Siūlo, kad VRK nebeliktų neveikiančių partijų atstovų

Siūloma nustatyti, kad Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininko, pirmininko pavaduotojo ir nario įgaliojimai galėtų nutrūkti ir tais atvejais, „kai įsigalioja teismo sprendimas dėl VRK narį delegavusios partijos likvidavimo arba komisijos narį delegavusi partija pradeda pati ar jai kitais pagrindais pradedamos likvidavimo procedūros“.

Tai siūlančias Vyriausiosios rinkimų komisijos įstatymo pataisas įregistravęs Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas sako, kad įgyvendinus pateiktą pasiūlymą būtų įtvirtinta, kad komisija būtų sudaryta tik iš realiai egzistuojančių politinių partijų atstovų.

Pasak parlamentaro, šiuo metu galiojančios įstatymo normos sukuria precedentą, kuomet partijos atstovo įgaliojimai nenutrūksta net ir tais atvejais, kai komisijos narį delegavusi partija savo iniciatyva ar teismo sprendimu yra likviduojama.

„Esamas teisinis reguliavimas leidžia eikvoti valstybės biudžeto lėšas skiriant atlygį komisijos nariui už atstovavimą likviduojamai ar likviduotai partijai. Pažymėtina, jog tokio atstovo buvimas komisijoje galimai klaidina visuomenę dėl tikro veikiančių parlamentinių partijų skaičiaus“, – sako  Seimo narys E. Gentvilas.

Juokais galima sakyti, kad buvęs TPP pirmininkas Remigijus Žemaitaitis galia prilygsta prezidentui ar teisingumo ministrui, nes VRK komisijoje turi savo atstovą. Prabangu.

Šių metų vasario mėnesį E. Gentvilas atkreipė dėmesį, kad Vyriausioji rinkimų komisija savo sudėtyje turi jau nebeveikiančios „Tvarkos ir teisingumo“ partijos (TPP) atstovą Egidijų Viskontą, primena ELTA. Pagal galiojančią tvarką, savo narius į VRK deleguoja Lietuvos teisininkų draugija, teisingumo ministras, prezidentas ir politinės partijos, kurios Seimo rinkimuose perkopė 5 proc. rinkimų kartelę. TPP į šį sąrašą nepatenka.

„Mes turime įdomią situaciją: VRK narys yra asmuo, kuris joje negalėtų būti bent dėl dviejų priežasčių. Pirma – jį delegavusi partija yra nebeveikianti, vyksta jos išregistravimo procedūra. Antra – ši partija net nedalyvavo Seimo rinkimuose. Juokais galima sakyti, kad buvęs TPP pirmininkas Remigijus Žemaitaitis galia prilygsta prezidentui ar teisingumo ministrui, nes VRK komisijoje turi savo atstovą. Prabangu“, – pastebi Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas E. Gentvilas.  

Parlamentaras stebisi, kodėl VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė po Seimo rinkimų nesiėmė iniciatyvos šiam klausimui spręsti. Pasak E. Gentvilo, nors situacija gana išskirtinė, tai nereiškia, kad VRK vadovė turi tiek laiko ignoruoti problemą.

„Kyla natūralus klausimas: kiek verti VRK sprendimai, kuriuos priima ne pagal taisykles komisijoje esantys žmonės? Po naujojo Seimo priesaikos praėjo pakankamai daug laiko, todėl pirmininkė L. Matjošaitytė savo aplaidumu visą VRK įstūmė į gana keblią situaciją. Tiek teisiniu, tiek reputaciniu požiūriu“, – anksčiau yra sakęs įstatymo pataisą parengęs E. Gentvilas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ką gi

Ką gi portretas
visai kaip sovietiniais laikais - jeigu likai nepartinis, tai jokios karjeros nesitikėk....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių