Vyriausybė siūlo reorganizuoti sveikatos sistemos įstaigas

Vyriausybė trečiadienį pateikė Seimui įstatymų projektus, susijusius su sveikatos apsaugos sistemos įstaigų reorganizavimu.

Planuojama Lošimų priežiūros tarnybą bei Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentą jungti į naują įstaigą – Priklausomybių prevencijos ir priežiūros departamentą.

Tokį sprendimą pasiūliusi Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) teigia, kad reikia užtikrinti bendrą priklausomybių prevencijos ir gydymo paslaugų koordinavimą.

Ji remiasi Pasaulio sveikatos organizacijos nuomone, jog priklausomybę nuo lošimų lemia tie patys veiksniai, kaip ir kitas priklausomybes.

Šiam siūlymui pastabų išsakė Vyriausybės posėdyje dalyvavę verslo atstovai.

Lietuvos lošimų verslo asociacijos vadovas Mantas Zakarka sakė, kad Sveikatos apsaugos ministerija neišklausė verslininkų pastabų ir nepateikė planuojamos įstaigos struktūros.

„Mums atrodo, kad su verslu, kurį reguliuoja šita tarnyba, neišdiskutavus visos šios pertvarkos, (...) sprendimai tiesiog yra nedaromi, nes nei mes žinome galutinio rezultato, nei pati ministerija žino“, – teigė M. Zakarka.

Lietuvos verslo konfederacijai atstovaujantis lobistas Andrius Romanovskis tvirtino, kad vykdant pertvarką visi turi aiškiai įsivaizduoti, „kas ką daro, kaip tie etatai atrodo, kiek tai kainuos ir panašiai“.

„Tikriausiai mes to ir pasigedome“, – tvirtino verslininkų atstovas.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sakė, kad verslininkų prašymas nėra racionalus, nes įstatyme bus numatytas tik jungimo principas, o konkrečias detales vėliau nustatinės Vyriausybė.

„Tikrai manau, kad bus dar laiko pamatyti struktūrą“, – kalbėjo ministras.

Premjeras Saulius Skvernelis subarė A. Verygą, kad šis galėjo pateikti bent preliminarią įstaigos struktūrą, bet patikino verslo atstovus, jog svarstant šį klausimą po įstatymo priėmimo jie bus įtraukti.

„Galiu patikinti, kad priėmus įstatymą (...) Vyriausybė nuo pat pirmos dienos jus pakvies į diskusijas, į aptarimą, kad tie nuogąstavimai, kurie buvo išsakyti, kad jie išnyktų“, – tvirtino ministras pirmininkas.

Ministrų kabinetas taip pat pasiūlė, kad į vieną įstaigą būtų jungiami Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras, Sveikatos priežiūros ir farmacijos specialistų kompetencijos centras ir Higienos institutas.

SAM tvirtina, kad šias įstaigas reikia jungti „siekiant efektyviau išnaudoti žmogiškuosius ir finansinius išteklius“.

Dėl tos pačios priežasties pasiūlyta prie Nacionalinio visuomenės sveikatos centro jungti Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centrą bei Radiacinės saugos centrą.

Taip pat ketinama likviduoti Valstybinį psichikos sveikatos centrą, nes psichikos sveikatos priežiūros politikos formavimu ketina užsiimti pati Sveikatos apsaugos ministerija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ligonė

Ligonė portretas
Reformos medicinoje verkiant reikia. Mažųjų ligoninių skyriai pustuščiai, pustustes ir sanatorijos, o patekti neįmanoma. Net ir po sunkesnės ligos niekas nesiūlo reabilitacinio gydymo, pavyzdžiui po plaučių uždegimo ar kt. Ligonių mažai, o daktarų tiek pat. Ir visi nori tukstantiniu algų. Tai kada čia viskas susitvarkys?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių