G. Landsbergis: premjero pažadai turbūt ir lieka gerais norais

  • Teksto dydis:

Premjeras ir pats pasakė, kad planuojamų įstatymų pakeitimų yra šimtai, tad, juos visus pradėjus svarstyti be veikiančios valdančiosios daugumos, galimas toks chaosas, kad baisu pagalvoti. Taip LRT RADIJUI po Sauliaus Skvernelio pasisakymų apie vyriausybės rudens darbus kalba konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis.

Jo nuomone, praktiškai nebeliko nė vienos socialinės grupės, kuriai nebūtų duota kokios nors pažado, bet turbūt tai ir liks gerais norais.

„Išklausėme premjero pasisakymus – iš tikrųjų tokios šviesios mintys. Reikia pripažinti, kad premjeras tikrai labai daug žada, atrodo, kad nebeliko praktiškai nė vienos socialinės grupės, kuriai nebūtų duota kokios nors pažado“, – sako konservatorių lyderis G. Landsbergis.

Tačiau, pastebi jis, pagrindinis dalykas, kuris šiandien yra visų politika besidominčių galvose, – kas balsuos už pasiūlymus: „Akivaizdu, kad veiksmingos valdančiosios daugumos nebėra, socialdemokratai paskendę savo tarpusavio besiaiškinimuose, ar palikti koaliciją. O daugybę pinigų kainuojantys pakeitimai reikalaus kažkokios daugumos Seime, kurios šiandien nėra. Taigi tai ir lieka turbūt gerais norais.“

Be to, pabrėžia G. Landsbergis, Saulius Skvernelis ir pats pasakė, kad planuojamų įstatymų pakeitimų šio rudens sesijoje yra šimtai, tad, be veikiančios valdančiosios daugumos juos visus pradėjus svarstyti, galimas toks chaosas ir būsimajame biudžete, ir apskritai įstatyminėje bazėje, kad baisu pagalvoti.

„Todėl manau, jog tikrai verta įsiklausyti į bent jau vieną šiandien išmintingą Viktoro Pranckiečio pasakytą formuluotę, kad gal iki biudžeto priėmimo reikia apskritai atsisakyti bet kokių rimtesnių reformų ir pirmiausia pasitvirtinti biudžetą. Pažiūrėkime, ar Seime yra pakankamai balsų, kurie gali priimti kažkokius įstatymus ir tuomet jau pradėkime kažką taisyti“, – mano G. Landsbergis.

Nes, priduria jis, pradėjus svarstyti įstatymus ir teikti jiems pasiūlymus, bet neturint valdančiosios daugumos, galima pasmerkti Lietuvos būsimą biudžetą baisiems dalykams.

Socialdemokratas Algirdas Sysas taip pat tikina, kad „visi pasiūlymai gražūs ir geri“, bet nutylimi socialinio modelio reikalai, pavyzdžiui, socialinis draudimas, pensijos, didinama bazinė pensija, bet nekalbama, kad ji turėtų būti perimta į valstybės biudžetą, kas būtų daug svarbiau.

„Taigi nematau reikalo priešintis vien dėl to, kad tai siūlo „valstiečiai“, bet premjeras tik puse lūpų užsiminė apie algų kėlimą viešajam sektoriui. Apie pensijas labai konkrečiai pasakė, kiek didės, o apie darbo užmokesčio didinimą viešajam sektoriui, kur jau devynerius metus įšaldytas atlyginimas, pasakė, kad taip, jie žino. Manau, žinoti maža, reikia labai konkrečiai kalbėti“, – teigia A. Sysas.

Paklaustas, ar su socialdemokratais buvo derinti šie rudens darbai, A. Sysas tikina, kad apie tai buvo kalbėta, bet nauja tai, kad sugalvota 10 eurų padidinti minimalų mėnesinį atlyginimą. Be to, mano jis, daug svarbiau būtų, jei „bazinė pensija būtų perimta į valstybės biudžetą – taip mes spręstume ilgalaikes problemas, o dabar sprendžiame tik trumpalaikes“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Agripina

Agripina portretas
Ar jau nebėra kito komentatoriaus tik Gabrielius?

Jonė

Jonė portretas
O kas trukdė socdemams bazinę pensiją perkelti į biudžetą,kai jie buvo valdžioje?

zoja

zoja portretas
Kauno banbaliniams Gabrielius nepatinka
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių