kokį veiklos pobūdį įgaus dešiniųjų Vyriausybės formavimo metu šalies vadovo iniciatyva suburta Sveikatos ekspertų taryba.

„Rytoj turėsime prezidento inicijuotą sveikatų ekspertų tarybos posėdį. Planuojame šiame posėdyje aptarti tolesnę sveikatos ekspertų tarybos veiklą. Be jokios abejonės, kaip ir buvo anonsuota, ji turi keistis, nes susiformavo kita taryba, kuri koncentruojasi į operatyvius Vyriausybės sprendimus“, – antradienį vykusioje spaudos konferencijoje teigė prezidento vyriausiasis patarėjas S. Krėpšta.

Pasak jo, Vyriausybei suformavus savą sveikatos ekspertų tarybą, prezidentas Gitanas Nausėda visgi yra linkęs išlaikyti savo suburtą ekspertų grupę.

„Matant pandeminę situaciją, kad COVID klausimai yra nuolatos diskutuojami Europos Vadovų Taryboje, prezidento nuomone, pakeitusi savo veiklos pobūdį Sveikatos ekspertų taryba prie prezidento turėtų veikti, išvengiant dubliavimosi ir prisidedant įžvalgomis prie kokybiškesnio pandemijos valdymo“, – teigė jis.

Sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys antradienio ryte tvirtino, kad prie prezidento įsteigta Sveikatos ekspertų taryba baigia savo darbą. 

G. Nausėdos iniciatyva taryba buvo suburta tam, kad būtų užtikrintas sklandus krizės valdymo perdavimas Ingridos Šimonytės vadovaujamai Vyriausybei.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Šiaip

Šiaip portretas
Simonas Krepšta labai dinamiškas ir universalus patarėjas. Ką jis baigęs?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių