„Jerusalem Post“: kodėl Lietuvoje vertinami žydai ir Izraelis

  • Teksto dydis:

Žydai dabar aktyviai dalyvauja šalies, kurioje per Holokaustą buvo išžudyta apie 200 tūkst. jų tautiečių, gyvenime - tuo pačiu ir Izraelis, aiškina Lietuvos ambasadorius Tel Avive Darius Degutis, kurį kalbino Izraelio dienraštis "Jerusalem Post".

D.Degučio vertinimu, Lietuvoje šiuo metu jaučiamos "šiltos simpatijos" Izraeliui primena daugelio Vakarų Europos gyventojų požiūrį į tą šalį prieš kelis dešimtmečius, kai žmonės iš Vokietijos ir Skandinavijos plūdo į kibucus, siekdami padėti mažai netvirtai žydų valstybei. Lietuvoje, kaip ir daugelyje kitų buvusių sovietinio bloko šalių, žydai, jų kultūra ir judaizmas laikomi šauniu, patraukliu ir sektinu dalyku. Platesne prasme panašiai vertinamas ir Izraelis.

Kaip rašo dienraštis, istoriniame kontekste toks palankumas žydams yra stulbinamas pokytis. Per Holokaustą buvo nužudyti apie 200 tūkst. Lietuvos žydų - maždaug 95 proc. iki karo šalyje gyvenusios žydų bendruomenės. Kai kurie tyrėjai nurodo, kad Lietuvoje nužudytų žydų dalis yra didžiausia pasaulyje, o tame procese naciams dažnai talkindavo Lietuvos piliečiai.

Atsižvelgiant į dabartinę padėtį, kai Izraelis itin kritiškai vertinamas daugelyje Vakarų Europos regionų, tendencijos Lietuvoje atrodo ne mažiau pribloškiamos, teigia dienraštis.

"Mums ir, manau, visai Rytų Europai žydiškumas yra kažkas labai patrauklaus", - sakė linksmai nusiteikęs ambasadorius, savo kabinete vieno Tel Avivo pastato 12-ajame aukšte, iš kurio atsiveria įspūdingas vaizdas į Izraelio sostinę.

"Mes to (žydų ir judaizmo) turėjome daug, vėliau viso to nebeliko. Tuomet vėl pradėjome apie tai girdėti; turėjome pripažinti savo klaidas, savo gėdą, Šoa, Holokaustą. Tuo metu būdavo kalbama: "Taip, esu kažką girdėjęs iš senelės apie farširuotą žuvį, esu girdėjęs žodį "košer", tačiau ką tai reiškia?" - sakė D.Degutis.

"Geriausia dovana, ką galiu parvežti savo draugams Lietuvoje - tai kažkas košerinio: košerinio vyno ar bet ko kita, - juokdamasis sakė ambasadorius. - Jie nesupranta, tačiau tai gerai. Tai romantiškas palankumas Izraeliui. Parvežu Dovydo žvaigždę, šofarą (ritualinį ragą). Svarbu ne vien krikščionybė ir Jeruzalė, bet ir žydiškumas."

"Kai atgavome nepriklausomybę, kai pažvelgėme į savo istoriją - žvelgėme į tas jos dalis, kuriomis didžiuojamės, į šviesiąją, drąsiąją Lietuvos pusę; iš tiesų tai labai malonūs ir romantiški elementai, - pridūrė jis. - Tačiau taip pat žvelgėme į mūsų labai tragišką istoriją - Holokaustą, Šoa."

"Kai buvo atverti archyvai, o visuomenę pasiekė ši informacija, buvo labai didelis sukrėtimas, kad Lietuvoje žuvo 200 tūkst. žydų ir kad kai kurie lietuviai prie to prisidėjo", - sakė D.Degutis.

Kodėl buvo patirtas toks netikėtas "didelis sukrėtimas", kai visuomenė sužinojo, jog buvo nužudyti 200 tūkst. Lietuvos žydų? Negi žmonės anksčiau nesidomėjo, kas nutiko jų kaimynams, kurie buvo neatsiejama jų šalies dalis? - klausia "Jerusalem Post".

D.Degutis atsako: "Turite suprasti, kad ši tema buvo tabu - joks tėvas nebūtų drįsęs ką nors pasakoti, net jeigu ką nors žinojo, nes būtų iškart pradėtas persekioti KGB arba partijos, būtų išvarytas iš darbo."

Ambasadorius sakė, kad apie Holokaustą sužinojo iš savo senelės, nes "ji neturėjo ką prarasti".

"Ji man sakė prisimenanti, kiek daug žydų gyveno Lietuvoje; ji prisiminė sukrečiančius vaizdus, kai žydai buvo išvežami. Ji man tai pasakojo, kai buvau paauglys. Tai buvo mano vienintelis šaltinis", - teigė D.Degutis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kaip mes lendam zydam i ..., bet kode l juos taip garbinti nesuprantu, juk tokios salies kaip Izraelis nebuvo, tai okupantu zydu isteigta valstybe, kuri atsirado is Palestinieciu atemus zemes per prievarta ir suvezus ten dauguma zydu bei padedant ginkluote jiems prapletus dar okupuojant zemes is Egipto, Libano, Sirijos, Palestinos, tai praktiskai tas pats kas pripazinti Lietva TSRS sudeti, nes juk ir mus okupavo. O kas sugalvojo gulaga, jei ne zydas, o tuo pavyzdziu paseke ir vokieciai ikure koncentracijos stovyklas, nors beje ir Lietuvos tarpukari koncentracijos stovykla buvo prie Kretingos- Dimitravoje, ten veze politinius kalinius i akmens skaldykla. O vokieciai zude ne vien zydus, jie labai norejo romais atsikratyti, baltarusiais, ukrainieciais, bei dar visokiu pilieciu tuo tarpu ir lietuviu, tai kaip genocida pries tik zydus neskaityciau. O ar zydai KGB esnikai musu tevynainiu nezude, nekankino i sibira netreme, tai gal kaip svastika pripazinti ir dovydo zvaigzde?

nu,nu

nu,nu portretas
Deguti , o ar KGB ŠAUDĖ žydus , tai mūsiškiai baltaraisčiai , nes vokiečiams tarnavo , kad gautų nužudytųjų daiktus
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių