Ketveri Seimo metai: ir rekordai, ir skandalai

Dešimtasis Seimas po pusantro mėnesio išsiskirstys. Į istoriją jis įeis kaip reformavęs mokesčių sistemą, išardęs „Leo LT“ projektą ir inicijavęs naujos atominės elektrinės statybas.

Vyriausybė – rekordininkė

Daug klaidų ir klupčiojimų, vienas kitas skandalas, ginčai dėl nieko, bet suformuota Andriaus Kubiliaus Vyriausybė – ilgaamžiškiausia, nes išsilaikė visą Seimo kadenciją. Matyt, tuo į istoriją įeis 2008–2012 m. Seimas. Politologai ir politikos apžvalgininkai sutaria: šiam parlamentui ir Vyriausybei pavyko išsaugoti minimalų valstybės stabilumą.

Per ketverius metus pasikeitė penki ministrai, tačiau premjeras A.Kubilius pasiekė rekordą – jis ilgiausiai be pertraukos išsilaikė ministro pirmininko poste. Lig šiol tokiu pasiekimu negalėjo pasigirti nė vienas politikas. Iškalbinga detalė: nė viena opozicijos inicijuota interpeliacija šios kadencijos Seime nepavyko.

Beje, prieš ketverius metus nė vienas politologas nedrįso prognozuoti, kad įvairiaspalvė valdančioji koalicija – konservatoriai, Eligijaus Masiulio liberalai, Liberalų ir centro sąjunga ir tuometė Arūno Valinsko Tautos prisikėlimo partija – kartu išsilaikys visą Seimo kadenciją.

„Istorija A.Kubiliaus Vyriausybę turėtų įvertinti palankiai. Pastaruoju metu ji buvo nepopuliari Lietuvoje, bet manau, kad po 10 ar 20 metų žmonės manys, kad ji dirbo gana gerai“, – taip prieš porą savaičių ketverių metų darbus įvertino britų savaitraščio „The Economist“ tarptautinio skyriaus redaktorius Edwardas Lucasas.

Naujokai šurmuliavo

Kad šios kadencijos Seimas bus įvairiaspalvis, tapo akivaizdu išsyk po rinkimų. Politikos naujokė Tautos prisikėlimo partija gavo Seimo pirmininko kėdę, į kurią tik po dviejų balsavimų atsisėdo pats A.Valinskas. Pirmą kartą Lietuvos parlamentarizmo istorijoje nuo Nepriklausomybės atkūrimo naujai išrinkto parlamento pirmajame posėdyje per pirmą balsavimą parlamento vadovas nebuvo išrinktas.

Tiesa, A.Valinskas šiame poste ilgai neišsilaikė. Vienu iš trijų apsiskelbusį veikėją po mažiau nei metų pakeitė konservatorė Irena Degutienė. Taip pirmąkart Lietuvos parlamentarizmo istorijoje Seimo pirmininke buvo išrinkta moteris.

Tautos prisikėlimo partijos, kaip ir prognozuota, nebeliko. Politikos naujokai išsiskirstė į skirtingas puses. Vieni perbėgo pas konservatorius, antri pas liberalus, o pats A.Valinskas ir dar keli ištikimi jo bendražygiai prisišliejo prie Liberalų ir centro sąjungos.

Mokesčius keitė naktį

Vos pradėjęs dirbti Seimas sulaukė kritikos ir gyventojų prakeiksmų dėl vadinamosios naktinės mokesčių reformos. Paskutinėmis 2008-ųjų dienomis ir naktimis buvo priimta maždaug 60 įstatymų pataisų: padidinti pridėtinės vertės ir pelno mokesčiai, degalų, cigarečių ir alkoholio akcizas, tačiau sumažintas gyventojų pajamų mokestis, panaikinta dauguma pridėtinės vertės mokesčio lengvatų.

„Chaosas“, – maždaug taip tuomet ekspertai apibūdino Seimo ir Vyriausybės darbus.

Vis dėlto prieš artėjančius rinkimus nė viena partija A.Kubiliaus mokesčių sistemos keisti ir grįžti į senus laikus jau neketina. Tai – taip pat savotiškas įvertinimas.

Nepraėjus nė metams nuo Seimo kadencijos pradžios, 2009-ųjų rugsėjį, sutarta išardyti bendrovę „Leo LT“, kurią ankstesnė premjero Gedimino Kirkilo Vyriausybė ir privati bendrovė „NDX energija“, priklausanti „Vilniaus prekybos“ grupei, buvo sukūrusios naujai atominei elektrinei statyti.

Galiausiai, kadencijos pabaigoje, šis Seimas pritarė naujam Visagino atominės elektrinės projektui. A.Kubiliui ir jo bendražygiams tai pavyko padaryti tik padedant opozicijai – ranką ištiesė Viktoro Uspaskicho Darbo partija.

Bet minusų valdančiųjų ir Seimo darbe – daugiau nei pliusų. Valdantieji taip ir nesugebėjo pažaboti biurokratų armijos. Politinės valios šioje srityje dešinieji nerodė. Saulėlydžio komisija patyrė visišką fiasko.

Antai konservatorius Kęstutis Masiulis demonstratyviai pasitraukė iš Saulėlydžio komisijos piktindamasis, esą joje dirbti negalįs, nes nematąs jokios prasmės. Būsto renovacijos programa taip pat gėdingai žlugo.

