Apžvalga: svarbiausi savaitgalio įvykiai

BNS pateikia svarbiausių savaitgalio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą.

Lenkijos premjeras. Minint Abiejų Tautų Respublikos Konstitucijos 230-ąsias metines, Lietuvoje lankėsi Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis. Jis paragino lenkų kilmės Lietuvos gyventojus skiepytis nuo COVID-19, pabrėždamas, kad nuo to, kaip veiksmingai bus susidorota su šia liga, priklausys ekonomikos ateitis, ūkio augimas.

Koronaviruso situacija:

* Per savaitgalį Lietuvoje nustatyta 2 284 nauji COVID-19 atvejai, mirė 22 gyventojai. Pastarųjų 14 dienų naujų susirgimų rodiklis 100 tūkst. gyventojų siekia 573.

* Vilnius šią savaitę sunaudojo 46 tūkst. „Pfizer-BioNTech“ vakcinų. Vilniaus miesto administracijos direktorės Linos Koriznienės teigimu, jei ir toliau Vilnius gaus pakankamai vakcinų ir bus gebama naudoti jas tokia pat sparta, jau kiek daugiau nei po mėnesio Vilnius bus paskiepijęs 70 proc. vilniečių.

* Indiją pasiekė daugiau skubios medicinos pagalbos iš užsienio, turinčios padėti sumažinti didžiulį deguonies trūkumą šalies ligoninėse. Indija beveik kasdien fiksuoja naujų COVID-19 atvejų ir mirčių rekordus, o viruso sukelta krizė apėmė perpildytas miestų ligonines ir plinta į kaimiškuosius regionus.

K. Glavecko laidotuvės. Sostinės Antakalnio kapinėse palaidotas Kovo 11-osios Akto signataras, Seimo narys Kęstutis Glaveckas. Politikas, ekonomistas, vienas Lietuvos laisvosios rinkos instituto įkūrėjų K. Glaveckas mirė penktadienį ligoninėje Vilniuje. Balandžio 30-ąją jam būtų sukakę 72 metai. 

Profsąjungos. Minint Tarptautinę darbo dieną profsąjungos prie valdžios institucijų rengė pikniką, važiuotynes, mitingavo ir reikalavo didinti algas, mažinti darbo krūvius, drausti darbuotojų išnaudojimą. Socialdemokratai pranešė sieksiantys, kad Lietuva pereitų prie trumpesnės darbo dienos ir keturių dienų darbo savaitės.

Atminimas. Vilniuje atidengta antra atminimo lenta Vasario 16-osios Nepriklausomybės Akto signatarui Steponui Kairiui – pirmoji atidengta Utenoje, kur S. Kairys buvo renkamas į Seimą. S. Kairio fondas panašias lentas ketina atidengti Anykščiuose, S. Kairio gimtinėje, ir dar vieną Vilniuje.

Lietuvoje nuo šio savaitgalio:

* Įsigalioja privalomas kačių, šunų ir šeškų ženklinimas mikroschemomis bei draudimas prekiauti gyvūnais augintiniais lauko sąlygomis ir turgavietėse.

* Pradedama licencijuoti mažmeninė ir didmeninė prekyba bei gamyba elektroninėmis cigaretėmis, jų pildyklėmis ir žoliniais rūkomaisiais gaminiais.

* Dėl netikusių arba tinkamos kokybės prekių keitimo ar grąžinimo pirkėjas jau gali kreiptis į pardavėją ne tik raštu, kaip iki šiol, bet ir žodžiu.

Žemės drebėjimas. Prie Japonijos šiaurės rytinės pakrantės šeštadienį įvyko 6,8 balo žemės drebėjimas, bet cunamių pavojus nebuvo paskelbtas. Stiprūs požeminiai smūgiai buvo juntami dalyje rytinės pakrantės, įskaitant Tokiją. Per šį incidentą nukentėjo mažiausiai trys žmonės, apie didelę žalą nepranešta.

Pareigūno teismas. Jungtinėje Karalystėje daugiau nei ketveriems metams buvo pasiųstas už grotų policininkas, tapęs pirmuoju šalyje pareigas einančiu teisėsaugos pareigūnu, nuteistu už narystę neonacių organizacijoje.

Kriptovaliutos. Turkijoje paskelbtu prezidento įsaku kriptovaliutos biržos buvo įtrauktos į įmonių, kurioms taikomos terorizmo finansavimo ir pinigų plovimo prevencijos taisyklės, sąrašą. Tokį žingsnį Ankara žengė, šalyje įsigaliojus draudimui naudoti kriptovaliutas mokėjimams atlikti, įvestam reaguojant į pareiškimus, kad tokios operacijos yra pernelyg rizikingos.

Karių išvedimas. Jungtinės Valstijos oficialiai pradeda išvedinėti paskutinius savo kariuomenės dalinius iš Afganistano, ruošdamosi užbaigti savo ilgiausią karą, bet tuo pat metu pranašaudamos neaiškią ateitį šaliai, besigrumiančiai su vėl stiprėjančiu Talibanu.

Kaltinimai JAV. Šiaurės Korėja apkaltino JAV prezidentą Joe Bideną vykdant priešišką politiką, atmetė „melagingą“ Amerikos diplomatiją ir įspėjo dėl atsako. J. Bidenas trečiadienį sakė, kad jo administracija spręs Pchenjano branduolinės programos keliamą grėsmę „diplomatija ir ir griežtu atgrasymu“.

Astronautų sugrįžimas. Keturi Tarptautinėje kosminėje stotyje dirbę astronautai sekmadienį kompanijos „SpaceX“ kapsule „Crew Dragon“ sugrįžo į Žemę. Kapsulė nusileido ant vandens Meksikos įlankoje netoli Panama Sičio Floridoje. Tai pirmas amerikiečių įgulos nusileidimas tamsiu paros metu nuo „Apollo 8“ misijos į Mėnulį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių