L. Linkevičius: Prancūzija gali paveikti Rusiją dėl Baltarusijos

Prancūzija, kurios prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) šios savaitės pradžioje viešėjo Lietuvoje, supranta, kad turi galimybę paveikti Rusijos poziciją dėl įvykių Baltarusijoje, tačiau jai reikėtų „aktyviau angažuotis“, sako užsienio reikalų ministras.

Anot Lino Linkevičiaus, Rusiją Prancūzija galėtų paveikti panaudodama savo kanalus ir pagarbų požiūrį.

„Čia vėlgi požiūris yra aiškus, jie (Prancūzija – BNS) turi aktyviau angažuotis ir daug ką gali nuveikti. Jeigu paveikti Baltarusijos nueinančią vadovybę, kuri prarado legitimumą – tikėtis kažko iš jų sunku, tai galbūt galima per Rusiją daryti įtaką, situaciją, kurioje ta šalis (Baltarusija – BNS) yra“ – LRT laidoje „Dienos tema“ antradienį sakė L. Linkevičius.

„Čia tikrai Prancūzija gali panaudoti savo kanalus, panaudojusi savo pagarbų požiūrį. Bet jis turi būti ne tik pagarbus, bet ir kietas argumentų prasme“, – pridūrė jis.

Anot ministro, susitikdamas su Baltarusijos opozicijos lydere Sviatlana Cichanouskaja, E. Macronas pasiuntė stiprų palaikymo signalą šalies pilietinei visuomenei ir opozicijai.

„Pripažinkime, kad tai labai stiprus signalas. Pirmas signalas buvo, kai jis pareiškė, kad Lukašenka yra buvęs vadovas ir jis turi išeiti. Pats susitikimo su Cichanouskaja faktas yra labai aiški žinia paramos pilietinei visuomenei ir opozicijai, čia kitaip interpretuoti sunku“, – pabrėžė L. Linkevičius.

Tačiau jis apgailestavo, kad Europos Sąjunga (ES) vis dar nesugebėjo suteikti rimtesnės pagalbos Baltarusijai, išskyrus autoritarinio lyderio Aliaksandro Lukašenkos pasmerkimo.

„Mes, Europos Sąjunga, turėtume susitvarkyti su savimi, nes virš 50 dienų praėjo po pavogtų rinkimų, ir mes, apart pasmerkimo žinučių, nelabai sugebėjome ką nors sugeneruoti, ir čia yra liūdna“, – teigė L. Linkevičius.

„Bet kai man pasako, kad Briuselis negirdi to, kas vyksta Baltarusijoje, tai pakoreguoju, kad Briuselis girdi, tik kai kurios kitos sostinės negirdi“, – pridūrė jis.

Su S. Cichanouskaja antradienį susitikęs E. Macronas sakė, kad yra pasirengęs padėti tarpininkauti sprendžiant krizę Baltarusijoje.

Jis pareiškė tikįs, kad Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija artimiausiomis savaitėmis imsis tarpininkavimo misijos Baltarusijoje.

Tuo metu S. Cichanouskaja teigė per susitikimą Vilniuje sulaukusi E. Macrono pažado padėti siekti derybų dėl politinės krizės sureguliavimo ir politinių kalinių paleidimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

S

S portretas
Komjaunuoliuj visai smegenys lasiniais apaugo kad tokias nesamones kliedi.

anonimui

anonimui  portretas
Napaleonas ne tik,kad sutriuskino maskoliu-"fino ugru-mongolu" armija,Maskva uzeme,kuria persike maskoliai padege,palike savo 30 000 suzeistu.Like maskoliai issilakste po pelkynus . P.S Kieno istorija,varda pavoge maskoliai ?Kieno istorija, varda bando pavogti ju inspiruoti "bulbasai" ,kas "kurena kara" Kalnu karabache-Azarbaidziane ???Maskoliai uzgrobe ,LAIKINAI, Karaliauciu-Prusija, gazdina,pasivogta Atomine bomba visa Pasauli, kelia sumaisti Pasaulyje,KAS ???

kiauliu skerdikas

kiauliu skerdikas portretas
aš galiu paveikti kiaule per peili...
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių