Skyrybos – ne tik teisme, bet ir pas notarą: advokatai įžvelgia spragų

  • Teksto dydis:

Nuo sausio 1 d. santuoką nutraukti bus galima greičiau ir paprasčiau. Nors tam tikrais atvejais neprireiks teismų ir užteks tik notaro, jau dabar šioje naujovėje advokatai įžvelgia spragų, pasakojama LNK reportaže.

„Vienas iš šio pokyčio privalumų ir tikslas buvo sukurti greitesnes ir lankstesnes skyrybų procedūras“, – sakė Teisingumo viceministrė Jurga Greičienė.

Santuoką galės nutraukti ne tik teismai, bet ir notaras.

„Negalime nieko pasakyto tol, kol nepradėjome dirbti. Remiantis Latvijos ir Estijos kolegų pavyzdžiu, galima sakyti, kad ši funkcija nėra lengva. Bet, manau, kai nėra nepilnamečių vaikų ir ginčų, notarai susitvarkys“, – teigė Lietuvos notarų rūmų prezidentas Marius Stračkaitis.

„Galvoju, kad tai gali būti pakankamai sudėtinga notarams, kurie neturi teisminės praktikos“, – savo nuomonę išsakė advokatė Vilija Gražulytė.

Visas LNK reportažas vaizdo įraše:

Vadinasi, teismams nereikės formaliai nagrinėti skyrybų bylų, kuriose abu sutuoktiniai su viskuo sutinka ir sutaria.

„Teismai, manau, šią naujieną sutinka pozityviai, nes tai leis mums susikoncentruoti ties svarbesnėmis bylomis“, – kalbėjo Teisėjų tarybos pirmininko pavaduotoja Egidija Tamošiūnienė.

250 šalyje dirbančių notarų jau mokomi, kaip tvarkyti skyrybų bylas.

„Per metus teismuose buvo išnagrinėjama apie 7300 bylų dėl santuokos nuraukimo sutuoktinių bendru sutikimu“, – teigė E. Tamošiūnienė.

Tai yra apie 5 proc. Iš viso per metus teismai Lietuvoje išnagrinėja apie 142 tūkst. civilinių bylų. Tad teisėjams krūviai bus mažesni.

„Mes nežinome, kaip ta praktika klostysis, nes jei kils ginčas, pavyzdžiui, tarp sutuoktinių ir kreditorių, tada notaras atsisakys tokią sutartį tvirtinti ir santuoką nutraukti. Tokiu atveju sutuoktiniai turės kreiptis į teismą“, – komentavo Vilniaus miesto apylinkės teismo pirmininko pavaduotojas Jan Maciejevski.

Vis dėlto susituokus skubotai kaip filme, išsiskirti, pavyzdžiui, jau kitą dieną nepavyks.

„Yra papildomų sąlygų – nuo santuokos sudarymo turi būti praėję ne mažiau kaip metai. Kitaip tariant, kitą dieną jos nerekomenduojama nutraukti. Taip pat – sutuoktiniai neturės turėti bendrų vaikų“, – pastebėjo J. Greičienė.

Šį notaro patvirtintą susitarimą bus galima pakeisti per metus arba jį pripažinti visai negaliojančiu. Čia tokia labai rimta naujiena.

Jeigu teisėjams bus mažiau darbo, kaip su advokatais?

„Mums darbo nesumažės. Kadangi notaras neatstovauja nė vieno iš sutuoktinių, protingi ir išsilavinę žmonėms visada ateis pas advokatą pasikonsultuoti“, – teigė V. Gražulytė.

Advokatė sako, kad notaro sprendimas turės mažesnį svorį nei teismo ir jau vardija spragas.

„Šį notaro patvirtintą susitarimą bus galima pakeisti per metus arba jį pripažinti visai negaliojančiu. Čia tokia labai rimta naujiena“, – savo įžvalgomis pasidalino V. Gražulytė.

Jeigu skirtis norinti pora turi bendrų nepilnamečių vaikų, dėl santuokos nutraukimo ir toliau teks kreiptis į teismą.

„Ištuokų situacija yra stabili. Galima sakyti, kad jų skaičius labai artimas tam, kurį matėme ir praėjusiais metais. Iš viso Lietuvoje išsiskiria apie 8 tūkst. porų“, – konstatavo Registrų centro atstovas Mindaugas Samkus.

Praėjusiais metasi pasižymėjo kauniečiai kaip besiskiriantys sparčiausiai. Šiemet situacija stabilizavosi ir yra panaši visuose didžiuosiuose miestuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
pasakojama LNK reportaže.??? Kur žurnalistai Kd?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių