Koks ir kada gali prasidėti naujas Rusijos puolimas Ukrainoje?

  • Teksto dydis:

Ukrainos užpuolimą savo akimis iš arti matęs ir rusų apsiaustame mieste kurį laiką išbuvęs politikos apžvalgininkas Alvydas Medalinskas prisimena karo akimirkas ir komentuoja galimus Rusijos kitus žingsnius.

– Karo metinių proga tikėjomės iš Rusijos kažkokio žingsnio, tačiau iš jų pusės – tyla. Kokios būtų jūsų prognozės ir mintys?

– Per tą laiką man teko įdėmiai analizuoti Putino veiksmus ir kalbas, susidarė įspūdis, kad jam būdinti trys svarbūs bruožai. Pirma – jis nori, kad jo bijotų. Kai jo bijo, laikas tempiasi, gerina jo ego. Antra – jis nori, kad juo žavėtųsi šalies žmonės. Vakarų partnerius buvo labai sunku įtikinti, kad jis save mato kaip Jekateriną II, Petrą I, Staliną. Tarp visų garsiausių ir jis gali būti pats geriausias Rusijos istorinių žemių suvienytojas. Jis nori, kad juo žavėtųsi Vakaruose – paskelbtų metų žmogumi, net jei tai ir Metų blogiukas. Paskutinis dalykas – kad susižavėjimas būtų jo geniali taktika. Jo taktika – jis niekada nedaro to, ko iš jo laukia.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kas gali būti?

– Manau, kad tai, jog per metines nėra jokios atakos, o rusų lėktuvai apsupę visą Ukrainos teritoriją, nereiškia, kad Putinas nesmogs. Kadangi visi pradėjo kalbėti, kad smūgis bus minint metines, jis sako: palaukite ir bijokite. Smogs tada, kai jo niekas nelauks. Tas pats buvo ir su karu: Vakarų žvalgybos viena po kito vis skelbė informaciją, kad bus smogimas, tačiau jis tempė iki vasario 24 d. ir tada smogė. Kad iki dabar nieko nevyksta, tai dar nieko nereiškia.

– Ką prisimenate, kas ryškiausia iš jūsų potyrių prasidėjus karui Ukrainoje?

Ukrainai bus labai sunkus metas, jau ir yra.

– Labai daug. Tai atskiras gyvenimo etapas, nors truko tik mėnesį. Turėjau netikėtą interviu Lietuvos radijui, kai ne tik vertini situaciją, bet išgirsti savo balsą tą rytą ir atsimena viską – aplinką, atmosferą, mintis. Galima kalbėti apie įvairus fragmentus. Kai išeini į gatvę, o ten rusų kariai su automatais ir tikrina dokumentus. Šis niuansas įsimena, kad kiekvienas išėjimas iš buto – akistata su nežinomybe. Daug galima prisiminti, pvz., kas priminė ir Sąjūdžio metus, kai prasidėjo protesto akcijos, nors aplink rusai su automatais, įsijungi į dalykus – kitos šalies pilietis įsijungia į pasipriešinimą okupacijai. Spėju, dėl to buvo duotas įsakymas vėliau mane suimti.

– Praėjo metai, kokios dabar mintys?

– Ukrainai bus labai sunkus metas, jau ir yra. Buvo kalbos apie šarvuotą techniką, įvardyti skaičiai. Kai atkeliaus, galės būti kontrpuolimas. Manau, esminė klaida įvairų ekspertų – kol neateis esminis branduolys, rusai puls, o ukrainiečiai ginsis. Dabar girdime ir girdėjome informacijos, kas vyksta – didžiuliai mūšiai. Rusai testavo, kur ukrainiečių silpnesnė vieta, kad smogtų. Netikiu kalbomis, kad jie nebeturi pajėgų ir nesmogs. Jie turi pajėgų, tik klausimas, kaip jiems pavyks. Ukrainiečiams reikia atsilaikyti per artimiausią mėnesį, sukaupti jėgas ir organizuoti kontrpuolimą. Tada bus galima kalbėti, kokia karo išdava ir ar jis gali baigtis šiais metais.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojekarasRusijaAlvydas MedalinskasLNK turinys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių