Buvusios Seimo kasininkės byloje - dar viena liudininkė

Apeliacinis teismas ketvirtadienį nusprendė kviesti į posėdį ir liudytoja buvusios Seimo kasininkės Reginos Petkelienės byloje apklausti tuometinę Seimo Finansų departamento vadovę Danutę Petrauskienę.

R. Petkelienei nuosprendį paskelbęs Vilniaus apygardos teismas padarė prielaidą, kad D.Petrauskienė, pasinaudodama savo pareigomis, galėjo skolintis iš Seimo kasos.

D. Petrauskienės kabinete atlikus daiktų poėmį buvo rasti darbo užrašai su įrašais ''Reginai„, “į kasą".

Buvusi Seimo Finansų departamento direktorė ir R. Petkelienę per atostogas pavadavusi Sigita Karpickienė kviečiamos liudyti į spalio 31 dieną vyksiantį posėdį.

Abi moterys jau apklaustos nagrinėjant bylą Vilniaus apygardos teisme. Apeliacinis teismas dabar bylą nagrinėja pagal pagal penkis skundus.

Nuosprendį apskundė visi proceso dalyviai.Ketvirtadienį valstybės kaltintoja, Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorė Vilma Gužaitė teigė norinti patikslinti kaltinimą R. Petkelienei.

„Prašoma perkvalifikuoti toje dalyje, kur R. Petkelienė išteisinta dėl nusikalstamos veikos, numatytos Baudžiamojo kodekso 183 straipsnyje - dėl turto pasisavinimo, ir prašoma pagal byloje nustatytas aplinkybes perkvalifikuoti į iššvaistymą, numatytą Baudžiamojo kodekso 184 straipsnyje ir šią veiką kvalifikuoti kaip vieną tęstinę veiką“, - žurnalistams po posėdžio sakė prokurorė V. Gužaitė.

Net ir pakeitus kaltinimą prokuratūra neprašo didinti bausmės R.Petkelienei.Liepos 13 dieną Vilniaus apygardos teismas pripažino buvusią Seimo kasininkę iššvaisčius iš Seimo kanceliarijos kasos daugiau nei 373 tūkst. litų, bet išteisinta dėl beveik 70 tūkst. litų pasisavinimo.

Būtent pastarąją sumą prokuratūra siūlo taip pat pripažinti iššvaistymu.Vilniaus apygardos teismas R. Petkelienei skyrė realią dvejų metų laisvės atėmimo bausmę pataisos namuose. Tokią pat bausmę už sukčiavimą gavo Nacionalinės sveikatos tarybos buhalterė Olga Goluskaitė. Abi moterys prašo paskirti joms švelnesnias bausmes.R.Petkelienė skunde rašo, kad dirba, charakterizuojama teigiamai, stengiasi atlyginti žalą, todėl neturėtų būti siunčiama atlikti laisvės atėmimo bausmės.

Abi nuteistosios Seimo kanceliarijai turės grąžinti 373 tūkst. 500 litų. Iki nuosprendžio įsiteisėjimo moterys paliktos laisvėje. Nuosprendis įsiteisės po jo peržiūrėjimo Lietuvos apeliaciniame teisme.

R. Petkelienė anksčiau teisme prisipažino išeikvojusi jai patikėtus pinigus, bet teigė jų nepasisavinusi. Teismas konstatavo, kad pinigus buvusi kasininkė iššvaistė dėl neatsargumo ir pasitikėjimo kitais žmonėmis.O. Goluskaitė teisme taip pat prisipažino nusižengusi, teigė taip suklydusi pirmą kartą gyvenime ir prašė skirti jai švelnią bausmę.Didžiulis pinigų trūkumas Seimo kasoje aptiktas 2009-ųjų liepą. Tada per reviziją pasigesta apie 440 tūkst. litų.

Bylos duomenimis, R. Petkelienė įvairiomis sumomis skolindavo O.Goluskaitei pinigus iš Seimo kasos. Pastaroji yra sakiusi, kad juos pralošė kazino. Buvusi kasininkė taip pat liudijo skolinusi ir tuometinei Seimo Finansų departamento vadovei D. Petrauskienei, Seimo nariams, parlamento kanceliarijos darbuotojams.Liudytojų apklausos teisme buvo ne viešos, kad su jų parodymais nesusipažintų buvusios Seimo Finansų departamento vadovės D. Petrauskienė ir Dalė Špakauskienė, dėl kurių veiksmų atliekamas kitas ikiteisminis tyrimas.

D. Petrauskienė ir D. Špakauskienė įtariamos aplaidžiu buhalterinės apskaitos tvarkymu ir tarnybinių pareigų atlikimu.Vilniaus apygardos teismas nuosprendyje padarė prielaidą, kad D.Petrauskienė, pasinaudodama savo pareigomis, galėjo skolintis iš Seimo kasos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių