Vašingtone prasideda jubiliejinis NATO viršūnių susitikimas

  • Teksto dydis:

Antradienį Vašingtone prasidės tris dienas truksiantis jubiliejinis NATO viršūnių susitikimas.

75-ąsias įkūrimo metines mininčio Aljanso valstybių lyderiai ypatingą dėmesį susitikimo metu skirs paramos Ukrainai didinimui – sieks priimti sprendimus dėl ilgalaikės karinės bei finansinės paramos, Ukrainos karių mokymų. Taip pat bus aptariamos Rusijos agresiją atremiančios šalies narystės NATO perspektyvos.

Vyriausybių ir valstybių vadovai priims sprendimus dėl NATO kolektyvinės gynybos potencialo stiprinimo, aptars priemones atsakui į Rusijos keliamą ilgalaikę grėsmę ir destabilizuojančius agresyvius veiksmus Europoje, Kinijos metamus iššūkius.

NATO viršūnių susitikime dalyvaus ir Lietuvos delegacija – prezidentas Gitanas Nausėda, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas bei užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Vašingtone vadovų lygmeniu, prisijungiant ir Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui, susitiks NATO ir Ukrainos Taryba, įkurta 2023 metais vykusiame Vilniaus NATO viršūnių susitikime.

Taip pat bus surengta sesija su Indijos ir Ramiojo vandenynų regiono partneriais (Australija, Japonija, Naująja Zelandija, Pietų Korėja) ir Europos Sąjungos atstovais.

Tai bus pirmas NATO viršūnių susitikimas, kuriame Švedija dalyvaus kaip visateisė Aljanso narė. Iš viso čia susitiks 32 sąjungininkės.

Šiaurės Atlanto sutarties organizacija įkurta 1949 metų balandžio 4 dieną Vašingtone.


Šiame straipsnyje: NATO viršūnių susitikimasVašingtonasjubiliejiniskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių