Trakų ortodoksų vyskupas: sieksime didesnės nepriklausomybės nuo Maskvos patriarchato

Lietuvos ortodoksų bažnyčia siekia didesnės nepriklausomybės nuo Maskvos patriarchato, sako Trakų ortodoksų vyskupas Amvrosijus.

„Mes siekiame didesnės bažnyčios nepriklausomybės ir sieksime to. (...) Tai neturi vykti kaip revoliucija, kaip kažkokių kunigų noras dėl politinių priežasčių tai padaryti per kažkokį trumpą laikotarpį“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė dvasininkas.

Jo teigimu, šiam tikslui pasiekti bažnyčios kanonai numato tam tikrus žingsnius.

„Ta nepriklausomybė turi tam tikrų etapų, tai gali būti ir mažas laipsnis ir didelis laipsnis, bet kad jos siektume ir tą darytume, yra tam tikras kanoninis, teisėtas kelias, kuris užima tam tikrą laiką, turi būti suderintas su mūsų parapijiečiais“, – teigė Amvrosijus.

Dvasininko teigimu, šis nepriklausomybės siekis gali užtrukti kelis metus.

Jis tvirtino, kad Lietuvos ortodoksų bažnyčia nepalaiko karo Ukrainoje.

„Mes meldžiamės pastoviai dėl visų žmonių, kurie ten žūsta, dėl žmonių, kurie yra sužeisti, dėl mirusių žmonių Ukrainoje. Tikrai nepalaikome jokio karo“, – sakė ortodoksų vyskupas.

Mes meldžiamės pastoviai dėl visų žmonių, kurie ten žūsta, dėl žmonių, kurie yra sužeisti, dėl mirusių žmonių Ukrainoje.

„Tuo labiau, kaip yra žinoma, pats mūsų bažnyčios vadovas, metropolitas Inokentijus padarė du labai aiškius pareiškimus, kur jis viešai išreiškė ir savo, ir ortodoksų bažnyčios krikščionių poziciją dėl karo Ukrainoje“, – pridūrė jis.

Lietuvos stačiatikių bažnyčia yra viena iš devynių tradicinių religinių bendruomenių Lietuvoje. Ji turi metropolijos titulą, priklauso Maskvos ir Visos Rusios patriarchatui. Bendruomenei vadovauja Vilniaus ir Lietuvos stačiatikių arkivyskupas metropolitas Inokentijus.

Pastarasis praėjusią savaitę iš pareigų atleido kunigą Vitalijų Mockų, o kiti du kunigai, Gintaras Jurgis Sungaila ir Vitalis Dauparas, ne tik atleisti iš pareigų, bet ir nušalinti nuo bet kokios aktyvios tarnystės.

Dvasininkai tvirtino pasitraukę iš pareigų, nes jaučiantys sąžinės konfliktą, kai Rusijos ortodoksų bažnyčios patriarchas Kirilas remia Rusijos invaziją į Ukrainą, o Maskvos priešininkus Ukrainoje vadina „blogio jėgomis“, kovojančiomis prieš „Rusijos vienybę“.

Jie šiuo metu ruošia kreipimąsi į Konstantinopolio patriarchą, kad galėtų tapti šios metropolijos dalimi.

2018 metų spalį Konstantinopolio ekumeninis patriarchatas paskelbė negaliojančiu 1686 metais įvykusį Ukrainos stačiatikių prijungimą prie Maskvos patriarchato ir dar kartą patvirtino, kad kaip motininė bažnyčia, Konstantinopolis turi teisę ir tęs procedūras dėl autokefalijos (nepriklausomybės) Ukrainos stačiatikių bažnyčiai suteikimo.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių