Lietuvoje – padidėjusi oro tarša: rekomenduojama lauke dėvėti kaukę

  • Teksto dydis:

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) informuoja, kad Lietuvoje yra padidėjusi kietųjų dalelių foninė koncentracija aplinkos ore, kurią lemia tolimoji oro masių pernaša iš pietryčių.

Sveikatos specialistai rekomenduoja likti namuose, jeigu sergate lėtinėmis kvėpavimo takų ligomis, o būnant lauke rekomenduojama dėvėti veido kaukę.

Aplinkos apsaugos agentūros duomenimis, spalio 1 d. visos Lietuvos oro kokybės tyrimų stotys užfiksavo iki 3 kartų didesnę kietųjų dalelių koncentraciją aplinkos ore. Ateinančiomis dienomis vyraus nepalankios oro sąlygos, todėl kietųjų dalelių koncentracija aplinkos ore išliks padidėjusi. NVSC specialistai pataria, kaip derėtų elgtis šiomis dienomis, kad nepakenktume savo sveikatai.

Kietųjų dalelių poveikis žmonių sveikatai

Kietosios dalelės – ore esančių dalelių ir skysčio lašelių mišinys, kurio sudėtyje gali būti įvairių  komponentų – rūgščių, sulfatų, nitratų, organinių junginių, metalų, dirvožemio dalelių, dulkių, suodžių, biologinių komponentų (alergenų, mikroorganizmų). Didesnės kietosios dalelės (KD10) paprastai paveikia viršutinius kvėpavimo takus, nukeliauja iki bronchų, dažniausiai sukelia kosulį ir čiaudulį, o smulkiosios (KD2,5) patenka į plaučius, kraują ir gali paveikti ne tik kvėpavimo, bet ir kraujotakos sistemos organus, pabloginti vidaus organų funkciją, apsunkinti lėtinių ligų eigą.

Mokslo šaltiniuose nurodoma, tomis dienomis, kai išauga kietųjų dalelių koncentracija ore, padidėja mirtingumas.

Dėl savo kompleksinės cheminės ir fizinės sudėties, kietosios dalelės gali sukelti ir specifinį poveikį sveikatai, būdingą konkrečiai cheminei medžiagai, esančiai jų sudėtyje. Pavyzdžiui, dėl suodžiuose esančių poliaromatinių angliavandenių, suodžių KD2,5 yra toksiškos ir kancerogeninės. Mokslo šaltiniuose nurodoma, tomis dienomis, kai išauga kietųjų dalelių koncentracija ore, padidėja mirtingumas.

Rekomendacijos gyventojams

Sergantiems lėtinėmis ligomis (pvz., astma, širdies ar plaučių ligomis) patariama likti namuose ir stebėti sveikatą; dirbantiems ir sportuojantiems siūloma riboti fizinį aktyvumą lauke, būti vietose, kurios yra atokiau nuo judrių gatvių, kitų aplinkos oro taršos šaltinių; dėl darbo ar kitų priežasčių ilgą laiką būnantiems užterštose vietose siūlome dėvėti kvėpavimo takų apsaugos priemones; visiems rekomenduojama atsisakyti asmeninių automobilių, naudotis viešuoju transportu; soduose, priemiesčiuose rekomenduojama nekurti laužų, nedeginti atliekų; vengti šildyti patalpas kietu kuru kūrenamais įrenginiais; blogai pasijutus būtina nedelsiant kreiptis į gydytoją.

Rekomenduojama lauke dėvėti veido kaukę

Dėl padidėjusio oro užterštumo visuomenės sveikatos specialistai rekomenduoja likti namuose, jeigu sergate lėtinėmis kvėpavimo takų ligomis, o būnant lauke rekomenduojama dėvėti veido kaukę.

„Būnant lauke, dėvėti kaukę, respiratorių ar, blogiausiu atveju, bet kokią kitą savadarbę kvėpavimo takų apsaugos priemonę“, – BNS informavo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė.

Jos teigimu, lauke taip pat patariama neužsiimti fizine veikla.

Būnant lauke, dėvėti kaukę, respiratorių ar, blogiausiu atveju, bet kokią kitą savadarbę kvėpavimo takų apsaugos priemonę.

„Sumažinti fizinį aktyvumą gryname ore – susilaikyti nuo intensyvaus bėgimo, greito važiavimo dviračiu ir kitos fizinės veiklos, jei jos metu pagilėja ar padažnėja kvėpavimas“, – teigė specialistė.

R. Lingienė pabrėžė, kad pablogėjus sveikatai būtina kreiptis į gydytojus.

Aplinkos apsaugos agentūros duomenimis, penktadienį oro užterštumas visoje šalyje padidėjęs bemaž tris kartus – pakilusi kietųjų dalelių (KD10) koncentracija.

„Žymesnio lietaus nenumatoma, todėl tikėtina, jog situacija savaitgalį mažai keisis ir oro užterštumas šalyje išliks didelis“, – BNS sakė Oro kokybės vertinimo skyriaus vedėja Vilma Bimbaitė.

Ji teigė, kad šeštadienį, antroje dienos pusėje, kietųjų dalelių koncentracija gali kiek sumažėti, tačiau vis tiek prognozuojama, kad užterštumas išliks aukštas.

Situacija, anot specialistės, turėtų pagerėti tik sekmadienį dėl prognozuojamų gausesnių kritulių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
vakar po piet miskan buvom nuvare uz sostines,tai toks zoliu ar tai padangu degintu kvapas buvo visam miske,buvom netoli belorusu pasienio

Med.

Med. portretas
Serga ar neserga žmogus bet jeigu užterštumas viršija leistiną normą ,kaukės būtinos.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių