„Valstiečiai“ inicijuoja kreipimąsi į KT dėl valstybės vadovo statuso V. Landsbergiui

Opozicinė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcija penktadienį paskelbė pradėjusi rinkti parašus kreipimuisi į Konstitucinį Teismą (KT) dėl Vytauto Landsbergio pripažinimo valstybės vadovu.

Pasak LVŽS pirmininko Ramūno Karbauskio, Konstitucinis Teismas turi atsakyti, ar Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas V. Landsbergis teisiškai gali būti prilyginamas valstybės vadovui.

„Valdantieji nesileido į diskusijas, nenorėjo kreiptis į KT ir sprendimą dėl V. Landsbergio priėmė buldozeriu, pasinaudodami tuo, kad Seime turėjo užsitikrinę balsų daugumą. Niekas iš mūsų nekvestionuoja V. Landsbergio indėlio į užsienio politiką nepriklausomos Lietuvos aušroje, tačiau negalima pamiršti Konstitucijos ir tuo metu galiojusių įstatymų“, – pranešime cituojamas R. Karbauskis.

Kreiptis į Konstitucinį Teismą gali ne mažiau kaip 29 Seimo narių grupė, opoziciniai „valstiečiai“ Seime turi 20 atstovų. Toks Seimo narių grupės kreipimasis KT nagrinėjamas bendra tvarka.

Valdantieji nesileido į diskusijas, nenorėjo kreiptis į KT ir sprendimą dėl V. Landsbergio priėmė buldozeriu.

Apie ketinimus kreiptis į KT dėl V. Landsbergiui pernai pripažinto valstybės vadovo statuso „valstiečiai“ užsiminė dar Seime svarstant projektą praėjusių metų pavasario sesiją.

Parlamentas pernai birželio 30 dieną priėmė Aukščiausiosios Tarybos pirmininko teisinio statuso įstatymą, pagal kurį Aukščiausiosios Tarybos pirmininkas nuo 1990-ųjų kovo 11-ąją prilygintas atkurtos nepriklausomos Lietuvos valstybės vadovui. Tuo metu šias pareigas pareigas ėjo V. Landsbergis.

Už šį projektą balsavo 74 parlamentarai – valdantieji konservatoriai, liberalai, Laisvės frakcijos nariai ir trys opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ frakcijos atstovai.

Įstatymas nustato, kad Aukščiausiosios Tarybos pirmininkas, būdamas aukščiausiuoju Lietuvos Respublikos pareigūnu, nuo 1990 metų kovo 11 dienos iki 1992 metų lapkričio 25 dienos turėjo ir vykdė konstitucinius valstybės vadovo įgaliojimus.

Valdantieji savo siūlymą argumentavo pozicija, kad priėmus tokį įstatymą konstatuojamas istorinis faktas, o dalis opozicijos atstovų jį sakė esant siekiu perrašyti istoriją.

Praėjusią kadenciją parlamente irgi bandyta suteikti valstybės vadovo statusą V. Landsbergiui, tačiau tuometinio Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio iniciatyva nesulaukė buvusių valdančiųjų politinio palaikymo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunas

Kaunas portretas
Mūsų Lietuvos piliečių nemaža grupė yra prieš suteikimą valstybės vadovo vardą V.Landsbergiui..Jis jau profesoriaus vardą turi nesąžiningų kelių gautą.Teisti jį reikia.

Nuomonė

Nuomonė portretas
Pridėk šitam veikėjui ragus ir uodegą - štai ir gatavas Šėtonas. Gamta pati pasistengė ....

Kada supras tie mūsų keistuoliai???

Kada supras tie mūsų keistuoliai??? portretas
LVŽS partijos pirmininke Ramūnai Karbauski iš visos širdies linkiu pasiekti tikslo.... Vytautas Landsbergis neaišku kur ir kam dirbo ar dirba... Viskas labai keista.... Kažkaip tai niekur nesigirdėdavo dirbant pagrindinius ir pavojingus darbus , bet kažkaip vis atsiduria priekyje laurus nuskinti... Keistas Bražuolės tilto susprogdinimas... Tada rusų armija traukėsi iš LIETUVOS ir VOKIETIJOS..... Plito kalbos ,kad vokiečiai mums padėjo tada.... Kažkam šovė mintelė tiltą išsprogdinti... Gerai ,kad buvo protingų--- neprasidėjo baisios žudynės.... Būtų buvę kaip UKRAINOJE dabar ... Palaiko buldozeriu atstumtą ,,VADOVĄ" ir TS-LKD narius..... Paprastas dalykas-- strateginis ,,ėjimas" .32 metus klykia [ sovietai ,bolševikai ,rusai šiokie anokie. žmogėdros..] .Na kaip gali netikėti jog iškeptas VADOVAS ir TS- LKD partijos nariai LIETUVĄ neša ant rankų .Nesvarbu ,kad strateginiai objektai išparduoti ... net kitom valstybėm parduota...
VISI KOMENTARAI 73

Galerijos

Daugiau straipsnių