Klaipėdoje lankysis JAV Atstovų rūmų pirmininkas

  • Teksto dydis:

Lietuvoje viešintis Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) Atstovų rūmų pirmininkas Johnas Boehneris (Džonas Beineris) sekmadienį lankysis Klaipėdos uoste, kur apžiūrės Suskystintų gamtinių dujų terminalą.

Klaipėdoje taip pat planuojamas J.Boehnerio susitikimas su energetikos ministru Roku Masiuliu.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė po šeštadienį vykusio susitikimo su J.Boehneriu žurnalistams sakė, jog lietuvai labai svarbu, kad JAV kuo greičiau palengvintų energetinių išteklių, įskaitant suskystintas dujas, eksportą į Europą. Anot prezidentės, toks JAV sprendimas ne tik pakeis Europos energetikos rinką, bet ir turės įtakos geopolitinei situacijai regione.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius kovo pradžioje teigė, kad Lietuva gali tapti pirmąja valstybe, kuri gaus suskystintų dujų iš JAV ir tai, atsižvelgiant į pasirašomas sutartis, galėtų įvykti kitų metų pradžioje.

Lietuvos dujų prekybos bendrovė „Litgas“ vasarį Hiūstone su JAV energetikos kompanija „Cheniere Energy“ pasirašė bendrąją prekybos sutartį dėl suskystintų dujų tiekimo. Pirmieji šios bendrovės kroviniai Lietuvą gali pasiekti 2016 metais. Taip pat „Litgas“ pasirašė supratimo memorandumą su JAV bendrove „Delfin LNG“, kuri plėtoja pirmąjį JAV plūduriuojantį dujų skystinimo terminalo projektą.

Skaičiuojama, kad JAV plėtojami patvirtinti projektai suskystintų dujų gamybos apimtis iki 2018 metų padidintų 30 mlrd. kubinių metrų per metus – tai yra maždaug 10 proc. dabartinės suskystintų gamtinių dujų (SGD) rinkos pasaulyje. Baltijos šalys per metus suvartoja apie 4 mlrd. kubinių metrų gamtinių dujų.

J.Boehneris Atstovų rūmų pirmininku išrinktas 2010 metais, tai jau trečioji politiko kadencija šiame poste. Lietuvoje jį lydi septynių JAV Kongreso narių delegacija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

klp

klp portretas
Praėjo daugiau negu 4 valandos po pastabos, o klaida TEBĖRA NEIŠTAISYTA. Glušiai dirba šitame portale, negerbiantys nei Lietuvos, nei savęs...

klp

klp portretas
IDIOTAI ŽURNALISTAI, Lietuvos vardą mažąja raide parašėte. STAIGIAI IŠTAISOTE TĄ KLAIDĄ, sušikti asilai beraščiai.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių