Nacionalinis muziejus ieško galinčiųjų sukurti paminklą 1863–1864 metų sukilimo dalyviams

Lietuvos nacionalinis muziejus ieško menininkų, galinčių sukurti paminklą 1863–1864 metų sukilimo dalyviams.

Kaip BNS sakė muziejaus Investicijų, projektų ir turto valdymo skyriaus vedėjas Vaidas Petrokas, konkursas paminklo idėjai ir įrengimui skelbiamas antrą kartą, nes pirmąjį nesulaukta nė vienos paraiškos.

„Sausio mėnesį pirmą kartą skelbėme konkursą, bet negavome paraiškų. Nelabai suprantame, kodėl. Turbūt gąsdina visus Gedimino kalnas – ir projektuotojus, ir rangovus kalnui tvarkyti, ir dabar skulptorius. Atsakomybės yra daug, nes kalnui ir ant jo esantiems objektams yra skiriamas didesnis visuomenės dėmesys“, – teigė jis.

Pasak V. Petroko, norintieji dalyvauti konkurse iki kovo 19 dienos turi pateikti paminklo idėją, jos aprašymą, taip pat maketą arba 3D modelį.

„Yra kelios galimos įamžinimo vietos. Viena – Gedimino kalno riedulių dangoje, neiškeliant paminklinių elementų virš dangos paviršiaus, nes čia vyks koncertai, tai turi būti ir funkcionalumas tam tikras. Kita galima vieta – šlaitelis ant kalno. Bet šiaip vietas gali siūlyti ir skulptorius ar architektas“, – komentavo Lietuvos nacionalinio muziejaus atstovas.

„Mes uždavėm toną, bet negali apriboti laisvės kūrėjui“, – pridūrė jis.

V. Petrokas sako, kad menininkų pateiktos idėjos bus vertinamos pagal tris kriterijus.

„Pirmas kriterijus – idėjos meninė vertė, naudojamų medžiagų spalvų, faktūrų tarpusavio dermė, antrasis – kaip tas kūrinys įsikomponuoja į viso kalno architektūrą, o trečiasis – naudojamų medžiagų ilgaamžiškumas“, – sakė muziejaus atstovas.

Pasak jo, paminklas sukilėliams atminti turi būti subtilus ir derantis prie aplinkos.

„Kalno negalime perkrauti, juk yra kunigaikščių rūmai, bokštas, aikštelė – meninis kūrinys, turi įsikomponuoti į tą erdvę“, – sakė V. Petrokas.

Muziejaus atstovo teigimu, ant paminklo būtinai turės būti užrašas lietuvių, anglų, lenkų ir baltarusių kalbomis: „Vilniuje, Lukiškių aikštėje, nužudytiems ir čia užkastiems 1863–1864 metų sukilimo dalyviams atminti.“

Planuojama, kad šis paminklas turėtų atsirasti iki gruodžio mėnesio. Šiam projektui skirta 150 tūkst. eurų.

2017 metų vasarą, tvarkant Gedimino kalno šlaitus, rasti Lietuvos sukilimo vadų Zigmanto Sierakausko ir Konstantino Kalinausko bei dar 18 sukilėlių palaikai. Jie po dvejų metų perlaidoti Rasų kapinėse. Ceremonijoje dalyvavo Lietuvos ir Lenkijos prezidentai, Baltarusijos ir Ukrainos atstovai.

Lietuvos ir Lenkijos sukilimas prieš Rusijos imperiją vyko 1863–1864 metais. Sukilimo vadams 1864 metais buvo įvykdyta mirties bausmė. Palaidojimai rasti 2017 metais tvarkant Gedimino kalno šlaitus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių