Antikorupcijos komisija nori, kad D. Valys atsiskaitytų Seimui

Seimo Antikorupcijos komisija, į savo posėdį kvietusi generalinį prokurorą Darių Valį ir keletą jo pavaldinių, trečiadienį nesulaukė nė vieno svečio.

Komisija nusprendė siekti, kad prokuroras jų pageidautą informaciją pateiktų visam Seimui.

„Komisija, atsižvelgdama į mūsų įstatymą, kuris leidžia mums juos kviesti, nusprendė kreiptis į Seimo pirmininkę, kad prokuroras ateitų su ta pačia ataskaita į Seimą. Kad visa tai, ką turėjo išsakyti komisijoje, dabar turės padaryti Seime“, - trečiadienį po posėdžio žurnalistams sakė komisijos pirmininkas Ligitas Kernagis.

Be to, Antikorupcijos komisija nutarė kreiptis į valdybą ir Seimo pirmininkę, kad skubos tvarka būtų priimta Seimo statuto pataisa, numatanti, kad jeigu parlamentas nepritaria jai atskaitingos institucijos ataskaitai, šios įstaigos vadovas atleidžiamas iš pareigų. Šiai pataisai Seimo nariai yra pritarę po pateikimo.

„Nes toks precedentas, kada institucijos ignoruoja Seimą, negalimas, ir mes negalime vykdyti parlamentinės kontrolės, praktiškai suriša rankas“, - piktinosi L. Kernagis.

Jo teigimu, Antikorupcijos komisija siekė sužinoti, kaip vyksta visi rezonansiniai ikiteisminiai tyrimai, dėl kurių komisija buvo kreipusis į prokuratūrą. Politikas minėjo „Vilniaus - Europos kultūros sostinės“, Gedimino prospekto rekonstrukcijos, atliekų deginimo ir kitus tyrimus, iš viso 10-14 bylų.

Dėl to D. Valys į Antikorupcijos komisijos posėdį kviestas jau praėjusią savaitę, tačiau jo suteikta informacija parlamentarai liko nepatenkinti.„Jis mums nesakė nieko, padarė prokuratūros pertvarkos prezentaciją, - tvirtino L.Kernagis. - (...) Generalinis prokuroras sakė: “aš neatlieku tyrimų, neturiu informacijos„, mes kvietėme tuos, kurie turi informacijos. Neatėjo niekas.“

Antradienį Generalinė prokuratūra pranešė, kad D.Valys kreipėsi į Etikos ir procedūrų komisiją dėl Antikorupcijos komisijos veiksmų.

„Besiklostanti situacija, kai Seimo nariai siekia sužinoti konkrečių ikiteisminių tyrimų duomenis ir mėgina perimti prokurorų proceso veiklos kontrolės funkcijas yra netoleruotina“, - pareiškė generalinis prokuroras.

Jis informavo atsisakęs suteikti Antikorupcijos komisijai prašomą informaciją, nes ši viršija įgaliojimus.„Antikorupcijos komisija, reikalaudama detalių duomenų apie konkrečius ikiteisminius tyrimus bei išsakydama nuomonę dėl kai kurių asmenų procesinės padėties ir konkrečių ikiteisminių tyrimų baigties, pažeidžia Konstitucijoje ir įstatymuose įtvirtintą prokurorų nešališkumo, nepriklausomumo ir ikiteisminio tyrimo duomenų neskelbtinumo principus ir viršija Seimo statutu ir Antikorupcijos komisijos įstatymu jai nustatytus įgaliojimus“, - teigta prokuratūros pranešime.

Tuo metu L.Kernagis tvirtino, kad komisija nesidomėjo ikiteisminių tyrimu turiniu, o tik jų terminais.„Mes neklausiame smulkmenų, kas baudžiami, kas kviečiami, mes paprasčiausiai klausiame, kodėl kai kurie ikiteisminiai tyrimai vilkinami, kada baigiasi terminai, gal sueis senatis, gal reikėtų į tuos terminus atsižvelgti“, - kalbėjo komisijos pirmininkas.

Prokurorų elgesį politikas įvertino kaip nepagarbą Seimui ir visai tautai.„Traktuoju, kad tai ne tik nepagarba komisijos nariams, tai nepagarba ir jums, mes esame tautos išrinktieji, tai nepagarba visai tautai“, - sakė jis.L.Kernagis informavo gavęs nemažai skundų dėl šiuo metu atliekamos prokuratūros reformos, todėl nutarta prašyti Valstybės kontrolės, kad ji atliktų šios pertvarkos auditą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių