Iki privalomo gyvūnų ženklinimo pabaigos liko mažiau nei metai – atsisakiusiems grasinama baudomis

  • Teksto dydis:

Dalis gyventojų ženklinti gyvūnų nemato prasmės. O institucijos jau kalba apie gresiančią atsakomybę – lauks baudos, o iki ženklinimo pabaigos lieka mažiau nei metai, praneša LNK.

Riešės kaime gyvenanti moteris apie įsigaliojusią prievolę ženklinti gyvūnus ir kad duoti tik metai, girdėjo, tačiau savo keturkojų iki šiol neženklino ir ką darys, dar neapsisprendė.

„Nežinau nieko, tegul jaunimas galvoja“, – sakė ji.

Jeigu agresyvus šuo pabėgtų ir pridarytų žalos, atsekti jo šeimininką būtų sudėtinga. Tai palengvintų mikroschema. O privalomumas ženklinti gyvūnus mikroschemomis – jau įsigaliojo nuo gegužės 1 d.

Tačiau ne tik Riešėje, bet ir visoje šalyje to daryti neskubama.

„Nežymi dar savo gyvūnų iš karto žmonės. Čia nieko keisto. Mūsų žmonės, kol neateina paskutinis terminas, paprastai ir nesistengia labai skubėti“, – teigė Kinologų draugijos prezidentė Ramunė Kazlauskaitė.

Iki liepos 1 d. šalyje iš viso registruota 180 tūkst. gyvūnų, tarp jų – katės, šunys, šeškai. Tačiau realus keturkojų skaičius gali būti gerokai didesnis.

„Niekas negali pasakyti, kadangi tiesiog nėra tų duomenų. O, sakykim, pasvarstymai, kad galėtų būti virš milijono, iš tiktųjų jie yra tiktai pasvarstymai. Mes matom, kad tas ženklinimo, registravimo procesas šiek tiek įsibėgėja ir per mėnesį yra registruojama virš 2 tūkst. gyvūnų – ir šunų, ir kačių“, – aiškino Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus patarėja Kristina Stakytė.

Kaip ir skiepytis bijo, ateivių, 5G ir dar kažko, tai tas pats ir su gyvūnais. Įsivaizduoja, kad pakenks.

Šnaucerius auginanti ir veisianti Irina Petrusevich ženklinimui pritarė ir sakė, kad sumažės į gatvę kaip nereikalingų daiktų išmestų gyvūnų: „Čia ne tiek dėl pasimetimo tų šunų, bet aš galvoju, tada žmogus žino, kad jis negali taip paprastai išmest. Aš įsivaizduoju, jei žmogus gali įsigyt šunį, tai jis gali ir sučipuot“.

Kodėl žmonės gyvūnų neženklina, aiškino veterinarijos gydytoja Jurgita Rynkevičienė: „Visokie mitai. Kaip ir skiepytis bijo, ateivių, 5G ir dar kažko, tai tas pats ir su gyvūnais. Įsivaizduoja, kad pakenks“.

Vienkartinė mikroschemos suma J. Rynkevičienei atrodė juokinga: „15 eurų tai tikrai yra niekas“.

Visgi 15 ar 30 eurų kai kam – dideli pinigai.

„Naudojamas vienkartinis švirkštas su mikroschema. Mikroschema yra adatos viduje. Dalis žmonių nežino apie tai. Kai kuriems tai yra per didelė finansinė našta, kai kurie apskritai nenori nieko daryt, kas yra per prievartą siūloma“, – sakė veterinarijos  gydytojas Arvydas Galminas.

Susimokėti teks patiems gyvūnų šeimininkams, o suženklinti šunis, kates bei šeškus liko mažiau nei metai. Laikas tiksi. Valdžia dar tik dėlioja paskutinius taškus dėl to, kam priklausys kompensacijos.

„Kompensaciją pirmiausia turi patvirtinti Vyriausybė. Kompensacijos yra aiškios, jos yra numatytos 15 eurų už vieną gyvūną ir ne daugiau nei trys gyvūnai vienam socialiai remtinam asmeniui. Visiems kitiems asmenims reikia susimokėti pilną kainą“, – kalbėjo žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas.

Numatoma, jog kompensacija bus mokama veterinarijos gydytojui, bet ne tiesiogiai gyvūnų šeimininkams. Norintys gauti kompensaciją, privalės iš savivaldybės pasiimti pažymą. Kelionės išlaidos į kompensaciją neįtrauktos.

„Savivaldybės reikalas, kaip organizuoti tuos ženklinimus“, – pridūrė K. Navickas.

Kas gyvūnų nepaženklins – lauks baudos.

„Gali būti taikoma bauda nuo 30 iki 120 eurų“, – teigė K. Stakytė.

Žadami ir patikrinimai.

„Dar svarstoma, kaip paskirstyti atsakomybę, kadangi suprantama, kad ir mūsų veterinarijos specialistai tikrai negalės patikrinti visų gyvūnų“, – sakė Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus patarėja.

Specialistai sako: iki šiol šunys ženklinami aktyviau, o katės vis dar paliktos likimo valiai.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pirmiausia

Pirmiausia portretas
Tai reik įvest privalomą sterilizaciją ir kastraciją ,jei asmuo gyvūną laikys ne veisimui,o ne tik čipuoti. Taip pat,reik kuo griežčiau bausti nelegalių veislynų veisėjus ,o baudas pervesti į gyvūnų prieglaudas.

W

W portretas
Koke nesąmonė vėl sugalvojo,vieni nuima visą šitą kiti ateja vėl atstato,kas laiko gyvūną 7 ar 8 m jie ir laikys necipuota,o kas tik kaip žaislą jam dzin tas cipavimas,maža nauda cipas,katė su cipu pabėgo ir 8 metai kaip nerasta,aš prieš tai

pensininkė

pensininkė portretas
jei turi gyvūną reikia juos sučipuoti, nes žmonės jau senai suskaičiuoti ir apie juos viską žino o po skiepo dar ir kodą suteikia
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių