Kariuomenė kol kas nepirks abejonių sukėlusių turniketų

Kariuomenė kol kas nepirks naujos partijos abejonę kariams sukėlusių turniketų – bus papildomai tikrinama jų kokybė.

Lietuvos kariuomenės strateginės komunikacijos departamento atstovas kapitonas Gintautas Ciunis informavo, kol kas atsisakoma planų pirkti 5 tūkst. turniketų. Jie perkami kasmet – vien pernai įsigyta 17 tūkst. tokių Kinijoje pagamintų medicininių priemonių kraujavimui stabdyti, vienos jų kaina tuomet siekė 3,75 euro.

„Kadangi pastarosiomis dienomis viešojoje erdvėje iškilo diskusija dėl turniketų patikimumo, ėmėmės keletos žingsnių, pirma – tuos turniketus laikinai išėmėme iš perkamų objektų sąrašo, kad įsitikintumėme, kad su jais viskas gerai arba kad su jais yra kažkokių problemų (...). Mes oficialius bandymus tikrai užsakysime“, - žurnalistams antradienį sakė G.Ciunis.

Jis pabrėžė, jog tai yra medicininės priemonės, todėl joms nėra suteikiamas NATO standartas ir turi atitikti civilinėms priemonėms keliamus standartus. Anot G.Ciunio, kariuomenės anksčiau įsigyti kiniški turniketai atitinka ES keliamus standartus. Kariuomenės atstovai antradienį žurnalistams demonstravo šias priemones išbandydami tiek ant manekeno, tiek ant kario - apsukus turniketo rankenėlę dukart, kario pulso nebebuvo galima užčiuopti, turniketo rankenėlės formos nepakeitė. Tuo metu suveržus jį stipriau, ant manekeno (tiek, pasak kariuomenės atstovų, nerekomenduojama žmonėms), jos sulinko, bet nelūžo.

Pademonstruoti gaminiai buvo pažymėti raidėmis CE – šios raidės turėtų reikšti atitikties ženklinimą, taikomą produktams, kuriais prekiaujama Europos ekonominėje erdvėje. „Kauno dienos“ kalbintas kariškių įranga prekiaujančios įmonės įkūrėjas, buvęs karys Sigitas Maliauskas tuo abejoja, sakydamas, jog CE šiuo atveju reiškia „China Export“ (angl. Kinijos eksportas), kuris neretai naudojamas klaidinant vartotojus, o ne „Conformite Europeenne“ (pranc. Europinė atitiktis).

G.Ciunis patvirtino, kad priemonės pagamintos Kinijoje, bet atitinka būtent ES standartus, nors negarantuoja, kad būtent ant priemonių matomas ženklinimas CE tą reiškia.

„Nežinau, ar CE yra sertifikatas, kadangi yra ir ISO EN (...), bet mes negalėtumėme pirkti tokio daikto, kuris neatitiktų (Europos standartų - BNS)“, - patikino jis.

„Turniketai pagaminti Kinijoje ir mes šitą žinome. Kai jie pagaminti Kinijoje, faktas, kad jie bus pigesni - nieko nepadarysi, tokia rinka. Turniketas atitinka jam keliamus reikalavimus, dokumentaciją, tai mes renkamės pagal ekonominį naudingumą - perkame už 3,75 euro, o ne už 20-30 eurų, nors, galbūt, yra suinteresuotų, kad mes pirktumėme tuos kitus“, - BNS sakė G.Ciunis.

Anot jo, turniketai skiriami kiekvienam kariui, nesvarbu, ar jis tarnybą pradedantis šauktinis, ar Specialiųjų operacijų pajėgų karys.

Kariuomenė nurodo, kad turniketus perka nuo 2011-ųjų. Tiek 2011-aisiais, tiek 2012-aisiais iš įmonės „Mediq Lietuva“ įsigyta po 200 turniketų, vienas jų kainavo 26,63 euro. 2014-aisiais 300 jų pirkta iš dviejų mažųjų bendrijų: iš „Beanita“, mokant 10,51 euro už vienetą, ir iš „Medisetas“, mokant 8,72 už vienetą. 2016-aisiais „Beanita“ kariuomenei jau pardavė 700 vienetų, kiekvieną jų už 5,87 euro, pernai kariuomenė nusprendė pirkti 17 tūkst. priemonių - anksčiau konkursą laimėjusi „Mediq Lietuva“ juos pasiūlė už 3,74 euro.

G.Ciunis aiškina, kad ir anksčiau pirkti brangesni, ir dabartiniai „atlieka vienodą funkciją“ ir kariuomenė neturi duomenų, kad kuriuos nors būtų patogiau naudoti.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

rek

rek portretas
kad jau isdalino gal ne visi gavo

Nesamone

Nesamone portretas
Kaip tai nepirks.Jau visos atkato viltys paskaiciuotos, planai asmeniniam gerbuviui tobulinti apgalvoti ir nepirks...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių