„Valstiečiai“ sutrukdė V. Pranckiečiui pateikti kandidatūrą į KT teisėjus

Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio siūlymas į Konstitucinį Teismą (KT) teikti Seimo kanceliarijos Teisės departamento vadovo Andriaus Kabišaičio kandidatūrą išbrauktas iš darbotvarkės.

Toks sprendimas priimtas valdančiosios „valstiečių“ frakcijos iniciatyva, jį pristačiusi Teisės ir teisėtvarkos komiteto (TTK) vadovė Agnė Širinskienė teigė, kad vieno teisėjo iš trijų keičiamų skyrimas gali prieštarauti Konstitucijai.

„Žinomi KT teisės ekspertai pradeda abejoti, ar tokia procedūra neprieštaraujanti Konstitucijai, nes Konstitucijos tekste aiškiai pasakyta, kad vienu metu keičiamas trečdalis, o mes čia pradedame užsiimti teisėjų keitimu po vieną“, – sakė A. Širinskienė.

Nors pasibaigęs trijų KT teisėjų įgaliojimų laikas, Seimui antradienį planuota pateikti vieną kandidatūrą – teikiamą Seimo pirmininko. Nei prezidentas, nei Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininkas savo kandidatų kol kas neteikia.

Konstitucija numato, kad Konstitucinis Teismas kas treji metai atnaujinamas vienu trečdaliu. Teismą sudaro devyni teisėjai, skiriami devyneriems metams ir tik vienai kadencijai.

Birželio pradžioje registruodamas nutarimo projektą dėl A. Kabišaičio kandidatūros, V. Pranckietis tvirtino, kad ji suderinta su daugeliu frakcijų. Tuo metu valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis teigė, kad šis kandidatas valdančiųjų paramos neturės, jis tai pakartojo ir antradienį prieš Seimo posėdį.

„Aš abejoju, ar mūsų frakcijoje bus nors vienas žmogus, kuris balsuotų už šitą kandidatūrą. Mes jau žinom vieną sprendimą, kurį KT neseniai svarstė dėl Vyriausybės tvirtinimo, kada protokoliniu sprendimu buvo priimta. Aišku, kad šitas sprendimas buvo derintas su A. Kabišaičiu, tai kaip pavyzdys, į KT pretenduoja žmogus, kuris kartu su Seimo pirmininku pasiūlė sprendimą, kuris pažeidžia Konstituciją“, – sakė R. Karbauskis.

Aš abejoju, ar mūsų frakcijoje bus nors vienas žmogus, kuris balsuotų už šitą kandidatūrą.

KT yra patvirtinęs, kad kad pernai iš naujo tvirtinant premjero Sauliaus Skvernelio Vyriausybės įgaliojimus buvo pažeista Konstitucija, nes turėjo būti taikoma ilgesnė svarstymo procedūra nei protokolinis nutarimas vienu balsavimu. KT taip pat paskelbė, kad Ministrų kabinetas gali baigti kadenciją – nutarimas oficialiai bus oficialiai paskelbtas gruodžio 23 dieną, tad iki to laiko Vyriausybė gali veikti.

Seimas balandį atmetė visus tris pateiktus kandidatus į KT teisėjus. Seimo pirmininkas V. Pranckietis į šias pareigas tuomet siūlė buvusią KT kanclerę Ingridą Danėlienę, prezidentas Gitanas Nausėda – advokatę Giedrę Lastauskienę, laikinoji LAT pirmininkė Sigita Rudėnaitė – šio teismo teisėją Algį Norkūną.

Prezidentas yra patvirtinęs, kad vėl ketina Seimui teikti G. Lastauskienės kandidatūrą, nes negirdėjęs jai kokių nors priekaištų.

Balandį Seimui nepaskyrus naujų teisėjų, du KT teisėjai Gediminas Mesonis, Vytas Milius ir pirmininkas Dainius Žalimas, nors jų įgaliojimai baigėsi, iki šiol eina pareigas.

V. Pranckietis: tokių atvejų jau yra buvę

Seimo pirmininkas V. Pranckietis apgailestauja, kad iš antradienio Seimo darbotvarkės išbrauktas planuotas Seimo kanceliarijos Teisės departamento vadovo A. Kabišaičio kandidatūros į Konstitucinio Teismo (KT) teisėjus pateikimas.

„Lietuvos Konstitucijoje yra numatytas atsakingo veikimo principas, kuris įpareigoja visus subjektus, turinčius įgaliojimą teikti KT kandidatūras, elgtis atsakingai. Dėl to apmaudu, kad kandidatūros pateikimas buvo išbrauktas prisidengiant argumentu, kad vieno kandidato į KT teikimas yra beprecedentis atvejis. Toks teiginys prasilenkia su galiojančiu teisiniu reguliavimu, be to, pamirštama, kad tokių atvejų jau yra buvę 2005 metais“, – Eltai sakė V. Pranckietis.

Pasak Seimo vadovo, tuomet du Konstitucinio Teismo teisėjai buvo paskirti 2005 m. kovo 15 d. ir prisiekė kovo 17 d., kai trečiojo teisėjo kandidatūra Seimui buvo pateikta tik 2005 m. kovo 29 d.

Toks teiginys prasilenkia su galiojančiu teisiniu reguliavimu, be to, pamirštama, kad tokių atvejų jau yra buvę 2005 metais.

„Teisiniai precedentai rodo, kad kiti kandidatūras teikiantys pareigūnai dar gali laisvai spėti kandidatūras pateikti šiemet. Tačiau čia lemiamu faktoriumi, akivaizdu, tampa teikėjas – Seimo pirmininkas“, – mano V. Pranckietis.

Atsakydamas į teiginį dėl Seimo pirmininko „pasitarimo“ su A. Kabišaičiu prieš teikiant nutarimą dėl Vyriausybės įgaliojimų atnaujinimo, Seimo pirmininkas V. Pranckietis pabrėžė, kad visas teiginys yra netiesa.

„Pernai Seimo nutarimo dėl Vyriausybės įgaliojimų projektą Seimo pirmininkui valdančiosios koalicijos vardu pristatė Seimo narys Juozas Bernatonis. Tuo metu A. Kabišaitis buvo kasmetinėse atostogose, tad nei neoficialaus patarimo, nei oficialios Teisės departamento išvados šiam teisės aktui jis nerengė. R. Karbauskio teiginiai yra melas“, – pareiškė V. Pranckietis.

Pats A. Kabišaitis nesureikšmina to fakto, kad jo karjerą liečiantis klausimas buvo išbrauktas  iš antradienio Seimo darbotvarkės. „Frakcija turi tokią teisę prašyti išbraukti klausimą iš darbotvarkės ir jis išbrauktas“,- sakė jis Eltai.

Seimo kanceliarijos Teisės departamento vadovas taip pat sakė, kad visiškai nėra susijęs su Seimo priimtu protokoliniu nutarimu „Dėl įgaliojimų Lietuvos Respublikos Vyriausybei  suteikimo iš naujo“, kuris, kaip nustatė Konstitucinis Teismas, prieštarauja Konstitucijai.

„KT nustatė, kad Seimo priimtas nutarimas prieštarauja Konstitucijai, nes protokolinis nutarimas priimamas mažesne balsų dauguma, todėl netinka spręsti valstybiniams klausimams. KT pasakė, kad įgaliojimų suteikimas Vyriausybei protokoliniu nutarimu prieštarauja Konstitucijai ir dėl to Vyriausybė nelegitimi. Tačiau šio sprendimo įsigaliojimas atidėtas, kol šita Vyriausybė baigs savo veiklą. Šituo klausimu niekas su manimi nesikonsultavo, aš čia nedalyvavau, nes  tuo metu atostogavau“, – Eltai sakė A. Kabišaitis.

Kaip pastebi ELTA, šis KT nutarimas teisės aktų registre bus oficialiai paskelbtas 2020 metų gruodžio 23 dieną, siekiant, kad nesusidarytų situacija, jog valstybėje nebeliktų legitimios Vyriausybės.

Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis kritiškai vertina Seimo pirmininko V. Pranckiečio teikiamą Seimo kanceliarijos Teisės departamento vadovo A. Kabišaičio kandidatūrą į Konstitucinio Teismo (KT) teisėjus.

„Konstitucinės teisės ekspertai sako, kad iš tikrųjų būtų pažeista Konstitucija, jeigu būtų pateiktas vienas kandidatas, o ne trys. Ir kitas dalykas: abejoju, kad mūsų frakcijoje atsiras žmogus, kuris balsuotų už šitą kandidatūrą“, – antradienį Seime žurnalistams sakė R. Karbauskis, primena ELTA.

A. Kabišaičio kandidatūrai „valstiečių“ lyderis turi priekaištų ir dėl galimo Konstitucijos pažeidimo.

„Mes jau žinome vieną sprendimą, kurį neseniai Konstitucinis Teismas svarstė dėl Vyriausybės priimtų sprendimų tvirtinimo, kada protokoliniu sprendimu buvo priimta. Tai šitas sprendimas aišku, kad buvo Seimo pirmininko derinamas su A. Kabišaičiu. Į Konstitucinį Teismą pretenduoja žmogus, kuris kartu su Seimo pirmininku priėmė sprendimą, kuris pažeidė Konstituciją“, – žurnalistams sakė R. Karbauskis.

Išbraukti A. Kabišaičio kandidatūros į KT teisėjus pateikimą „valstiečių“ frakcijos vardu paprašė Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė, įžvelgdama tokios procedūros galimą prieštaravimą Konstitucijai. Už tai balsavo 69 Seimo nariai, 16 – buvo prieš ir 16 parlamentarų susilaikė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sakau Zoro/Zorui

Sakau Zoro/Zorui portretas
Nekelk bangų, nes atsakingai dirbti tūri KT, o ne ten sukaišioti žmonės, paliekančių Seimą. Tas pranskietis pats išdavęs tuos, su kuriais įžengė į Seimą, dabar proteguoja neaiškų ką atstovaujantį, gal vėl dedulę. PATS pranskietis į Seimą ruošiasi papulti su liberalais/konservatoriais. Užteks pagaliau tų pakišų, nėr ko skubėti... p. Karbauskis teisus, nėr ko Lietuvos pamatų griauti...

Nuomonė

Nuomonė portretas
Seimo kadencija baigiasi, tai prasideda postų dalybos saviesiems, buvusi Prezidentė savo patarėjus sukaišiojo į Europos sąjungos institucijas ir diplomatines tarnybas, tai ir Seimo pirmininkas stengiasi pamaloninti, apskritai tai gėda, kada pagaliau pasibaigs šitas"turgelis"

Zoro

Zoro portretas
Karbauski, kiek dar meluosi?! Daugeliui bus šventė diena, kai tu su savo šutve dingsi iš eterio.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių