Seime į priekį juda pasirengimo kietajam „Brexitui“ projektai

Seime į priekį juda projektai, susiję su Lietuvos pasirengimu galimam kietam Jungtinės Karalystės pasitraukimui iš Europos Sąjungos (ES).

Antradienį po svarstymo už Vyriausybės teiktus įstatymų projektus balsavo 86 Seimo nariai. Dar liko paskutinis balsavimas dėl projektų priėmimo.

Vyriausybė teigia, kad pateikti projektai leistų sušvelninti Britanijos pasitraukimo iš ES be jokio susitarimo padarinius, taip pat užtikrintų abiejų šalių piliečių teises, nepažeistų verslo lūkesčių.

Seimo apsvarstytais projektais reglamentuojami Jungtinės Karalystės piliečių ir jų šeimos narių teisinė padėtis po „Brexito“.

Projektai numato britams išskirtinį pagrindą leidimui gyventi Lietuvoje, teisę paprasčiau naudotis socialinės apsaugos sistema, pereinamuosius laikotarpius, susijusius su darbu, studijomis, profesijų pripažinimu.

Britanijai ir jos piliečiams siūloma taikyti lengvatas, susijusias su pelno ir gyventojų pajamų mokesčiais, atleisti nuo kai kurių valstybės rinkliavų.

Britų parlamentarams keliskart atmetus Theresos May (Terezos Mei) vyriausybės ir Briuselio pareigūnų suderėtą sutartį dėl „Brexito“ sąlygų, ministrė pirmininkė prašo atidėti penktadienį sueinantį išstojimo terminą. ES lyderiai šį klausimą svarstys per trečiadienį prasidėsiantį viršūnių susitikimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių