Dėl viešojo pirkimo – slaptas susirašinėjimas

Kalėjimų departamentui prireikė net savaitės, kad formaliai ir neinformatyviai atsakytų į klausimus, kodėl buvo atnaujinta viešųjų pirkimų Lukiškių kalėjimo iškeldinimo iš Vilniaus centro paslaugai procedūra, nors ji buvo nutraukta, nes atmesti visų dalyvių pasiūlymai.

Kalėjimų departamentui prireikė net savaitės, kad formaliai ir neinformatyviai atsakytų į klausimus, kodėl buvo atnaujinta viešųjų pirkimų Lukiškių kalėjimo iškeldinimo iš Vilniaus centro paslaugai procedūra, nors ji buvo nutraukta, nes atmesti visų dalyvių pasiūlymai.

Pranešė teismui

Dienraštis rašė, kad Kalėjimų departamentas Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo iškeldinimo iš Vilniaus centrinės dalies konkursą paskelbė prieš dvejus metus.
Jo esmė – viešojo ir privataus sektoriaus partnerystė.

Konkurso laimėtojai už pasiūlytą kainą per trejus metus turėtų rekonstruoti keturis nenaudojamus Pravieniškių kalėjimo pastatus, kuriuose būtų įrengtas kalėjimas su 320 vietų kaliniams, o vėliau 25 metus pastatus prižiūrėtų ir už šią paslaugą gautų pinigų iš Kalėjimo departamento.

Konkurse dalyvavo trys dalyviai, kurių kvalifikaciniai duomenys atitiko pirkimo dokumentuose nustatytus reikalavimus: "MG valdos" antrinė įmonė "Pilies projektai", "Hanner", "Dailistos" ir "Corpus A" konsorciumas, "City Service" ir "Realco statybos" konsorciumas. Dalyvių pateikti pasiūlymai atitinkamai siekė 289 mln., 273 mln. ir 233 mln. litų.

Galiausiai konkurse liko tik du dalyviai, nes iš jo pašalintas mažiausią kainą pasiūlęs "City Service" ir "Realco statybos" konsorciumas. Šis tokį Viešojo pirkimo komisijos sprendimą yra apskundęs teismui.

Skundą pateikę ieškovai teismo paprašė taikyti laikinąsias apsaugos priemones – įpareigoti Viešojo pirkimo komisiją konkursą stabdyti, nebetęsti jo procedūrų, neskelbti nugalėtojo ir su juo nepasirašyti sutarties.

Teismas prašytų laikinųjų apsaugos priemonių netaikė, nes Kalėjimų departamentas pernai rudenį pateikė raštą, kad viešojo pirkimo procedūros baigtos – konkursas nebevyksta.

Raštų turinys – nežinomas

Šiemet balandį iš konkurso pašalinti dalyviai netikėtai sužinojo, kad viešojo pirkimo procedūra atnaujinta. Tačiau niekas nesiteikė paaiškinti, kas ir kodėl priėmė tokį keistą sprendimą. Įprastai, kai viešojo pirkimo procedūros baigiamos, o paslauga nenuperkama, skelbiamas naujas konkursas, o ne atnaujinamas senasis.

Kalėjimų departamento pasiteiravus, kodėl buvo atnaujintas viešasis pirkimas, kurio procedūros jau buvo baigtos ir Viešojo pirkimo komisija išskirstyta, atsakymų reikėjo laukti savaitę. Iš jų aiškėja, kad Kalėjimų departamentas atnaujinti konkursą, iš kurio buvo pašalinti visi dalyviai, siekė net kelis mėnesius – tiek laiko susirašinėjo su Viešųjų pirkimų tarnyba.

"Pirkimas buvo atnaujintas remiantis Viešųjų pirkimų tarnybos 2013 12 17 raštu Nr. 4S-5045 ir 2014-02-14 raštu Nr. 4S-594 bei paaiškėjus naujoms aplinkybėms, kad vienas iš kandidatų galėjo pateikti tikrovės neatitinkančius dokumentus", – teigiama savaitę rengtame Kalėjimų departamento atsakyme.

Pirkimas esą todėl ir atnaujintas, kad būtų galima iš naujo patikrinti, ar vienas dalyvis atitinka kvalifikacinius reikalavimus.

Nauja Lukiškių kalėjimo iškeldinimo Viešojo pirkimo komisija sudaryta šiemet kovo 26 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių