- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Lietuvoje renkamas geriausias gastronomijos projektas, o būti pripažintais geriausiais Lietuvoje ir pristatytais užsienio turistams panoro 16 projektų iš įvairių šalies vietovių. Kas – Pakruojo dvaro alus, šakotis ar pamario krašto žuvys bus pristatyta Lietuvos ir užsienio turistams kaip geriausia, ką turime Lietuvoje, paaiškės šį rudenį.
Šiuo metu vertinamos dalyvių paraiškos, kurias pateikė vietovės, sėkmingai organizuojančios gastronominius festivalius ir kulinarinio paveldo pristatymus, edukacines programas, maisto bei derliaus šventes. „Tai puiki proga išgarsinti savo krašto kulinarines ypatybes tiek vietiniams Lietuvos turistams, tiek pritraukti užsienio turistus. Turizmo tendencijos visame pasaulyje panašios – vis labiau norime keliauti ir pažinti mažiau žinomas vietoves, o nuvykę gardaus vietinio maisto paragauti ir parsivežti originalių, tradicinių lauktuvių“,– sako Valstybinio turizmo departamento direktorė Jurgita Kazlauskienė.
Tačiau tokia galimybė teks ne kiekvienai paraišką pateikusiai vietovei. Po išsamaus paraiškas pateikusių dalyvių vertinimo bus atrinkta dešimt projektų, kurie toliau varžysis dėl geriausiojo vardo. Šias 10 pirminiame etape atrinktų vietovių aplankys ekspertų komisija ir, atsižvelgiant į vertinimo kriterijus, išrinks keturis įdomiausius projektus. Konkurso finalininkai bus paskelbti specialiame apdovanojimų renginyje, o geriausiu išrinktas projektas pristatytas Briuselyje kartu su geriausiais gastronomijos projektais iš visų Europos Sąjungos šalių.
Turizmo departamentą pasiekė projektų paraiškos iš visos Lietuvos. Ekspertų komisijos laukia kelionės tiek į Aukštaitiją, kur kviečiama sudalyvauti teminėje kelionėje „Siauruko pakelės legenda – Balio Karazijos vyndarystės istorija“, tiek į Žemaitiją susipažinti su šio regiono kulinarijos tradicijomis. Vertinimo komisija, Lietuvos gyventojai bei užsienio svečiai laukiami ir kituose Lietuvos regionuose, kurie žavi savo projektais: „Šakotis – Lietuvos vizitinė kortelė“ Jaskonių kaime, „Pakruojis – Lietuviško alaus tradicijų sostinė“, natūralaus medaus degustacijos Jurbarko mieste, maisto tradicijos zanavykų krašte.
Bene daugiausiai paraiškų pateikė projektų vykdytojai, siūlantys paragauti lietuviškos žuvies. Į kulinarinį kruizą „Žuvies kelias“ kviečia klaipėdiečiai, vietinės žuvies ragauti ir gastronominį žuvies kelią išmėginti siūlo ir Neringos žvejai su projektu „Žuvininkai mes esame“. Žuvienės, kaip tautinio paveldo produkto, kviečiama paragauti ir ežeringiausiame Lietuvos regione – Ignalinoje. Čia stebėti, pajusti ir betarpiškai dalyvauti žuvienės gamybos ir pristatymo procese galima ant Srovinaičio ežero kranto. Išskirtinį žuvininkystės projektą pristato ir Šilutė – šiame krašte kasmet vyksta Žuvienės virimo čempionatas, į kurį suvažiuoja ne tik geriausi žuvienės virimo meistrai iš visos Lietuvos, bet ir svečiai iš kaimyninių šalių, rengiamos specialios ekskursijos, degustacijos, o žuvienė gali būti verdama virtuvėje, lauke ar tiesiog laive.
Visų dalyvių laukia iškilminga apdovanojimų ceremonija, o laimėjusi vietovė bus pristatyta visai Europai kartu su geriausiais kitų ES šalių projekto dalyviais. Apie konkurso laimėtoją ir finalininkus bus sukurti trumpi reklaminiai video filmai, kurie bus transliuojami turizmo informacijos centruose, socialiniuose tinklalapiuose bei Valstybinio turizmo departamento komunikacijos kanalais.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Nausėda: laisvės kovų istorija ir dabar yra mūsų stiprybės šaltinis7
Artėjant Sausio 13-osios įvykių sukakčiai, prezidentas Gitanas Nausėda penktadienį dalyvavo diskusijoje apie laisvę su 2024 metų Laisvės premijos laureatu kunigu Juliumi Sasnausku ir vyresniųjų klasių mokiniais iš visos Lietuvos. ...
-
Šaligatvių barstymas druska: sostinės valdžia atsakė į dažniausius klausimus
Įsivyraujant žiemiškesniems orams, vilniečiams kyla klausimų, kaip ir kiek beriama druskos ant šaligatvių. Savivaldybė atsakė į dažniausiai kylančius klausimus apie takų priežiūrą žiemą. ...
-
Meteorologai – apie išskirtinius metus Lietuvoje
Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba pranešė, kad 2024 metai buvo šilčiausi stebėjimų istorijoje, o kritulių kiekis – dešimtadaliu mažesnis nei vidutiniškai. ...
-
Apie migrantų ydas prabilęs Ilchomdžonas sukėlė pyktį: dabar jie mane keikia, bet rytoj padėkos15
Drąsus ir atviras tadžiko politinio pabėgėlio Ilchomdžono Jakubzodos pokalbis su kauno.diena.lt apie masinės imigracijos keliamus iššūkius susilaukė daugybės reakcijų. Tarp jų ir plataus išeivių iš Vidurio Azijos pasipik...
-
Sprogimų daugiabučiuose pamokos: ką turėtų žinoti kiekvienas gyventojas?1
Pernai sprogimas Viršuliškėse sugriovė daugiabutį, o gyventojai atgal sugrįžti galėjo tik maždaug po metų. Šiemet sprogimas apgadino daugiabutį sostinės Dzūkų gatvėje. Abiem atvejais iš karto kilo klausimų, kas už nel...
-
Paskelbtas 2025 metų šauktinių sąrašas: pasitikrinkite15
Lietuvos kariuomenė penktadienį paskelbė šių metų karo prievolininkų sąrašus. ...
-
Šalia prekybos centrų esantys betoniniai statiniai – ne tik dėl estetikos
Žinoma, kad parduotuvėse žmonių saugumą užtikrina vaizdo kameros, apsaugininkai, bet yra ir kitų saugos priemonių, kurias pastebi ne kiekvienas. ...
-
SAM siūlo skirti daugiau valstybės finansuojamų rezidentūros studijų vietų
Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) siūlo skirti 20 papildomų valstybės finansuojamų medicinos rezidentūros studijų vietų ir dešimt papildomų vietų į odontologijos rezidentūros studijas, penktadienį pranešė ministerija. ...
-
Tyrimas: Lietuva ir kitos Vakarų šalys Rusijai tiekia kare naudojamas technologijas
Lietuva ir kitos Vakarų šalys pernai ir užpernai į Rusiją eksportavo technologijas, kurias rusai galimai panaudojo savo artilerijoje kare prieš Ukrainą, penktadienį pranešė LRT radijas. ...
-
„Treti metai, kaip nepalaidoti“: kas vyksta su Leipalingyje rastų partizanų palaikais?
Valstybei neskiriant lėšų įrengti specialų memorialą Leipalingio kapinėse Druskininkų savivaldybėje, daugiau kaip 40-ies partizanų palaikai kelerius metus saugomi nepalaidoti. ...