Dvi apkaltos

Šis Seimas pasižymėjo ir surengtomis apkaltomis. Tiesa, po jų mandato neteko tik vienas parlamentaras.

Per pratęstą Seimo sesiją savo pultu plenarinėje posėdžių salėje Aleksandras Sacharukas net 13 kartų neleistinai balsavo už kolegą Liną Karalių. A.Sacharukas aiškinosi frakcijoje radęs L.Karaliaus kortelę ir ją paėmęs, o balsuodamas keliskart susipainiojęs – pamatęs, kad balsavo ne savo kortele, pabalsavo dar ir naudodamasis savąja.

Konstitucinis Teismas pripažino, kad jie abu šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė duotą priesaiką. Dėl neteisėto elektroninės balsavimo kortelės panaudojimo ir balsavimo rezultatų klastojimo L.Karalius buvo pašalintas iš Seimo apkaltos tvarka 2010 m. sausį, o A.Sacharukas mandatą išsaugojo.


Algis Čaplikas

Liberalų ir centro sąjungos pirmininkas, Seimo vicepirmininkas

Šis Seimas įsiminė tuo, kad pradėjo dirbti pasaulinės finansinės krizės pradžioje. Tad Seimui teko didelis darbas – taikytis prie sudėtingos ekonominės situacijos, kuri neaplenkė nė vienos Europos ar pasaulio šalies. Man asmeniškai šios kadencijos Seime buvo sunkiausia dirbti.

Vyriausybė išsilaikė visą Seimo kadencijos laiką – tai rodo tam tikrą politinę brandą. Nors koalicijos partnerių nuomonės buvo skirtingos, ketverius metus dirbome stabiliai. Taip, dirbdami koalicijoje, kartais sunkiai, per didelius ginčus, kartais ir nemalonius, priėmėme sprendimus, kartais teko nuo savo pozicijų atsitraukti. Tačiau tai, jog koalicija buvo stabili ir išsilaikė visus ketverius metus, liudija, kad partinė sistema tapo brandesnė. Valdančiosios partijos egzaminą išlaikė.

Kalbant apie opoziciją, buvo sugaišta daug laiko kritikuojant dėl smulkmenų, pavyzdžiui, procedūrinių dalykų, nematant esmės. Kartais valandų valandas vargdavome dėl mažareikšmių jos kabinėjimųsi. Darbas dėl darbo – taip apibūdinčiau opozicijos veiklą.

O mes, kaip koalicijos partneriai, padarėme labai aiškius darbus, apie ką ir kalbėjome: inicijavome ir įgyvendinome apskričių panaikinimą, neleidome įvesti nekilnojamojo turto ir automobilių mokesčio, pradėjome sveikatos reformą, taip pat inicijavome vaistų kainų reguliavimą. Taigi mums, liberalcentristams, šis Seimas įsimins padarytais konkrečiais darbais.


Algirdas Butkevičius

Opozicijos atstovas, Socialdemokratų partijos pirmininkas

Kai būni pozicijoje, vienaip atrodo, kai opozicijoje – visai kitaip. Kuo nuo kitų išsiskyrė šis Seimas? Pirma, dar taip nebuvo, kad mokesčių sistema būtų pakeista per vieną naktį – kalbu apie naktinę mokesčių reformą. Tokie klausimai turi būti diskutuojami ilgai, su ekspertais, ir tokių įstatymų taip skubiai priimti negalima. O padarinius jaučiame iki šiol.

Ypač blogą nuomonę, kalbant apie valdančiuosius, susidariau dėl to, kad į valstybės tarnybą, ministerijose, buvo priimami žmonės ne įvertinus jų kompetenciją, o partinį lojalumą. Išėjo taip, kad neįmanoma spręsti problemų – tenka samdyti ekspertus, leisti milijonus. Taip dar nėra buvę. Iškalbinga detalė: ketverius metus valdantieji Seime kalbėjo apie energetinius projektus, tačiau pateikė juos tik šių metų pavasario sesijoje. Ir jie buvo priimti maždaug per pusantro mėnesio. Kai tokia skuba, neįmanoma į viską įsigilinti.

Be abejo, šis Seimas ypatingas ir tuo, kad jame dirbo žmonės, atėję iš šou pasaulio. Ir jie tą savo veiklą tęsė toliau. Jie atėjo į Seimą, bet taip, man regis, ir nesuprato, ką darė. Dirbo nesuprasdami, kad parlamentaro darbas yra rimtas ir atsakingas, reikalaujantis daug laiko ir jėgų. Taigi tai taip pat turėjo įtakos Seimo darbo kokybei.


Šiame straipsnyje: SeimasrinkimaiSeimo rinkimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

cha

cha  portretas
Isarde Leo?cha cha > taigi kam ji is viso reikalinga buvo ,kam leido kad atsirastu ?O siaip issiplove kam reikejo per niekam nereikalinga tarpininkavimo imone ir ramiai tipo sutiko uzdaryti > cirkas .

666

666 portretas
ne skandalai ne rekordai O ŠALIES APVAGIMAS

JONAS

JONAS portretas
atsisedu ziureti TV zinias. Is ju 60 procentu sudaro (kalbant apie ivykius Lietuvoje ) ) pranesimai apie seimo ir valstybes tarnautoju aferas ,avarijas ,nusikaltimus ,korupcija ir t.t. . Gera valdzia ar ne
VISI KOMENTARAI 7

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių