A. Širinskienė: E. Pašilio kandidatūra į ES teismą su Seimu nebuvo derinta

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto (TTK) pirmininkė, „valstietė“ Agnė Širinskienė sako, kad generalinio prokuroro Evaldo Pašilio kandidatūra į Europos Sąjungos Bendrąjį Teismą su Seimu nebuvo derinta.

Tuo metu būsimąją centro dešinės koaliciją buriančios konservatorių partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis ragina valdžią susilaikyti nuo paskyrimų pereinamuoju laikotarpiu.

„Su Seimu tikrai nebuvo derinta, šita kandidatūra niekur nebuvo pristatyta“, – BNS ketvirtadienį sakė A. Širinskienė.

Atrankos komisijai vadovavęs teisingumo ministras Elvinas Jankevičius ketvirtadienį BNS teigė bendravęs „kažkiek su prezidento patarėja“ apie E. Pašilio kandidatūrą.

„Prezidentas turės apsispręsti, aš su patarėja kažkiek bendravau, lyg tai atsiliepimai ir teigiami, bet aš negaliu pasakyti ar patvirtins, ar nepatvirtins. Prezidentas įvertins visus „už“ ir „prieš“ ir priims sprendimą“, – sakė E. Jankevičius.

Pasak TTK pirmininkės, toks derinimas atrodo keistai.

„Kitas dalykas – labai įdomiai atrodo atrankos objektyvumas, jeigu su Prezidentūra derinta“, – kalbėjo valdančiųjų „valstiečių“ atstovė.

Ji taip pat teigė esanti nustebusi, kad atrinktas būtent E. Pašilis, dėl kurio Seimo TTK buvo kilę klausimų, prašyta audito iš Valstybės kontrolės.

Su Seimu tikrai nebuvo derinta, šita kandidatūra niekur nebuvo pristatyta.

„Vertinu šiek tiek su nuostaba, nes jo, kaip prokuroro, darbas – jis ir viešoje erdvėje buvo vertinamas nelabai vienprasmiškai. Buvo įvairių istoriją apie paskirtus dukros krikštatėvius į aukštas pareigas, kai tie krikštatėviai prokurorų atrankoje neblizgėjo“, – sakė A. Širinskienė.

„Jeigu gerai pamenu, buvo ir jo bylų, prieš valstybę keliamų, kai jis dar teismų sistemoje dirbo“, – tęsė ji.

Vilniaus miesto apylinkės teismas praėjusią savaitę dėl senaties atmetė 14 asmenų, tarp kurių ir generalinis prokuroras E. Pašilis, ieškinį dėl žalos sveikatai už darbą gyvsidabriu užterštame Ukmergės teisme. Buvęs Ukmergės teismo pirmininkas E. Pašilis ir kiti iš Vyriausybės ir Nacionalinės teismų administracijos prašė priteisti 224 tūkst. eurų. Šis sprendimas dar gali būti skundžiamas.

„Viena vertus, tai labai kontroversiška kandidatūra etikos požiūriu. Kitas dalykas, kad mes komitete turime situaciją, kai turime visą eilę regioninių prokuratūrų skundų – tiek iš Šakių, tiek iš Raseinių, man atrodo, dar Kelmės prokurorai yra kreipęsi, prokurorų profsąjungos rašę dėl pastaruoju metu E. Pašilio inicijuotos prokuratūros reformos“, – teigė „valstietė“.

Jos teigimu, į Valstybės kontrolę buvo kreiptasi todėl, kad nebuvo gauta atsakymų iš Generalinės prokuratūros dėl vykdomos reformos.

A. Širinskienė pridūrė, kad apie E. Pašilio kandidatūrą į ES Bendrojo Teismo teisėjus nebuvo kalbėta ir koalicijos taryboje.

„Koalicijos taryboje šita kandidatūra niekada nebuvo aptarinėta. Aš lankau visus posėdžius, tai atsimenu, ką mes svarstėme“, – tvirtino Seimo TTK pirmininkė, pridūrusi, kad neturi nieko prieš E. Pašilį kaip asmenį, tačiau jo veikla jai kelia klausimų.

E. Jankevičiaus teigimu, atrankos komisiją sudarė Seimo, Vyriausybės ir Teisėjų tarybos atstovai, o E. Pašilio kandidatūrai pritarė didžioji dauguma.

Vienas atrankos komisijos narių – valdančiųjų „socialdarbiečių“ lyderis Gediminas Kirkilas.

G. Landsbergis ragina valdžią susilaikyti nuo paskyrimų

Seimo rinkimus laimėjusių Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderis Gabrielius Landsbergis ragina kadenciją baigiančius valdančiuosius susilaikyti nuo paskyrimų pereinamuoju laikotarpiu.

„Kadenciją baigiančius valdančiuosius raginame susilaikyti nuo naujų teikimų, paskyrimų ir įdarbinimų pereinamuoju laikotarpiu“, – BNS ketvirtadienį sakė G. Landsbergis.

„Lietuvos atstovai tarptautinėse organizacijose visada yra savo šalies ambasadoriai, tad reikėtų nemesti šešėlio jų prestižui skubotais sprendimais tarpuvaldžiu“, – teigė jis.

Konservatorių lyderis taip pat pripažino, kad E. Pašilo kandidatūra su jais, kaip būsimais valdančiaisiais, derinta nebuvo.

G. Landsbergis taip pat teigė kol kas nežinantis, ar palaikytų E. Pašilio kandidatūrą per balsavimą Seime ar ne, kadangi tai nėra aptarta frakcijoje.

E. Pašilio kandidatūrą dar turės patvirtinti Vyriausybė, prezidentas Gitanas Nausėda ir Seimas, vėliau – ir Liuksemburge esantis vertinimo komitetas.

Teisingumo ministro E. Jankevičiaus nuomone, jei prezidentas patvirtins E. Pašilio kandidatūrą, dėl jos balsuoti greičiausiai teks jau naujosios kadencijos Seimui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių