Įtarimų sulaukęs Š. Narbutas: tyrimą vertinu kaip STT teisinį eksperimentą

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) tyrime dėl reagentų pirkimų prekyba poveikiu įtariamas Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos (POLA) prezidentas Šarūnas Narbutas sako tyrimą vertinantis kaip STT teisinį eksperimentą.

„Vertinu kaip kažkokį esamą STT teisinį eksperimentą (...) atrodo, kad bet kokia teisėta Lietuvoje vykdoma ūkinė veikla gali lemt, kad pas tave pasibels“, – trečiadienį žurnalistams teisme sakė įtariamasis.

„Aš manau, kad tikrai nėra jokios nusikaltimo sudėties“, – teigė jis.

Vilniaus miesto apylinkės teismas trečiadienį Š. Narbutui skyrė kardomąją priemonę – namų areštą vienam mėnesiui, taip pat jam uždrausta bendrauti su tam tikrais asmenimis, tarp jų – ir su Sveikatos apsaugos ministerijos atstovais.

Įtariama, kad Š. Narbutas 5 mln. eurų vertės reagentų pirkimuose veikė kaip neoficialus tarpininkas tarp Lietuvos institucijų ir vienos užsienio bendrovės, taip pat įtariama, kad jis įmonės atstovui galėjo būti įvardinęs tam tikrą sumą už jo tarpininkavimą šiame pirkime.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, jau įvykus pirkimams, į Š. Narbuto asmeninę banko sąskaitą per keletą kartų buvo pervesta didesnė nei 300 tūkst. eurų suma.

 

 

Įtariamasis teigia, kad šią sumą gavo teisėtai.

Atrodo, kad bet kokia teisėta Lietuvoje vykdoma ūkinė veikla gali lemt, kad pas tave pasibels.

„Tai yra komercinio atstovavimo atlygis, pagrįstas sutartimi, kurią vykdžiau su individualios veiklos pažyma pagal tinkamai išsiimtus kodus, sudaręs sutartį, išrašęs sąskaitas, pats savo iniciatyva tuos dokumentus, pagrindžiančius lėšų kilmę pateikęs bankui, pridėdamas sutartis, sąskaitas“, – tvirtino Š. Narbutas.

Jis tvirtino buvęs bendrovės, pardavusios Lietuvai reagentų, atstovas, agentas, pagal kovo pradžioje sudarytą sutartį.

„Sutartis buvo sudaryta kovo 1 dieną, ten nebuvo nurodyta, kad pardavimai Lietuvai, buvo nurodyta konkreti kvota 300 tūkst. reagentų dėl pardavimo Europos Sąjungoje, nes tuo metu vyko derybos ir su Slovakija, berods Suomija ir Belgija“, – pasakojo įtariamasis.

Jo teigimu, Ispanijos įmonė nebuvo vienintelė, kurią jis siūlė ministerijai dėl reagentų pirkimo, tačiau tai buvo mažiausią kainą pasiūliusi bendrovė.

„Buvau teikęs informaciją ministerijai dėl bent keturių skirtingų tiekėjų – ir iš Pietų Korėjos, ir iš Kinijos, ir iš Turkijos, būtent ministerija atsirinko“, – kalbėjo Š. Narbutas.

Jis tvirtino įmonę pasiūlęs el. paštu ir skambučiais.

„Elektroniniu paštu, paskui sekė ir skambučiai. Dabar galiu sakyti, kad buvo viceministrė Garuolienė, buvo Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos direktorius, pavaduotojai, man atrodo, ir Aurelijus Veryga vėlesniame etape, ir Saulius Skvernelis, Algirdas Stončaitis, Lukas Savickas – tai buvo labai platus ratas asmenų“, – sakė įtariamasis.

BNS žiniomis, tyrėjai aiškinasi šių metų kovo 21 ir 23 dienomis Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos pasirašytas dvi sutartis su Ispanijos bendrove „PMS International“.

Centriniame viešųjų pirkimų portale nurodoma, jog laboratorija sudarė dvi sutartis dėl priemonių COVID-19 tyrimams: viena jų yra 3,5 mln. eurų vertės, kita – 1,8 mln. eurų.

Šias dvi sutartis dėl reagentų iš Kinijos tiekimo pasirašė tuometinis laboratorijos vadovas Vytautas Zimnickas, jis prieš savaitę mirė. Sutartys pasirašytos su „PMS International“ atstovu, kurio pavardė prie parašo sutartyje nenurodoma.

Pagal sutartis dalis lėšų turėjo būti pervesta ir reagentų gamintojai Kinijos bendrovei „Sansure Biotech“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kostas

Kostas  portretas
Linkiu prie parasos paexperimentuoti

Kis

Kis portretas
jaunuoli ,si karta vertins teisesauga.Pagyvensim ,pamatysim,jeigu isliko stogas viskas pasibaigs iprastai.Gausi baudele,arba pagrumos pirsteliu.Nors tokiu dalyku negali buti padorioje visuomeneje>Tu esi luzeris,kuris vagia is zmoniu kiseniu.Juk sutartyje ne su zvake nerasi algos dydzio,beje ir mokesciu nemokejai?

...,matote,galima vertinti VIENAIP galima ir KITAIP,bet...

...,matote,galima vertinti VIENAIP galima ir KITAIP,bet... portretas
kai ASMENINEJE SASKAITOJE CIRKULIUOJA tokie neMAZI PINIGELIAI tai gal but TAS ir sukele SPEC.TARNYBOM TAM TIKRU ITARIMU???...,labai SIAURI ir SUBJEKTYVUS ASMENINIAI paSTEBEJIMAI ir paMASTYMAI i TEMA...TASKAS
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių