Nutraukti santuokos – pas notarą

  • Teksto dydis:

Vyriausybės posėdyje ketvirtadienį pritarta pataisoms, kad kai kuriais atvejais santuokas galėtų nutraukti notaras.

Šios pataisos Vyriausybėje svarstytos po to, kai Seimas jas grąžino tobulinti. Dabar jas vėl svarstys parlamentas.

Pakoreguotose pataisose nebenumatoma galimybė nutraukti santuoką pas notarą, jei šeimoje yra nepilnamečių vaikų.

„Šiek tiek mažinamos ambicijos“, – posėdyje sakė teisingumo viceministras Paulius Griciūnas.

Jis taip pat nurodė, kad pataisose numatoma ir tai, jog visais atvejais notaras turėtų pasiūlyti sutuoktiniams susitaikyti.

„Santuokos nutraukimo atidėjimas gali būti nustatytas iki šešių mėnesių. Tokiu atveju, jeigu sutuoktiniai nesutinka su siūlymu susitaikyti, tuomet viskas eina nutraukimo link – lygiai tokia pat procedūra yra ir teismo procesuose“, – pasakojo viceministras.

Dabar nutraukti santuoką visais atvejais gali tik teismas.

Notarams norima perduoti ir daugiau funkcijų, kurias šiuo metu atlieka teismai, pavyzdžiui, būtų leidžiama be teismo spręsti tėvystės pripažinimo klausimus, kai tarp suinteresuotų šalių nėra ginčo.

Pataisomis siekiama sumažinti teismų darbo krūvį.

„Mūsų vertinimu, šie projektai teismų krūvį civilinių bylų skyriams sumažintų maždaug 8 proc., o tai yra gana reikšmingas skaičius“, – sakė teisingumo viceministras.

Seimas pataisas dėl didesnių notarų įgaliojimų rudenį grąžino Vyriausybei tobulinti. Tuomet pataisas rengusios Teisingumo ministerijos vadovui socialdemokratui Juozui Bernatoniui kai kurie parlamentarai pažėrė kaltinimų dėl veikimo prieš šeimą ir santuokos instituto žeminimo.

Premjeras posėdyje ketvirtadienį irgi iškėlė klausimą, klausimą, kaip pataisos „su šeimos politika susiderins“. Į tai P.Griciūnas atsakė, kad notarai santuokas galės nutraukti ne anksčiau kaip praėjus metams nuo to, kai sutuoktiniai nebegyvena šeiminio gyvenimo.

„Jeigu žmonės metus nebegyvena, tai yra iš esmės jau formalumų sutvarkymas“, – sakė viceministras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

X

X portretas
Ir dabar gali tėvystę pripažinti pas notarą, jei nėra ginčo. Kas liečia santuokos nutraukimą tai tikriausiai tik tokiu atveju, jei nėra vaikų, kreditorių, turto. Juk nutraukiant santuoką sprendžiami ir kiti klausimai ne tik santuokos nutraukimas. Šiuo metu teismas abiejų prašymu santuoką nutraukia be jokio žyminio mokesčio. Įdomu, kokia bus notaro paslaugų kaina. Tikisi, kad bus brangoka.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių