Kėdainių rajone nukeliami du paminklai sovietų kariams

Kėdainių rajone pirmadienį nukeliamos sovietų karių skulptūros Šėtos miestelyje bei Kėdainių miesto Klevų gatvės kapinėse.

„Dėl abiejų paminklų esame gavę Kultūros paveldo departamento atsakymus, kad skulptūros vertingųjų savybių neturi, nesaugomos, todėl ir nukeliamos“, – BNS sakė Kėdainių rajono savivaldybės administracijos direktorius Arūnas Kacevičius.

Pasak Kėdainių rajono savivaldybės administracijos vadovo, skulptūros bus saugomos seniūnijos teritorijoje, kol bus nuspręsta, ką su jomis daryti toliau.

Kultūros paveldo departamento (KPD) atsakymuose savivaldybei nurodoma, kad karių skulptūros nėra Antrojo pasaulinio karo sovietų sąjungos karių palaidojimo vietos vertingoji savybė, todėl paliekama teisė patiems spręsti dėl jų nukėlimo.

Kaip skelbiama savivaldybės interneto svetainėje, „KPD Kauno teritorinio skyriaus nuomone, skulptūrų nukėlimas neprieštarauja paveldosaugos reikalavimams“.

Praėjusią savaitę taip pat buvo demontuotas paminklas žuvusiems sovietų kariams Marijampolėje.

Kultūros ministras Simonas Kairys praėjusią savaitę pasirašė įsakymą, kuriuo šalies savivaldybėms leido spręsti dėl sovietinio paveldo kapinėse.

Atnaujintame Nekilnojamųjų kultūros vertybių vertinimo, atrankos ir reikšmingumo lygmens nustatymo kriterijų apraše nustatyta, kad sprendžiant dėl teisinės apsaugos reikalingumo nevertinami objektai, kurie yra nacistinės Vokietijos ar SSRS kariuomenės ar kitų šių valstybių specialiųjų tarnybų, vykdžiusių Lietuvos gyventojų represijas, veiklą ar jų narius propaguojančios skulptūros, atvaizdai, užrašai ar kiti simboliai. Ši nuostata netaikoma neveikiančiose kapinėse, palaikų laidojimo ar užkasimo vietose esantiems kapams ar antkapiams.

Sovietų kariams pastatytus paminklus šalyje imta šalinti po to, kai Rusija pradėjo karą Ukrainoje.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeKėdainiaipaminklai sovietų kariamspaminklaisovietų kariai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių