Vyriausybei nepavyko susitarti dėl privalomo testavimo

Vyriausybei pirmadienio rytą nepavyko sutarti dėl įstatymo pataisų, kuriomis būtų reglamentuojamas privalomas ištyrimas dėl koronaviruso.

„Šitą klausimą mes atidedame iki geresnių laikų ir pereiname prie kitų darbotvarkės klausimų“, – pranešė premjerė Ingrida Šimonytė.

Diskusijų sukėlė Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pataisos, jog asmenims, įtariamiems, kad serga, turėjusiems sąlytį, ar šių ligų sukėlėjų nešiotojams būtų taikomas būtinasis ištyrimas, jei jie atsisako arba vengia ištyrimo ir tuo sukelia pavojų aplinkinių sveikatai.

„Būtinojo ištyrimo organizavimas protrūkių atvejais gali būti vertinamas kaip pakankama tikslinė priemonė ir pagrindžiama poreikiu savalaikiai išaiškinti užkrečiamųjų ligų atvejus ir organizuoti epidemiologinės kontrolės priemones“, – siūlymą pristatė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Premjerė teigė, jog būtinasis ištyrimas būtų taikomas, jeigu yra fiksuojamas protrūkis ir būtina ištirti visus šio protrūkio vietoje esančius žmones.

„Jeigu protrūkio vietoje mes elgsimės ir toliau taip, kaip elgiamės dabar, tai yra, lauksime, kol kažkam pasireikš simptomai ir tada tuos simptominius žmones tirsime arba tirsime tik kažkokius artimus kontaktus, bijau, kad suvaldyti protrūkių sėkmingai mums nepavyks“, – teigė ji.

Paaiškinkite, ką jūs turite galvoje, sakydami žodį „priverstinis“, nes tai yra be žmogaus sutikimo. Čia nėra kažkokio konstitucinio prieštaravimo?

Šiai nuostatai paprieštaravo užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis. Jis teigė pritariantis logikai, kurią įvardijo ministras ir premjerė, tačiau prašė paaiškinti, kas turima galvoje, teigiant, jog tyrimas būtų priverstinis.

„Paaiškinkite, ką jūs turite galvoje, sakydami žodį „priverstinis“, nes tai yra be žmogaus sutikimo. Čia nėra kažkokio konstitucinio prieštaravimo? Aš suprantu, jeigu yra privaloma – žmogus negali grįžti į darbą, jis negali dirbti, įmonė negali atsidaryti – tai yra privalomybė, aš tą visiškai suprantu“, – kalbėjo ministras.

„Bet priverstinis, tai reiškia, kad jeigu žmogus sako, kad aš atsisakau, tai tada jis... paaiškinkite tiesiog, aš nenoriu eksplikuoti, bet gal teisininkai galėtų paaiškinti, ką žodis „priverstinis, be sutikimo testavimas“ reiškia?“, – klausė G. Landsbergis, pabrėžęs, kad balsuos prieš tokį siūlymą.

Po šio pareiškimo I. Šimonytė ir pranešė, jog klausimas atidedamas.

Kaip BNS informavo jos atstovė Rasa Jakilaitienė, ministrai per pirmadienį paprašyti pateikti konkrečias pastabas dėl formuluočių ir prie klausimo Vyriausybė numato grįžti antradienį.

Jį Seimui planuojama teikti svarstyti ypatingos skubos tvarka dar šį trečiadienį.

Siūlo tvarką dėl privalomo darbuotojų tyrimo

Vyriausybei Sveikatos apsaugos ministerija taip pat pateikė pataisas, kuriomis siūlyta įtvirtinti Vyriausybei teisę nustatyti darbų ir veiklos sričių, kuriose leidžiama dirbti darbuotojams, papildomai pasitikrinusiems, ar neserga užkrečiamąja liga, sąrašą. Taip pat numatyta, kad darbuotojų papildomi sveikatos patikrinimai dėl užkrečiamosios ligos galėtų būti finansuojami valstybės biudžeto lėšomis.

Kaip sakė klausimą pristatęs sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys, šios pataisos Vyriausybei suteiktų teisę numatyti veiklos sritis ir darbus, kuriuose būtų leidžiama dirbti tik pasitikrinus sveikatą dėl užkrečiamosios ligos, be to, suteiktų Vyriausybei galimybę padengti išlaidas už šiuos tyrimus ir darbuotojo sugaištą laiką.

„Vyriausybė ir dabar gali pavesti privalomai testuotis, bet problema atsiranda tokia, kad mes galime pavesti, bet mes neturime pagrindo apmokėti. Tai reiškia, kad darbdaviui bet kuriuo atveju kiltų pareiga apmokėti ir tada, kada Vyriausybė, pavyzdžiui, nustato, kad prieš pradedant veiklą, tarkime, vairavimo instruktoriai privalo testuotis, nors galbūt galėtų tokiu atveju pati pavesdama, pati už tą testavimą ir sumokėti“, – sakė premjerė.

Vyriausybė ir dabar gali pavesti privalomai testuotis, bet problema atsiranda tokia, kad mes galime pavesti, bet mes neturime pagrindo apmokėti.

Pasak I. Šimonytės, visos šios pataisos yra reikalingos, „kad būtų galima pereiti nuo ribojimų išplėstinių prie išplėstinio testavimo“.

A. Dulkys taip pat teigė, jog visi pasiūlyti pakeitimai leistų greičiau priimti sprendimus dėl tam tikrų veiklų atnaujinimo bei sudarys galimybę vykdyti veiklą saugiai.

Ministrai pirmadienį į posėdį susirinko gyvai, nes po šio viešai pristatyto klausimo taip pat svarstė kelis riboto naudojimo. Vyriausybės posėdžiai paskutiniu metu paprastai vyksta nuotoliniu būdu.

 

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pil.

Pil. portretas
Turėtų patikros punktuose būti greiti kraujo kovido tyrimai o ne i nosį kaisiojimo testas.Kada bus tokių būdu tikrinami nemokamai piliečiai ,visus patikrinus tada ir būtų galima siūlyti skiepytis.

Labor.

Labor. portretas
Gydymo įstaigų suvaržytas darba žmogui gauti paslaugas yra sudėtinga.Kas vyksta ligoninėse neaišku ,gydytoju atsakomybė panaikinta.Apie ką is vis yra rašoma neaišku ,nes viskas užslaptinta , žmonės miršta neaiškų nuo ko.Kovido virusas jau prarado savo veikimo galia žmogaus organizmui i vis dar žaidžiama pandemija.

Teis.

Teis. portretas
Niekas negali versti ir priversti laisvoje salyje ,prievartos negali būti.Gali rekomenduoti, siūlyti,patarti.Skiepu atžvilgiu tas pats . Skiepų pasas žemina žmogų ir jo asmeniškumą.Manau korona paveikė visų sėdinčių valstybės ir pasaulio postuose smegenys.Susimastykite,ar ne per toli nuvažiavote ne į tą pusę, pažeidžiant žmogaus teises,jo judėjimą , asmeninį gyvenimą.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių