Lietuvoje skelbiama Alkoholikų vaikų savaitė

  • Teksto dydis:

Rytoj, vasario 10 d., Lietuvoje pradedama minėti Alkoholikų vaikų savaitė, skirta atkreipti dėmesį į vaikus, augančius su alkoholio problemomis susiduriančiose šeimose, bei jų išgyvenamus sunkumus.

Vienas iš pagalbos jiems būdų – paskatinimas užsiimti malonia veikla, kuri leidžia atsipalaiduoti, ištrūkti iš nesaugios aplinkos, stiprina pasitikėjimą. Tokią galimybę suteikia vasaros stovyklos paaugliams iš probleminių šeimų – joms skirtos lėšos bus renkamos visą savaitę Vilniuje veikiančiose „Charlie Pizza“ kavinėse, kurios jungiasi prie organizacijos „Mentor Lietuva“ šalyje inicijuojamos Alkoholikų vaikų savaitės minėjimo.

„Ko gero, niekam nereikia įrodinėti, kad su alkoholio vartojimu susijusių problemų Lietuvoje apstu. Manome, kad tikrasis jų sprendimas slypi ne tiek ribojimuose, kiek švietime ir gyvybingame dialoge su visuomene, atkreipiant dėmesį į kartais nematomą su tuo susijusią problematiką. Būtent tokios yra su alkoholio problemomis susiduriančiose šeimose augančių vaikų bėdos, – sako „Charlie Pizza“ tinklą valdančio bendrovės „Amber Food“ vadovas Gediminas Balnis. – Alkoholikų vaikų savaitę užgožia Valentino dienos ir kitų įvykių šurmulys, todėl mūsų tikslas – tiesiog pasiūlyti tam skirtą desertą ir atkreipti žmonių dėmesį, kad tokie vaikai egzistuoja ir jie visai šalia“.

Ko gero, niekam nereikia įrodinėti, kad su alkoholio vartojimu susijusių problemų Lietuvoje apstu. Manome, kad tikrasis jų sprendimas slypi ne tiek ribojimuose, kiek švietime ir gyvybingame dialoge su visuomene, atkreipiant dėmesį į kartais nematomą su tuo susijusią problematiką.

„Charlie Pizza“ kavinėje Vilniuje vykusiame Alkoholikų vaikų savaitės atidaryme dalyvavusi psichologė, knygos „Apie alkoholio žalą: metodinė priemonė socialiniams pedagogams“ autorė Jurgita Narmontienė pabrėžia, jog priklausomybė nuo alkoholio paveikia visą šeimos sistemą. „Ji adaptuojasi prie problemos ir jos nariai deda daug pastangų, kad ji būtų slepiama, pagrindinėmis taisyklėmis tampa: nekalbėk, nepasitikėk, nejausk. Jos padeda palaikyti „normalios“ šeimos iliuziją. Paprastai tokiose šeimose augantys vaikai būna gana uždari, turi žemą savivertės jausmą, išgyvena intensyvius gėdos, kaltės jausmus, nerimą, baimę, jaučiasi labai nesaugiai, vengia kalbėtis apie save, jausmus ir šeimą su draugais ar mokykloje, kviestis draugus į svečius, kitaip tariant – slepia šią problemą“, – sako su priklausomais asmenimis ir jų šeimos nariais dirbanti psichologė.

Pasak J. Narmontienės, tokioje šeimoje augantį vaiką galima atpažinti pagal konkrečias elgesio apraiškas, o jas pastebėjus, būtina reaguoti. „Kuo daugiau paramos šaltinių vaikas turės, tuo jam bus lengviau išgyventi tėvų gėrimo problemą. Svarbu, kad vaikas jaustų, jog yra žmonių, kuriems jis rūpi, kuriais gali pasitikėti, kurie supranta, kaip jis jaučiasi. Tokie santykiai yra tarsi įrodymas, kad egzistuoja ir kitoks pasaulis, ne tik tas, kuriame gyvena jo šeima, – sako specialistė ir vardija, kaip kiekvienas gali padėti vaikams, kurių tėvai neatsakingai vartoja alkoholį: jei apie vaiko šeimos problemas sužino artimas draugas, tuomet svarbus pats ryšys, rūpestis, dėmesys, pasitikėjimas, jei mokytojas – tuomet reikia kalbėtis ir su pačiais tėvais, galbūt kreiptis į mokyklos psichologą. Kalbant apie kraštutinius atvejus, turime kreiptis į atitinkamas tarnybas ir specialistus.“

Organizacijos „Mentor Lietuva“ inicijuojamoje Alkoholikų vaikų savaitėje kreipiamas dėmesys ne tik į augančius alkoholio vartojimo problemų turinčiose šeimose, bet ir jau suaugusius alkoholikų vaikus bei pagalbos jiems būdus. „Asmenims, užaugusiems girtaujančiose šeimose, yra labai svarbu išdrįsti kalbėtis apie išgyventus sunkumus ir kreiptis pagalbos į specialistus. Lietuvoje tikrai yra platus specialistų, dirbančių su priklausomais asmenimis bei jų šeimų nariais, tinklas. Taip pat labai reikšmingos savanoriškos bendruomenės: „Al-anon“ – pasaulinio alkoholizmu sergančių žmonių artimųjų tinklo bendrija, Suaugusių alkoholikų vaikų savipagalbos grupės“, – teigia „Mentor Lietuva“ generalinė sekretorė Eglė Degutienė. Pasak jos, šias grupes sieja bendra skaudi ir traumuojanti patirtis vaikystėje bei idėja, kad dalinimasis asmenine patirtimi sukuria saugią ir gydančią aplinką su alkoholizmo problemomis susidūrusiems asmenims bei jų šeimos nariams.

Tokiose šeimose augančių vaikų poilsiui „Mentor Lietuva“ vasaros stovyklose gali paaukoti kiekvienas, vasario 10–16 d. „Charlie Pizza“ restoranuose Vilniuje įsigijęs akcijos desertą – amerikietišką trapųjį obuolių pyragą. Norintys atkreipti dėmesį į alkoholio problemų turinčiose šeimose augančių vaikų sunkumus taip pat kviečiami dalyvauti akcijos žaidime socialiniuose tinkluose, žymimame grotažyme #saldesnisgyvenimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

alka

alka portretas
KOKIA savaitė? tai juk VISAS tų vaikų gyvenimas -alkoholio baloj

Vidmantas

Vidmantas portretas
Tiesiog yra toks tarptautinis terminas- suaugę alkoholikų vaikai- kuris apibūdina alkoholikų vaikų psichologines savybes, jų elgesio tipus ir t.t. Žinodami tai šie žmonės gali koreguoti save, keistis, keisti savo gyvenimą. Tai didelė problema, ir ji kyla nuo tų mažųjų vaikelių, kurie pradeda kentėti augdami alkkoholikų šeimoje. Ir nereikia manyti, kad tik asocialioje šeimoje. net ir "puikioje", gerai gyvenančioje šeimoje tos problemos yra, jei joje daug geriama. Vaikas auga su baime, gėda, kalte ir daug kitų blogų jausmų širdyje, toks susiformuoja užaugęs. Taigi, jei prabilome viešai apie SAV- didžiulis laimėjimas

Čiubaka

Čiubaka portretas
to tai: dėl to dalyko seniai jau aplenkėme rusus, tad nėr čia ko stereotipus prikaišiot. Man įdomu tik kodėl žodis "Alkoholikų" rašomas iš dižiosios?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių