NATO energetinio saugumo centras ir Lenkijos PSE sutarė dėl infrastruktūros apsaugos

  • Teksto dydis:

Lenkijos elektros perdavimo operatorė PSE ir Vilniuje įsikūręs NATO Energetinio saugumo kompetencijos centras sutarė dėl Lenkijos elektros energetikos sistemos apsaugos.

Antradienį pasirašytas ketinimų protokolas dėl dvišalio bendradarbiavimo apsaugant ypatingos svarbos infrastruktūros objektus, pranešė portalas cire.pl. PSE ir NATO kompetencijos centras keisis įslaptintais tyrimų rezultatais, informacija apie infrastruktūros apsaugą, įgyvendins bendrus projektus, organizuos seminarus.

NATO Energetinio saugumo kompetencijos centro direktorius, pulkininkas Gintaras Bagdonas teigė, kad centras orientuojasi ne tik į kariuomenės atstovus, bet siekia bendradarbiauti su verslu.

„NATO nustatė tris sritis, kurios galėtų padėti bendradarbiaujant. Viena jų yra kritinės infrastruktūros apsauga. NATO gali kurti kompetencijas, kuriomis gali būti keičiamasi tarp valstybių narių. (...) PSE turi vertingų žinių ir patirties siekiant užtikrinti energetinį saugumą“, – teigė G.Bagdonas, kuris atstovauja visiems 24 NATO kompetencijos centrams

PSE prezidentas Ericas Klossowskis (Erikas Kolosvskis) teigė, kad ypač svarbu elektros tinklus apsaugoti nuo kibernetinių išpuolių.

„Ukrainos pavyzdys parodė, kad kibernetinis terorizmas gali sugadinti visą perdavimo sistemą. Mes labai rimtai žiūrime į tokio pobūdžio pavojus“, – teigė E.Klossowskis.

NATO iš viso veikia 24 kompetencijos centrai, 23 iš jų yra akredituoti. Po vieną jų įsikūrę kiekvienoje Baltijos šalyje: Vilniuje - Energetinio saugumo kompetencijos centras, Latvijoje – Strateginės komunikacijos kompetencijos centras, o Estijoje – Kibernetinio saugumo kompetencijos centras.

NATO kompetencijos centrai yra tarptautiniai tyrimų centrai, kuriuos finansuoja ir jų kadrus komplektuoja viena ar kelios valstybės. Jie veikia greta Aljanso, bet nėra NATO struktūros dalis. Šiuose centruose dirba beveik tūkstantis ekspertų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių