Apžvalga: svarbiausi antradienio įvykiai Lietuvoje ir pasaulyje

BNS pateikia svarbiausių antradienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Koronaviruso situacija:

* Lietuvoje patvirtinti 1187 nauji COVID-19 ligos atvejai, dėl koronaviruso mirė 19 žmonių. Ligoninėse gydomi 1887 COVID-19 pacientai, 149 iš jų – reanimacijoje.

* Sveikatos apsaugos ministerija pristatė siūlymus įvesti papildomų ribojimų, siekiant sulėtinti viruso plitimą: pirma, sumažinti besibūriuojančių žmonių skaičių nuo penkių asmenų iki dviejų; antra, su retomis išimtimis uždrausti parduotuvėse, prekybos centruose bei paslaugų teikimo vietose vykdyti prekybą laikinose prekybos vietose. Vyriausybė sprendimus priims trečiadienį.

* Jonavos rajono savivaldybėje dėl audinių ūkyje išplitusio koronaviruso paskelbta ekstremalioji situacija. Nuo praėjusios savaitės, kai ūkyje buvo užfiksuotas koronavirusas, jame jau nugaišo daugiau nei 1,2 tūkst. užsikrėtusių audinių. Ūkyje planuojama užmigdyti 40 tūkst. žvėrelių. Ekstremali situacija leis mokėti kompensacijas už audinių naikinimą. Europos audinių ūkiuose tyrimai dėl koronaviruso pradėti po to, kai Danijoje buvo užfiksuota, kad virusas žvėreliuose mutavo. Tai kelia rizikų, jog pakitęs virusas gali būti atsparus kuriamoms vakcinoms.

* Koronavirusas patvirtintas Specialiųjų tyrimų tarnybos direktoriui Žydrūnui Bartkui ir jo pirmajam pavaduotojui Jovitui Raškevičiui. Jie jaučia lengvus simptomus ir dirba nuotoliniu būdu.

* Europos vaistų agentūra pranešė, kad vėliausiai gruodžio 29 dieną surengs neeilinį posėdį, kuriame spręs dėl Vokietijos įmonės „BioNTech“ ir JAV bendrovės „Pfizer“ kuriamos vakcinos patvirtinimo. Posėdis dėl JAV įmonės „Moderna“ vakcinos žadamas iki sausio 12 dienos. Patvirtinus vakcinas, Europos Sąjungos šalys galės pradėti skiepijimą. Praėjusį mėnesį paskelbti plataus masto abiejų vakcinų bandymų rezultatai parodė, kad abiejų vakcinų veiksmingumas siekia maždaug 95 procentus.

* Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija paskelbė prognozę, kad pasaulio ekonomika iki kitų metų pabaigos gali sugrįžti į iki pandemijos fiksuotą lygį. EBPO dabar prognozuoja, kad šiais metais pasaulio ekonomika smuks 4,2 proc., bet kitąmet paaugs lygiai tiek pat.

* Rusijoje per parą nuo koronaviruso mirė 569 žmonės – tai didžiausias rodiklis nuo pandemijos pradžios. Lenkijoje per parą mirė 449 žmonės, Latvijoje – keturi, Estijoje – trys.

Ministrų kabinetas. Prezidentas Gitanas Nausėda susitiko su paskirtąja premjere Ingrida Šimonyte aptarti būsimos Vyriausybės sudėties. G. Nausėdos atstovas spaudai pranešė, kad prezidentas išsakė savo abejonių dėl kelių kandidatūrų į ministrų postus, tačiau jokių pavardžių nepaminėjo. Prezidentas  vėliau susitiko su kandidatu į aplinkos ministrus Simonu Gentvilu ir pareiškė, kad jis yra „profesiškai pasiruošęs eiti šias pareigas“, tačiau dar turi įtikinti dalį visuomenės.

Auditorių pastabos. Valstybės kontrolė pateikė kovos su COVID-19 priemonių vertinimo ataskaitą. Auditoriai teigia, kad Vyriausybė vėluoja įgyvendinti dalį COVID-19 valdymo strategijoje numatytų veiksmų. A. Veryga sako, kad Vyriausybės veiksmų planas nuolat keičiasi, priklausomai nuo situacijos. Jo teigimu, auditoriai teisingai išryškino spragas, kad savivaldybės iki šiol vengia prisiimti atsakomybę ir laukia centrinės valdžios nurodymų. Valstybės kontrolės ataskaitoje perspėjama dėl sparčiai augančios valstybės skolos, nurodoma, kad ekonomikos skatinimo plane trūksta kai kurių projektų ekonominio pagrindimo.

Astravo AE. Lietuvos branduolinės saugos priežiūros institucija kreipėsi į Baltarusiją, prašydama informacijos apie pranešimus, kad sugedo Astravo atominės elektrinės rezervinė reaktoriaus aušinimo sistema. Radiacinis fonas nėra pasikeitęs. Astravo jėgainė netoli Lietuvos sienos pradėjo veikti lapkričio mėnesį. Lietuvos valdžia teigia, kad ji pastatyta nesilaikant saugumo ir aplinkosaugos reikalavimų.

Atsistatydinimas. Atsistatydino JAV prezidento Donaldo Trumpo patarėjas kovos su koronaviruso pandemija klausimais Scottas Atlasas. Jis nuolat sulaukdavo prieštaringų vertinimų, o sveikatos specialistai abejojo jo kvalifikacija po viešų komentarų, kai jis kritikavo kaukių dėvėjimą ir pandemijos ribojimo priemones.

Kariuomenės įžengimas. Azerbaidžanas paskelbė, kad jo pajėgos įžengė į paskutinį iš trijų Armėnijos grąžintų rajonų. Juos Armėnija sugrąžino pagal susitarimą, užbaigusį kelias savaites trukusias kovas dėl Kalnų Karabacho regiono.

Sukrėtimas Švedijoje. Policija Švedijoje sulaikė pensinio amžiaus moterį, kuri įtariama beveik tris dešimtmečius laikiusi savo sūnų uždarytą bute Stokholmo priemiestyje. Anot vietos žiniasklaidos, 41 metų vyras rastas išbadėjęs ir beveik be dantų, jis sunkiai kalba.

Incidentas Vokietijoje. Vokietijos pietvakariuose esančiame Tryro mieste automobilis pėsčiųjų zonoje antradienį mirtinai sužalojo mažiausiai du žmones, o dar 15 sunkiai sužeidė. Policija areštavo automobilio vairuotoją. Kol kas nėra aišku, ar tai buvo teroristinis išpuolis.

Škotijos ateitis. Škotijos pirmoji ministrė Nicola Sturgeon paskelbė sieksianti dar vieno referendumo dėl nepriklausomybės, jeigu jos Škotijos nacionalinė partija gegužę laimės rinkimus. Per 2014 metais surengtą referendumą Škotijos gyventojai pasirinko išlikti Jungtinės Karalystės dalimi, tačiau britų sprendimas trauktis iš Europos Sąjungos paskatino kalbas apie antrąjį referendumą. Pagal įstatymus, škotai turi gauti Londono leidimą referendumui. Britų premjeras Borisas Johnsonas ne kartą žadėjo blokuoti bet kokį naują plebiscitą dėl Škotijos pasitraukimo iš Jungtinės Karalystės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių