Adresų suteikimas 200 tūkst. namų vėluoja beveik 10 metų

Kitąmet sueis lygiai 10 metų, kai bet kurio kaimo gatvė jau turėjo gauti pavadinimą, o namai – numerius. Tačiau maždaug penktadalio konkrečių adresų Lietuvoje vis dar nėra ir kai kurių rajonų vadovai neslepia – greitai ir nebus. Dalis jau skirtų adresų guli valdininkų stalčiuose. Mažų gyvenviečių žmonės sako: jokio skirtumo, turi jie adresą ar ne. Bėda būtų tik tada, jeigu neliktų pašto skyrių arba tektų parduoti nekilnojamąjį turtą.

Minkūnų gyventojai sako jau girdėję, kad gatvės turės pavadinimus, o namai – numerius, bet kol kas niekas nepasikeitę. Kaime – vos kelios trobos, visi vieni kitus žino, tad jokių problemų laišką ar perlaidą gauti.

„Kaime 15 namų, čia gi visi vieni kitus pažįsta, užtenka nurodyt pavardę. Nebent būtų atsisakyta pašto, pereita grynai prie interneto kiekvienoj gryčioj, tai tada turbūt, kad taip [būtų problemų], – sako Rokiškio rajono Minkūnų kaimo gyventojas Romas Kriaučiūnas.

Kai kurių seniūnijų atstovų teigimu, suteikti gatvėms pavadinimus užtrunka, nes kaimų – ne vienas ir ne du. Pirmiausiai konkretų adresą skubama duoti tiems, kas perka ar parduoda nekilnojamąjį turtą, o tada – visi kiti.

Dusetų seniūnija, anot jos pačios, jau „sutvarkiusi“ 7 kaimus, tiesa, tvarka kol kas – tik stalčiuose.

„Kol kas popieriuose. Greičiausiai tas procesas truputį užtruks, nes vis dėlto čia devyni kaimai. Devyni kaimai seniūnijai yra daug“, – tvirtina Zarasų rajono Dusetų seniūno pavaduotojas Raimondas Parakevičius.

Vietinės valdžios sako: nėra tarybos posėdžio, kuriame nebūtų svarstoma, kaip pavadinti gatves. Bet bėda ne politikų lėtumas, o pinigų stygius. Kai kurios savivaldybės bandė jų gauti iš ES. Deja. O savuose biudžetuose dešimčių tūkstančių litų vis nėra.

„Kalbant apie gatvių pavadinimus, tai yra savivaldybės pareiga pažymėti gatves. Namų numerius gyventojai patys turi ant savo namų pakabinti. Na, turėsim tai padaryti, bet tai užtruks ne vienus metus“, – teigė Pasvalio meras Gintautas Gegužinskas.

Suteikti pavadinimus gatvėms – tai yra nustatyti geografines jų koordinates ir įregistruoti Adresų registre – savivaldybės turėjo iki 2003-ųjų liepos. Taigi, kitąmet bus 10 metų, o pavadinimai ir namų numeriai vis dar nekabo mažiausiai ant 200 tūkst. sklypų.

„Tiesiog galbūt vieni iniciatyvesni, o kiti gal ne taip rimtai žiūri į šitą klausimą. Baudų už tai nėra“, –  sako Registrų centro Adresų registro departamento viršininkas Kipras Mensevičius.

Gatvė ir namo numeris gali pagelbėti ne tik kilus gaisrui, prireikus medikų ar policijos pagalbos. Lengviau rasti adresatą galėtų ir įvairių paslaugų teikėjai, pvz., prekių į namus pristatytojai. Konkretus adresas esą reikalingas ir planuojant transporto maršrutus, o, įvestas į navigaciją, į kai kurias vietoves galbūt pritrauktų ir turistų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių