„Valstiečiams“ palankų sprendimą lėmė VRK pirmininkės balsas

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) penktadienį pritarė VRK darbo grupės išvadoms, kuriose siūloma nepripažinti, kad tautiniai kostiumai Lietuvos darželinukams yra Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) politinė reklama.

Balsavimo metu pasiskirstė vienodas VRK narių tiek „prieš“, tiek „už“ išvados pritarimą. VRK pirmininkės Lauros Matjošaitytės žodis buvo lemiamas, todėl išvadoms vis dėlto buvo pritarta.

Nors VRK darbo grupės išvadoje konstatuojama, kad projektas „Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio dovanos Lietuvos darželiams“ buvo finansuojamas LVŽS vadovo Ramūno Karbauskio sprendimu, lėšas skyrė su juo susijusios įmonės, taip pat 79 proc. drabužius dalijusių asmenų buvo susiję su LVŽS, vis dėlto darbo grupė nenustatė, kad dalinant kostiumus vaikams būtų agituojama balsuoti ateinančiuose rinkimuose.

Fondo „Švieskime vaikus“ direktorė Vaida Mandrijauskaitė VRK posėdyje sakė, kad visi fondo atstovai, savanoriai renginiuose save pristato fondo atstovais, o ne konkrečiais Seimo nariais, todėl savanoriaudami Seimo nariai tikrai nedarė sau politinės reklamos.

LVŽS atstovas Liutauras Ulevičius VRK posėdyje taip pat teigė, kad neigiama, priešiška, išankstinė nuomonė žiniasklaidos priemonėse bei kai kurių politikų nuomonės atbaidė dalį fondo privačių rėmėjų.

„R. Karbauskio iniciatyva (tautinio kostiumo. - ELTA) galėjo tapti nacionaline vienijančia idėja, tačiau tam aktyviai pasipriešino tiek politikai, tiek žiniasklaidos priemonės. Deja, turime konstatuoti, kad išankstinę neigiamą nuomonę formavo vienas iš naujienų portalų lyderių ,,15 min.lt“, kur aš tiesiog pacituosiu kelias antraštes, kad jūs suprastumėte (...) 2016 m. gruodžio mėn. ,,Lengva pagaminti tautinius šortus, bet kokia prasmė“, ,,Gal geriau pasiūkime vaikams žieminius batus“, ,,LVŽS iniciatyvos: ar nuo to pradėjo?“, ,,Vergo žymė tautinio rūbo klostėse“ ir t. t., ir panašiai. Tos publikacijos tęsiasi iki šiol, kryptingumas arba neigiama išankstinė nuostata akivaizdi, tai šioje vietoje pasikartosiu - tiek dalies politinių oponentų, tiek dalies žiniasklaidos kryptingas nusiteikimas prieš tokią nacionalinę idėją, deja, bet buvo faktas“, - teigė L. Ulevičius.

VRK narys Vilius Semeška kvietė vis dėlto tautinių kostiumų dalybas vaikams laikyti LVŽS politine reklama. Pasak jo, pažymėtina, kad tiek LVŽS partijos narys Robertas Šaknickas, tiek Dainius Gaižauskas savo feisbuko paskyroje viešino nuotraukas, kaip dalino tautinius drabužius vaikams, ir šią iniciatyvą įvardino kaip būtent LVŽS iniciatyvą.

„Labai tikslingai buvo informuojama apie šitą projektą (...) buvo plačiai nušviesta regioninėje žiniasklaidoje - LVŽS tikslinei auditorijai, kurie būtent renka šitą partiją. Išvadose pažymėta, kad informaciją spaudai ,,Mūsų savaitė“, „Sūduvis“ (laikraščiai. - ELTA) siuntė D. Gaižausko padėjėjai (...). Nors projektas yra fondo, bet akivaizdžiai propaguojama partija ir partijos nariai“, - sakė V. Semeška.

R. Karbauskio elgesį VRK darbo grupė išvadose siūlo palikti vertinti Seimo Etikos ir procedūrų komisijai ir spręsti, ar jo veikla yra suderinama su Seimo nario pareigomis.

VRK siūlo akcijoje darbo metu dalyvavusius valstybės tarnautojus vertinti jų darbovietėms. Taip pat siūloma Generalinei prokuratūrai ir Valstybinei mokesčių inspekcijai perduoti tyrimo metu surinktą informaciją bei turimus dokumentus įvertinti, ar nebuvo pažeistos atitinkamų įstatymų nuostatos dėl paramos skyrimo, paramos lėšų gavimo ir panaudojimo, atsižvelgiant į tai, kad paramos gavėjas su paramos davėju sudarė komercinę sutartį, pagal kurią buvo atsiskaitoma, galimai panaudojant iš to paties paramos davėjo gautas lėšas.

Pats R. Karbauskis taip pat tame projekte nemato jokios politinės reklamos.

„Tai buvo privatus projektas, skirtas Lietuvos šimtmečiui, aš nežinau, ar dar tokių didelių projektų buvo. Ir išvadoje apie jokias reklamas ir pažeidimus nešnekama. Kiek žinau, išvadoje šnekama apie Mokesčių inspekcijos tyrimą, kuris jau yra atliktas“, - antradienį žurnalistams Seime sakė R. Karbauskis.

ELTA primena, kad labdaros ir paramos fondas „Švieskime vaikus“ buvo įkurtas 2013 metais R. Karbauskio kartu su dainininku Andriumi Mamontovu. Vėliau buvo sutarta, kad kostiumus projektui „Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio dovanos Lietuvos darželiams“ kurs dizaineris Juozas Statkevičius.

VRK kovą pradėjo tyrimą dėl galimos neteisėtos paramos LVŽS, paaiškėjus, kad fondo „Švieskime vaikus“ už R. Karbauskio įmonių lėšas pasiūtus vaikiškus tautinius kostiumus vaikams dalija „valstiečių“ frakcijos nariai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Agentas Montė

Agentas Montė portretas
O jeigu tave moterys per tavo šlykštumą neprisileidžia, tai ir toliau varyk kulokaskaitei arba bobulės cibei. Nepavydėk, gerk vaistus.

Julija

Julija portretas
Ar jau ir tautiniai drabužiai vaikams užkliuvo ? Ar neužtenka ant žmogaus pilamo purvo ? Lai ir kiti verslininkai ar seimo nariai taip pasielgia, kas trukdo.

Seklys

Seklys portretas
Durniai jūs durniai. Kaip karbofosas visus mausto. Greta, Greta! O pasirodo jis Laurą dulkina. Va, jums! Vienas lemiamas balsas ir turi ką nori.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių