K. Brazauskienei diagnozuotas trečios stadijos vėžys

  • Teksto dydis:

Prezidento Algirdo Brazausko žmonai Kristinai Brazauskienei diagnozuotas trečios stadijos vėžys, skelbia portalas delfi.lt.

K. Brazauskienė gydosi itin aršios formos onkologinę ligą – melanomą. 

Moteris teigė, kad melanoma jau buvo pažengusi. Nors gydytojai siūlė atlikti pažeistų limfmazgių operaciją, tačiau ji atsisakė.

Kaip skelbia delfi.lt, gydytojų pagalbos K. Brazauskienė ieškojo ne tik Lietuvoje, bet ir Amerikoje. 

Melanoma yra agresyviausias ir pavojingiausias odos vėžio tipas. Tai labai greitai augantis ir plintantis piktybinis navikas.

Melanoma gali atsirasti bet kurioje kūno vietoje, netgi ten, kur nepasiekia saulės spinduliai. Dažniausiai melanoma išsivysto ant liemens, kojų ir rankų.

Melanomos išvaizda labai įvairi. Daugelis melanomų yra tamsiai rudos arba tamsiai juodos. Dažnai jos apibūdinamos kaip besikeičiančios, neįprastos arba tiesiog bjaurios. Bet kurią spalvotą ar bespalvę odos anomaliją, jeigu ji sparčiai didėja ar kinta ir ilgai neišnyksta, turėtų apžiūrėti gydytojas. Kraujuojanti melanoma – tai požymis, kad liga jau pažengusi.

Išmokus atpažinti pirmuosius melanomos požymius ir įpratus reguliariai apsižiūrėti odą melanomą galima aptikti anksti, kai liga dar išgydoma.

Melanomos prevencija

Mokslininkai jau daug metų siekia išsiaiškinti, kas sukelia melanomą ir kaip apsisaugoti nuo šios klastingos ligos. Nors tikslios melanomos atsiradimo priežastys dar nežinomos ir nėra moksliškai pagrįstų įrodymų, kaip jos išvengti, tačiau yra nemažai būdų sumažinti odos vėžio riziką.

* Saugokitės kenksmingų UV saulės spindulių.

* Venkite saulės nudegimų, ypač saugokite vaikus. Nesideginkite saulėje nuo 11 iki 16 val., šiuo laiku UV spindulių poveikis ypač stiprus, todėl oda ne įdega, o nudega.

* Per karščius vilkėkite drabužius ilgomis rankovėmis, mūvėkite ilgas kelnes, galvą prisidenkite plačiabryle skrybėle ar kepure, o akis – akiniais nuo saulės.

* Jeigu vartojate receptinių vaistų, būtinai pasiteiraukite pas gydytoją ar vaistininką dėl galimo šalutinio poveikio, nes nuo kai kurių vaistų gali sustiprėti organizmo reakcija į UV spinduliuotę.

* Naudokite apsauginius kosmetinius preparatus su UV spindulių filtrais, kurių saulės apsaugos faktorius (SPF) ne mažiau kaip 15, o vaikams ir šviesios odos žmonėms – SPF 30. Šių preparatų paskirtis – ne prailginti buvimo saulėje laiką, o padidinti odos apsaugą nuo UV spindulių. Apsauginių kosmetinių preparatų su UV spindulių filtrais sudedamosios dalys žmogui nepavojingos. Preparatai veiksmingi bent dvejus metus (tikrinkite ant pakuotės nurodytą galiojimo laiką).

* Kūdikių ir mažų vaikų oda labai jautri, todėl visus vaikus, net ir tuos, kurie linkę įdegti, saugokite nuo tiesioginių saulės spindulių. Kūdikių iki 6 mėnesių nepalikite saulėkaitoje, ypač vidurdienį.

* Reguliariai apsižiūrėkite viso kūno odą, įdėmiai apžiūrėkite vaikus. Patikrinkite, ar nėra pakitusių apgamų, strazdanų, ar nepasikeitė odos spalva. Bet kurį įtartiną pakitimą parodykite šeimos gydytojui.

* Jeigu kartą jau sirgote melanoma, nepamirškite reguliariai tikrintis pas šeimos gydytoją, dar geriau – pas gydytoją dermatologą.

* Jeigu šeimoje yra buvę melanomos atvejų, visiems šeimos nariams reikėtų reguliariai tikrintis dėl melanomos pas šeimos gydytoją, o dar geriau – pas gydytoją dermatologą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Regina

Regina      portretas
Laikas parodys, ar šiuo atveju pasitvirtins senas išmintingas gyvenimo posakis: NIEKAS NEĮEIS Į NAUJĄ GYVENIMĄ SU SENOM SKOLOM...

Lumumba

Lumumba portretas
maskvoje yra atvykes is Jakutijos SAMANAS,l.gerai rusijoj zinomas,daug kam padejes,ypac velnio apsestiesiems...ir viska isgydantis[net velnia isvarantis! labai tiktu ir sitai..]..TACIAU kol kas jy PUTLERIS uzdare i psuchuske.nes rusaii buvo pasiunte sita ccara gygyti,,,,

AS

AS portretas
Ju ir AMB negarbinu ,bet ir blogo niekam nelinkiu.O Kristinai ypac dabar reikia atgailauti.Nuosirdziai atsiprasyti visu izeistu,nuskriaustu atleidimo.O tokio aistem ir kitom barakudoma lazda turi du galus.Jos mano,kad i kapus nusines milijonusne Ne barakudos to nebuna.O Kristina sveik.
VISI KOMENTARAI 48

Galerijos

Daugiau straipsnių