Į Lietuvos teisėsaugą dėl režimo smurto žada kreiptis dar trys baltarusiai

Į Lietuvos teisėsaugą dėl Baltarusijos milicijos smurto artimiausiu metu žada kreiptis dar trys baltarusiai, teigia Baltarusijos opozicijos lyderės Sviatlanos Cichanouskajos štabo atstovas Aleksandras Dabravolskis.

Pasak jo, du iš nukentėjusiųjų yra Baltarusijos piliečiai, viena – Vilniuje gyvenanti baltarusių kilmės Lietuvos pilietė.

„Galiu patvirtinti, kad trys žmonės artimiausiu metu kreipsis į Lietuva dėl apsaugos, siekdami, kad būtų pradėtas tyrimas dėl jų atvejų“, – BNS ketvirtadienį sakė A. Dabravolskis. 

Jo teigimu, šie asmenys šiuo metu rengia pareiškimus dėl patirto smurto ir žada juos pateikti Kriminalinės policijos biurui. Vienas nukentėjusiųjų ketina kreiptis jau vasario pirmosiomis dienomis. Visi trys žmonės šiuo metu yra Vilniuje.

„Visų nepažįstu, tačiau viena iš jų – baltarusių kilmės Lietuvos pilietė, j rudenį buvo išvaryta ir grįžo į Lietuvą. Ji nuolat gyvena Vilniuje“, – sakė A. Dabravolskis.

Visų nepažįstu, tačiau viena iš jų – baltarusių kilmės Lietuvos pilietė, j rudenį buvo išvaryta ir grįžo į Lietuvą. Ji nuolat gyvena Vilniuje.

Anot jo, visi nukentėjusieji, patyrę smurtą, iškart atvyko į Lietuvą, minėti du Baltarusijos piliečiai gavo humanitarines vizas.

S. Cichanauskajos atstovo teigimu, kai kurie nukentėjusieji tvirtina pažįstantys ir galintys atpažinti asmenis, kurie iš jų tyčiojosi ir naudojo smurtą.

Prokuratūra daugiau nei prieš mėnesį pranešė pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl nusikaltimų žmoniškumui pagal Baltarusijos piliečio Maksimo Chorošino kreipimąsi.

Pasak prokuratūros, pateikti pirminiai duomenys įvertinti kaip turintys nusikaltimo, kuriam pagal Lietuvos baudžiamąją kodeksą taikoma universali jurisdikcija, požymių. Tai leidžia taikyti baudžiamąją atsakomybę, nepaisant nukentėjusiųjų ar įtariamųjų pilietybės, nusikaltimo vietos ir to, ar valstybėje, kurioje padarytas nusikaltimas, už tai baudžiama įstatymu.

Prie nusikaltimų, kuriems gali būti taikoma universalioji jurisdikcija priskiriamas ir kankinimas – vienas iš nusikaltimų žmoniškumui.

Baltarusijoje nuo rugpjūčio mėnesio tęsiasi protestai dėl rinkimų klastojimo. Minsko režimo pareigūnai protestus malšina jėga.

Į Lietuvą po rinkimų pasitraukusi buvusi kandidatė į prezidentes S. Cichanouskaja ragina kitas Europos šalis sekti Lietuvos pavyzdžiu ir pradėti tyrimus dėl kankinimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
o ko jie nevaro i savo televiva,ten juos saviskiai priglaustu

Anonimas

Anonimas portretas
Europos atmatos lietuviai, kodel nesprendziat Amerikos fasistinio teroro problemas. Demokratai masiskai saudo Trampo salininkus, negrus ir ANTIFA. Alio, py.de.rai, prabuskit.

Čiubaka

Čiubaka portretas
Druskininkų pasieniečiai sulaikė du neteisėtai sieną kirtusius neblaivius baltarusius 2020-12-23 Čia šitie du?
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių